LSRS a lansat SMART Diaspora, strategia de repatriere a tinerilor din străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gala LSRS, ianuarie 2013, a patra ediţie         FOTO: Adevărul, Alex Varninschi
Gala LSRS, ianuarie 2013, a patra ediţie         FOTO: Adevărul, Alex Varninschi

Liga Studenţilor Români în Străinătate (LSRS) a anunţat marţi seară, în cadrul Galei LSRS din 2013, lansarea unei strategii care să înlesnească întoarcerea ân ţară a absolvenţilor români din străinătate. Documentul va ajunge şi pe masa autorităţilor.

SMART Diaspora este o strategie de a-i atrage înapoi în România pe tinerii din diaspora care au absolvit o facultate în străinătate. Proiectul a fost prezentat publicului în cadrul Galei LSRS de marţi seara (8 ianuarie) şi conţine propuneri concrete, inclusiv cu impact financiar, adresate forurilor de decizie din ţară.

Primele cinci priorităţi SMART Diaspora prezentate vizează:

1. Accesul diasporei la concursurile din administraţia publică românească prin introducerea procedurilor de recrutare online pentru candidaţii aflaţi în străinătate.
2. Reduceri fiscale la revenirea în ţară pentru o perioadă determinată
3. Diaspora ca punte pentru investiţiile străine prin intermediul comunităţilor de afaceri româneşti de peste hotare
4. Transfer de cunoştinţe şi bune practici printr-un corp de experţi din diaspora ai statului român care să ofere consultanţă instituţiilor publice din ţară
5. Programe de fellowship şi internship în instituţiile de stat după modelul White House Fellows din SUA

"România este suma oamenilor săi"

"Dorim să răspundem la întrebarea „cum poate valorifica România potenţialul studenţilor români din străinătate. An de an, mesajul rămâne acelaşi: România este suma oamenilor săi. Anul acesta avem 50 de finalişti, dintre care nouă sunt laureaţi. Aceşti tineri sunt ai noştri, deşi adesea sunt departe de casă. Noi celebrăm aici valorile: cunoaştere, corectitudine şi caracter, pe care aceşti oameni le reprezintă", a declarat Sebastian Burduja, preşedintele LSRS..

Acesta a mai spus că "tinerii noştri şi-au măsurat talentul cu cei mai buni din străinătate şi au descoperit că nu sunt cu nimic mai prejos". "Apelul lor este sincer: „primiţi-ne înapoi acasă, daţi o şansă ţării”, dar, după promisiuni, apare un zid de cinism", a explicat Burduja.

Acesta a adăugat că scopul acestei strategii nu este ca întoarcerea acestor tineri să se facă "ca pe o datorie", ci crearea condiţiilor necesare pentru întoarcerea lor, să le ofere informaţiile şi posibilităţile din ţară.

Documentul a fost realizat prin consultarea a peste 200 de studenţi şi absolvenţi din 12 filiale ale LSRS şi "are tot ce-i trebuie pentru a putea fi pusă în aplicare", a încheiat preşedintele LSRS. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite