Legături de familie în universităţile din Banat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cadrele didactice lucrează cot la cot cu copiii lor în facultăţile din Timişoara. Universitarii din Timişoara nu fac excepţie când vine vorba de nepotism. Predatul la catedre se face în familie, iar profesorii spun că totul este firesc.

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Timişoara este renumită, printre altele, pentru relaţiile de familie existente între angajaţi. Exemplul este dat chiar de rectorul Ştefan Drăgulescu (67 de ani), care conduce Universitatea „Victor Babeş" din anul 1992.

Totodată, Ştefan Drăgulescu este şeful Catedrei de Cardiologie şi directorul Institutului de Boli Cardiovasculare din Timişoara. Fiica rectorului, Denise Aurora Drăgulescu, este subalterna tatălui ei în instituţiile mai sus enumerate.

Şeful UMF Timişoara spune că poziţia sa nu a avantajat-o în niciun fel pe Denise Drăgulescu. „Nu a beneficiat de niciun avantaj pentru că este fiica mea. Ba chiar a fost exmatriculată de la doctorat pentru că nu şi‑a îndeplinit îndatoririle şi a trebuit să se reînscrie. Sunt lucruri care trebuie respectate, atât timp cât  se ţine cont de criteriile de promovare", a mai spus cardiologul. În schimb, fiica rectorului,
Denise Drăgulescu, a evitat să răspundă la întrebările reporterilor „Adevărul" privind nepotismele din instituţii. 

Părinţi exigenţi

Rectorul UMF Timişoara susţine că fiica sa nu a fost privilegiată. „Ea este un simplu asistent universitar, în faţa ei promovând alţii. Am păstrat întotdeauna şi în totalitate şanse egale între toţi candidaţii. Doar întâmplarea face că e fiica mea. Dacă nu era, cred că promova mai repede", a spus rectorul Drăgulescu.

La Universitatea Politehnică, fiul şi fiica rectorului Nicolae Robu, Raul şi Andreea, sunt asistenţi la Departamentul de Automatică şi Informatică Aplicată. Rectorul consideră că profesorii nu trebuie judecaţi după gradul de rudenie, ci după cât sunt de buni. „Co­piii aceştia au avut o viaţă mai grea decât dacă ar fi avut un tată anonim. Au muncit poate mai mult decât alţi copii pentru respectarea numelui.", a spus  Robu.

Şi fostul prorector al Universităţii de Vest din Timişoara (UVT), Nicolae Avram, crede că fiul lui a avut de suferit din cauza funcţiei sale. În prezent profesor doctor la Facultatea de Fizică a UVT este coleg cu fiul său, Călin Avram, conferenţiar la aceeaşi facultate.

„A terminat facultatea în 1990 cu media 10. Prezenţa mea în facultate a fost un dezavantaj. Pentru a lua o notă a trebuit să muncească mai mult decât ceilalţi copii", ne‑a spus Nicolae Avram. Fostul rector a subliniat faptul că în universitate sunt şi alte cadre didactice cu relaţii apropiate.  Romulus Dabu a fost, până anul trecut, şef al Catedrei de Sociologie din cadrul Facultăţii de Sociologie şi Psihologie, Universitatea de Vest din Timişoara (UVT).

În 2009, Romulus Dabu s-a pensionat, dar au rămas în urma lui fiul Adrian şi nora Simona, amândoi cadre didactice la Sociologie. „Noi am terminat aceeaşi facultate şi am lucrat împreună şi în preuniversitar. A fost concurs cu examen scris. Am avut comisie din opoziţie dacă se poate spune aşa. Am fost patru pe un loc. Putem arăta oricând notele", a spus Adrian Dabu.

Catedră fără pile

Ioan Păşcuţă, şef în Facultatea de Sociologie şi Antropologie, lucrează împreună cu fiul său, Adrian Păşcuţă, care este cadru didactic la Asistenţă Socială. „Şi alţii şi-au pus întrebarea dacă fiind amândoi la aceeaşi facultate beneficiază de vreun avantaj. Eu sunt la catedra de Asistenţă Socială, el este la Sociologie. Locurile de muncă sunt diferite", spune fiul şefului de la catedra de Sociologie şi Antropologie.

"Nu a beneficiat de niciun avantaj pentru că este fiica mea. Dacă nu era, cred că promova mai repede."

Ştefan Drăgulescu
Rectorul UMF Timișoara

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite