La 7 ani de la adoptarea Legii Educaţiei, fabricile de diplome ar putea să dispară

La 7 ani de la adoptarea Legii Educaţiei, fabricile de diplome ar putea să dispară

Fabricile de diplome ar putea să dispară- Imagine de Arhivă

Anul viitor va începe procedura de evaluare a şcolilor doctorale. Primul pas va fi efectuarea unui raport de evaluare internă - întocmit de universităţi- ce va fi urmat de evaluarea propriu-zisă, adică cea efectuată de o agenţie externă. Cel puţin aşa prevede un ordin de ministru emis de Rovana Plumb, şefa interimară de la Educaţie. Încă din 2011, când a fost adoptată Legea Educaţiei, este prevăzută obligativitatea evaluării şcolilor doctorale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Evaluarea se realizează de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) sau de o altă agenţie de asigurare a calităţii din străinătate, înscrisă în EQAR, cu cooptarea studenţilor şi experţilor internaţionali, adaugă Ministerul Educaţiei.
 
Universităţile trebuie să facă raportul de evaluare internă
 
Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior are obligaţia de a elabora, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului, ghidul de evaluare a studiilor universitare de doctorat, iar instituţiile organizatoare de studii universitare de doctorat au obligaţia de a realiza, până la data de 15 februarie 2019, raportul de evaluare internă şi de a solicita evaluarea de către agenţia de asigurare a calităţii din ţară sau străinătate.


Ordinul de ministru clarifică şi aspecte cu privire la evaluarea şcolilor doctorale. Astfel,  fiecare şcoală doctorală este evaluată, din 5 în 5 ani, în cadrul procesului de evaluare periodică a IOSUD, în vederea menţinerii acreditării.

În ceea ce priveşte evaluarea programelor de studii universitare de doctorat, aceasta se realizează pe domenii de studii universitare de doctorat, din 5 în 5 ani, pentru obţinerea sau menţinerea acreditării. Evaluarea şcolilor doctorale prevăzute în Legea 100/2018 şi care îşi menţin acreditarea până la realizarea procesului de evaluare periodică, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2019, se realizează în paralel şi concomitent cu evaluarea domeniilor de studii universitare de doctorat.

În cazul în care un domeniu de studii universitare de doctorat este organizat de mai multe şcoli doctorale din cadrul aceluiaşi IOSUD, evaluarea se realizează o singură dată, la nivelul IOSUD.

Proiectul aprobat prin ordin de ministru a fost propus de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, supus dezbaterii publice, discutat cu instituţiile de învăţământ superior şi CNR şi analizat în Comisia de Dialog Social.

  Edupedu - Ce se întâmplă dacă o şcoală doctorală nu îndeplineşte standardele de calitate:

  • instituţia organizatoare de studii universitare de doctorat (IOSUD) primeşte avertisment de la Ministerul Educaţiei, în maximum 5 zile după ce Agenţia a informat Ministerul cu privire la nerespectarea standardelor
  •  în termen de un an, IOSUD este obligată să ceară o nouă evaluare din partea agenţiei de asigurare a calităţii care a realizat evaluarea anterioară. În caz contrar, raportul de evaluare devine definitiv, iar domeniul de studii universitare de doctorat, în cauză, intră în proces de lichidare, fără dreptul de a se mai organiza, pentru acesta, admitere de noi studenți doctoranzi
  •  în cazul în care şi în raportul suplimentar Agenţia constată nerespectarea standardelor de calitate, domeniul de studii universitare de doctorat intră în proces de lichidare, fără dreptul de a se mai organiza, pentru acesta, selecție de noi studenți doctoranzi.
  •   costurile evaluării suplimentare sunt suportate de către IOSUD


citeste totul despre: