Institutul de Cercetare de la Măgurele a început primele experimente, fiind folosit un braţ al celui mai puternic laser din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Mediafax
Foto Mediafax

Institutul de Cercetare de la Măgurele a început, joi, primele experimente, fiind folosit un braţ al celui mai puternic laser din lume. Cercetătorii au studiat interacţiunea pulsurilor laser de mare putere cu materia.

Potrivit unui comunicat de presă, de joi, al Ministerului Educaţiei, Institutul de Cercetare Măgurele, Centrul Internaţional de Cercetare Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) a demarat experimentele pentru studiul interacţiunii pulsurilor laser de mare putere cu materia. La eveniment a participat şi Dragoş Mihael Ciuparu, Secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

”Primul experiment desfăşurat este rezultatul planificărilor şi cercetărilor realizate de către echipa Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics  (ELI-NP) în ultimii patru ani împreună cu echipa profesorului Gérard Mourou (laureat al premiului Nobel pentru fizică în anul 2018) de la École Polytechnique - International Center for Zetta-Exawatt Science and Technology (IZEST) din Franţa”, se arată în comunicat.

Obiectivul experimentului îl reprezintă, potrivit sursei citate, ”studierea efectelor optice neliniare în materiale solide cu scopul de a scurta durata pulsurilor laser pentru cercetări de fizică nucleară şi aplicaţii conexe. În acest sens, a fost folosit un braţ al celui mai puternic sistem laser din lume. Experimentul a demonstrat performanţa atinsă de echipa de operare a ELI-NP şi a furnizorului sistemului laser de mare putere, Thales, de a livra pulsuri laser la cerere pentru utilizatorii centrului de cercetare de la Măgurele”.

Reprezentând cea mai avansată infrastructură în domeniul laserelor de mare putere şi a fasciculelor gamma, cu parametri unici, ELI-NP este un proiect implementat de către Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară - Horia Hulubei/INCDFIN - HH, institut aflat în coordonarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite