Familiile șefilor de facultăţi din București

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii spun că sunt de acord cu interzicerea cumului de funcţii în familie, deşi există tradiţia de a lucra cu rudele. Dascălii din învăţământul superior admit că există o problemă în sistem cu privire la clanuri, dar numai pe linie ierarhică.

Reprezentanţii universităţilor susţin că apar dezechilibre atunci când persoane din aceeaşi familie ocupă mai multe funcţii de conducere. „Dacă un şef de catedră şi un decan sunt soţ şi soţie, atunci catedra respectivă este favorizată. Dacă rectorul şi decanul sunt soţ şi soţie, fireşte că facultatea soţiei are avantaje. Este o lipsă a legii actuale, nu s-a prevăzut aşa ceva", spune rectorul Universităţii Bucureşti, Ioan Pânzaru (60 de ani).

Dacă Legea Educaţiei propusă de ministrul Daniel Funeriu va intra în vigoare cu prevederea care interzice soţilor să ocupe, simultan, funcţii de conducere în aceeaşi universitate, mulţi profesori vor fi nevoiţi să aleagă. „Fie soţul, cavaler, va ceda soţiei, fie soţia emancipată, dar generoasă, va ceda în favoarea soţului", dă soluţia rectorul.

Şi Ioan Pânzaru a lucrat împreună cu soţia lui, Rodica, la Universitatea Bucureşti. El era prorector când Rodica Pânzaru s-a angajat în aceeaşi instituţie. „Soţia mea este la pensie de doi ani de zile. Era angajată la Direcţia cercetare şi ocupa o funcţie de execuţie, nu a ocupat niciodată o funcţie de conducere", spune rectorul Universităţii.

Citiţi şi:

Şeful de la Agronomie şi-a plantat familia în Universitate

Clanul Fătu a cucerit Stomatologia

Cupluri universitare

Elena Zamfir (67 de ani) a fost şefa catedrei de Sociologie în cadrul Universităţii Bucureşti, în perioada în care soţul său, Cătălin Zamfir, era decanul Facultăţii de Sociologie. Ei au lucrat şi împreună cu fiica lor, Luana, dar şi cu ginerele Lucian Pop, amândoi lectori universitari. Elena şi Cătălin Zamfir s-au transferat în 2009 la Universitatea Timişoara, în urma unor neînţelegeri cu actualul decan al Facultăţii de Sociologie, Marian Preda.

De asemenea, Lucian Pop a primit o ofertă de la Banca Mondială şi a plecat în SUA, unde îl va urma, cât de curând, şi soţia sa, Luana.„În psihologia socială, grija nu e pentru relaţia din familie, ci pentru găştile omniprezente. Gaşca este mult mai periculoasă şi contraproductivă. Sper că prevederile vor rămâne numai la nivel de conducere, nu vor merge mai departe", mai spune Elena Zamfir.

Directorul general al Universităţii Politehnice Bucureşti, Mihnea Costoiu, spune că cel puţin aici, există o explicaţie pentru numărul mare de familii: profesori care s‑au cunoscut în universitate au decis să se căsătorească.

Neatinși de lege

Elena Zamfir mai spune că nu este o problemă ca rudele să lucreze împreună, atât timp cât nu sunt în directă subordonare. „Cum noi eram la două secţii diferite, nu era cazul", apreciază profesorul universitar.

Decanul Facultăţii de Psihologie, Neculai Mitrofan (64 de ani), lucrează în aceeaşi instituţie cu soţia şi cu fiul său. Atât Iolanda, cât şi Laurenţiu Mitrofan, sunt colegi în catedra de Psihologie.

Decanul arată că noua prevedere din Legea Educaţiei nu‑i va afecta, deoarece membrii familiei sale nu au funcţii de conducere, aşa cum are el. „Oricum, este o eroare să se creadă că există un grad de infracţionalitate crescut în rândul profesorilor care sunt rude", spune Neculai Mitrofan.

„Când am optat profesional, nu erau astfel de interdicţii. Dacă ele se vor aplica, probabil unii profesori care au o anumită vârstă se vor pensiona, iar alţii se vor muta la alte universităţi din ţară", consideră decanul Facultăţii de Psihologie.

Neculai Mitrofan spune că, atât timp cât nu există o lege cu norme prohibitive, familiile universitare nu pot fi numite „clanuri". „Oricum, în familii există o continuitate a preocupării profesionale, iar urmaşii sunt influenţaţi de carierele părinţilor", mai spune Mitrofan.

Zeci de cupluri în universităţile bucureştene

La Academia de Studii Economice (ASE) există 21 de familii universitare în care cel puţin unul dintre soţi deţine un post important. De exemplu, Doru Alexandru Pleşea este prodecan la Facultatea de Comerţ, iar soţia sa, Elena Simona Pleşea, este consilier juridic, cu funcţie de conducere.

De asemenea, Pavel Năstase este prorector, iar soţia sa, Floarea Năstase, este profesor la Catedra de Informatică Economică a Facultăţii de Cibernetică. Nu mai puţin de 15 familii întâlnim şi la Universitatea Politehnică Bucureşti (UPB). Exemplul elocvent este dat de decanul Facultăţii de Inginerie, Claudia Popescu, care lucrează în aceeaşi universitate cu soţul său, Mihai Octavian Popescu, prorectorul UPB.

" În psihologia socială, grija nu e pentru familie,ci pentru găşti. "
Elena Zamfir
profesor la Universitatea Timișoara

" Dacă un şef de catedră şi un decan sunt soţ şi soţie, atunci, catedra respectivă este favorizată. "
Ioan Pânzaru
rector la Universitatea București

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite