Facultate pe gratis, caut studenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universităţile pun la bătaie, în luna septembrie, peste 10.000 de locuri la buget şi la taxă, ceea ce înseamnă chiar       şi jumătate din locurile care erau disponibile la admiterea din iulie. Cele mai multe facultăţi vor prelungi programul de înscrieri pentru a doua sesiune de admitere, sperând că absolvenţii de liceu care iau Bac-ul în septembrie nu-i vor ocoli.

Universităţile care şi-au programat examenul de admitere în septembrie trebuie să ţină cont şi de a doua sesiunea de Bacalaureat, care se va termina pe 9 septembrie.

Citeşte şi:

Premieră: Testul Cambridge se dă şi la Botoşani ( EXCLUSIV)

Cele mai mari universităţi din Iaşi şi Cluj prelungesc admiterea

Astfel, mai multe specializări din cadrul Universităţii Bucureşti care au rămas cu locuri neocupate după admiterea din iulie au anunţat deja că vor mări perioada de înscriere cu aproape o săptămână. Este cazul facultăţilor de Matematică, Biologie, Chimie şi Geologie. Acestea vor primi dosarele candidaţilor până pe 17 septembrie.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei spun că universităţile îşi pot prelungi sesiunea de toamnă a admiterii până pe 1 octombrie dacă mai au locuri.

Şi specializările economice au avut de suferit în urma sesiunii de admitere din iulie şi au rămas cu sute de locuri fără taxă neocupate. ASE scoate din nou la concurs nu mai puţin de 1.800 de locuri cu taxă, dar şi subvenţionate de la buget.

Specializările Marketing, Management, Finanţe-Bănci sau Cibernetică s-au bucurat în vară de o concurenţă acerbă. Tot ele scot la concurs, cele mai multe locuri şi acum. Spre deosebire de cele din iulie, locurile pentru care se dă examen în septembrie vor fi cu taxă.

Ele au rămas libere în vară pentru că universitatea propune subiecte grele la admitere, iar la prima sesiune mulţi canidaţi au picat. „Am constatat că avem tot mai puţini concurenţi de la an la an, şi în plus examenul este foarte greu", explică Florina Mohanu, director de comunicare al ASE.

Matematica, ocolită de elevi

Între timp, nici universităţile care au renunţat deja la examene nu sunt într-o poziţie prea confortabilă.  La Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca au rămas după sesiunea de vară 8 locuri la buget şi peste 600 la taxă.

Acelaşi lucru s-a întamplat şi la Facultatea de Fizică, unde mai sunt disponibile 40 de locuri la buget sau la Facultatea de Geografie unde sunt aşteptaţi alţi peste 100 de tineri. Potrivit informaţiilor disponibile pe site-urile facultăţilor, Universitatea „Babeş Bolyai" oferă peste 700 de locuri la buget la următoarea sesiune, aproape de două ori mai multe faţă de aceeaşi perioadă în 2009.

La Cluj, specializările cele mai afectate de lipsa candidaţilor au fost Biologia, Chimia, Istoria şi Studiile Europene. Aceleaşi facultăţi reiau înscrierile pentru anul I şi la Universitatea „Al. I. Cuza" din Iaşi. Aici, potrivit datelor înainte de confirmarea tuturor locurilor din sesiunea iulie 2010, 37% din totalul locurilor pentru anul universitar 2010-2011 îşi aşteaptă din nou candidaţii în toamnă. Astfel, la Iaşi sunt aşteptaţi 300 de candidaţi la buget şi peste 1.700 la taxă la facultăţile de Biologie, Chimie, Economie, Fizică, Geografie, Matematică sau Psihologie.

În sesiunea din toamna anului 2009, universitatea oferea aproape de două ori mai puţine locuri neocupate la buget. Cea mai norocoasă a fost Facultatea de Informatică din Iaşi care a reuşit să împartă toate locurile de la „prima strigare". În acelaşi timp, Miruna Baloşin, purtator de cuvânt al Universităţii „Babeş- Bolyai", arată că „este din nou în creştere atractivitatea Facultăţilor de Matematică şi Informatică, Litere, Educaţie Fizică şi Sport, Istorie". Reprezentanţii celor două universităţi iau şi ei în calcul prelungirea înscrierilor.

3.000 de locuri la Timişoara

Universitatea de Vest din Timişoara a rămas cu aproape jumătate de locuri neocupate. Facultăţile au anul acesta mai multe locuri neocupate faţă de sesiunea din 2009 şi, începând cu 13 septembrie, sunt aşteptaţi aproape 2.700 de candidaţi. Literele şi Matematica nu au avut mare căutare şi au rămas cu 18, respectiv 28 de locuri libere dintre cele subvenţionate de la stat. Peste 800 de locuri la taxă sunt disponibile la Facultatea de Economie şi 300 la plată la Sociologie şi Psihologie.

Chiar dacă nu s-a terminat perioada de confirmare a locurilor din prima sesiune, mai multe specializări din cadrul Universităţii Bucureşti şi-au făcut publice locurile libere. Astfel, cel puţin 7% din cele peste 11.000 de locuri vor fi scoase la concurs şi în sesiunea de toamnă. Facultatea de Chimie oferă peste 30 de locuri subvenţionate de la buget şi 100 de plată.

Şi Facultatea de Matematică din Bucureşti încă îşi mai aşteaptă candidaţii, şi mai exact 40 la buget şi peste 150 la taxă şi învăţământ la distanţă. Decanul Facultăţii de Matematică, Victor Ţigoiu explică lipsa candidaţilor prin faptul că absolvenţii de liceu sunt din ce în ce mai puţin pregătiţi, iar în liceu nu se face suficientă matematică. „Elevii sunt tot mai nepregătiţi. Acesta este şi motivul pentru care 15% renunţă din primul an de facultate", spune decanul. 

"Am constatat că avem tot mai puţini candidaţi de la an la an."
Florina Mohanu
PR ASE București

"Este din nou în creştere atractivitatea facultăţilor de Matematică, Litere şi Istorie."
Miruna Baloşin
PR UBB Cluj

Fără examen la ASE în 2011

Facultăţile care organizează examen de admitere sunt pe cale de dispariţie. Motivul este că testarea îi îndepărtează pe mulţi dintre absolvenţii de liceu cu note mari, dar care nu mai vor să treacă prin emoţiile unei noi evaluări. Chiar dacă multe facultăţi păstrează examenul de admitere pentru prestigiul instituţiei, unele sunt dispuse să renunţe la orice testări, dar să îşi ocupe toate locurile, mai ales pe cele la taxă.

Un exemplu este Academia de Studii Economice din Bucureşti, care a anunţat deja că de la anul va renunţa la examen, în favoarea concursului de dosare. Decizia a fost luată recent de Senatul Academiei şi vizează toate facultăţile din cadul instituţiei de învăţământ superior. Conducerea universităţii a simplificat procedura admiterii, sperând că din 2011 va creşte numărul candidaţilor.

De asemenea, reprezentanţii instituţiei urmăresc prin această decizie şi creşterea mediilor de admitere în facultăţi şi speră că în acest fel îşi vor putea ocupa toate locurile disponibile din prima sesiune. Aşadar, candidaţii nu vor mai avea de înfruntat nicio probă şi vor putea să concureze doar în baza mediei de la Bacalaureat şi din anii de liceu.

Testele sperie elevii

Florina Mohanu, director de comunicare în cadrul ASE, arată că în ultimii ani au rămas din ce în ce mai multe locuri neocupate. În plus, examenul greu nu este deloc pe placul absolvenţilor de liceu.

„Această decizie are trei cauze. În primul rând, am constatat că avem tot mai puţini candidaţi, în al doilea rând, în nicio facultate economică din ţară nu se dă examenul de admitere în forma testului-grilă. La ASE se ştie că este un examen foarte greu. Şi nu în ultimul rând, în Europa, universităţile au adoptat această admitere pe bază de dosar", arată Florina Mohanu, director comunicare ASE.

Ea a mai adăugat că prima departajare se va realiza în anul I, respectiv după primul semestru, atunci când se va realiza reclasificarea pe locurile de buget.

Calendarul admiterii – sesiunea septembrie 2010

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite