Experienţele internaţionale în timpul studenţiei – un MUST?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
comunicare 3.0

Ţi-ai dorit vreodată să părăseşti zona de confort şi să te laşi purtat pe aripile unui drum nou, atipic, care să te provoace spiritual şi intelectual? Dacă da, atunci e momentul să te pui pe căutat, să aduni informaţii şi să găseşti calea prin care să aduni într-un bagaj de cală o mulţime de experienţe noi.

Împlinirea şi fericirea sunt o reţetă creată de fiecare dintre noi, care funcţionează pentru fiecare în parte, cu ingrediente diferite. Astăzi îţi propun câteva idei cu care poţi jongla pentru a-ţi crea propriul deliciu sau pentru a aduce puţină sare şi piper în viaţa ta de student. Ai tot timpul un vibe bun şi funcţionezi doar cu bateriile încărcate? Îţi place să călătoreşti, să explorezi orizonturi necunoscute pentru tine şi să creezi conexiuni cu oameni din diferite colţuri ale lumii? Dacă îţi doreşti mai mult decât un city break sau o vacanţă de vară, te poţi aventura într-o călătorie mai lungă, de care poţi profita din plin, cât încă eşti student. Ce zici?

Gândeşte-te cum ar fi dacă ai intra într-o lume nouă. Imaginează-ţi că e dimineaţă. Proaspăt trezit, deschizi fereastra. Aerul proaspăt îţi invadează camera. În faţa ochilor ţi se descrie un peisaj nou. Localnicii sunt în forfotă pe străzi şi un zumzet plăcut îţi invadează auzul. Tragi aer în piept şi zâmbeşti. Un oraş nou îşi deschide porţile pentru tine. Pentru câteva luni te poţi pierde printre oamenii locului, te poţi avânta printre străzile înguste, dar suficient de lungi pentru ca viaţa ta să capete noi dimensiuni. Da, exact aşa. Vei atinge acel quelque chose prin care te vei cunoaşte mai bine, prin care vei parcurge o călătorie prin drumuri străine, dar mai ales interioare. Dacă ţi se aşterne un zâmbet pe chip la gândul că poţi să explorezi o lume nouă pentru o perioadă din viaţa ta, dă-mi voie să-ţi povestesc cum poţi să trăieşti într-o altă ţară în timp ce eşti student.

Am să încep cu o veste bună pentru tine. Departamentul Erasmus al facultăţii tale este pregătit să te ajute cu informaţiile despre înscrierea la acest program, fie că îţi doreşti o mobilitate de studiu sau o mobilitate profesională. Aşa că înarmează-te cu întrebări şi go for it! Poate te întrebi, totuşi, care sunt diferenţele dintre cele două programe şi ce alte oportunităţi mai ai.

Eşti curios să descoperi cum arată viaţa de student dintr-un alt colţ al lumii? Atunci eşti potrivit pentru o experienţă internaţională de studiu. Trebuie doar să ai un strop de curaj şi determinare, să ţinteşti destinaţia şi universitatea dorită şi să te prezinţi la înscrierile pentru obţinerea unei burse pentru o mobilitate de studiu din cadrul Erasmus+, organizată de facultatea ta. Vei putea alege dintr-o mulţime de universităţi din alte ţări, cu care colaborează facultatea la care eşti înscris, şi ulterior îţi vei construi, în acord cu aceasta, un plan al materiilor pe care doreşti să le parcurgi. Sună bine, nu? Vei putea interacţiona cu studenţi internaţionali, profesorii îţi vor fi îndrumători, vei gusta din experienţa noilor cursuri şi vei putea pune suficiente întrebări încât să revii în ţară cu un bagaj uriaş de cunoştinţe.

Dacă eşti tentat să intri în contact cu mediul de lucru dintr-o companie din afara ţării, poţi opta pentru o mobilitate de practică internaţională. De această dată, de cele mai multe ori, eşti liber să scotoceşti toate website-urile care oferă internship-uri în destinaţia aleasă de tine şi să îl alegi pe cel potrivit ţie. Poţi opta şi pentru una dintre variantele propuse de facultatea ta, aşa că tot ceea ce trebuie să faci este să aduni informaţii şi să aplici. Vei lucra cu profesionişti, vei simţi spiritul de echipă din perspectiva unei noi culturi, vei învăţa cum să comunici mai bine şi vei putea exersa cel puţin o limbă străină, aşa cum cred că îţi doreai de mult timp.

comunicare 3.0

O altă oportunitate este voluntariatul. Poţi pleca ca voluntar pentru a te implica şi a susţine o cauză. Vei putea să aduci sprijin în diferite proiecte, te vei simţi util, vei simţi că lupţi pentru un proiect real, în care îţi vei aduce în mod direct aportul. Te poţi caza la o familie gazdă, poţi cunoaşte oameni din comunitatea locală, cât şi oameni veniţi din toate colţurile lumii, care fac ceva diferit, aşa, ca tine. Vei descoperi noi poveşti, vei îmbrăţişa noi provocări, noi culturi şi perspective. Dacă te numeri printre studenţii care îşi doresc să ajungă în America pentru o vară, Work and Travel este programul prin care îţi poţi împlini acest vis. A lucra şi a călători în locuri în care ţi-ai dorit întotdeauna să ajungi, a convieţui cu americani sau cu diferite naţionalităţi, toate acestea pot alcătui o experienţă inedită pentru tine. Există numeroase agenţii la care poţi merge pentru a obţine toate detaliile şi itinerariul noii tale aventuri!

Anii de studenţie vin la pachet cu o mulţime de proiecte frumoase, aşa că, da, experienţele internaţionale sunt un MUST! Alege experienţa care crezi că te reprezintă şi prin care tu crezi că îţi poţi depăşi limitele. Te vei întoarce un om nou, mai motivat, mai deschis şi mai fericit. Aşa cum îţi spuneam, fericirea este starea de bine şi de împlinire care poate fi creată în primul rând de tine. Este acel sentiment de împlinire pe care îl vei simţi din plin atunci când vei trăi chiar tu ceea ce acum citeşti printre rânduri. Atunci intervine schimbarea, iar astăzi e momentul tău.

Tu ce vezi când deschizi fereastra dimineaţa?

comunicare 3.0

Alice Lungu

Studentă An II Masterat Social Media şi Marketing Online, SNSPA

https://www.linkedin.com/in/alice-lungu/

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite