Vine momentul când îţi doreşti să fii independent, să nu te mai susţină financiar părinţii, să-ţi demonstrezi, poate inconştient, că ai crescut, că poţi să te descurci singur.

De cele mai multe ori, totul începe în studenţie. Vrei să-ţi cauţi un job, dar nu ştii exact de unde să începi. Ai aşteptări, simţi că vrei să te afirmi, să faci ceva cu viaţa ta, să fii cineva. Ţi-e teamă, poate, că o să-i dezamăgeşti pe cei care au încredere în tine şi te gândeşti cu entuziasm cum o să fie când o să iei primul tău salariu. Ştiu, sunt atât de multe lucruri care-ţi trec prin cap. Îndrăzneşte! Primul pas e întotdeauna cel mai greu şi cel mai frumos.

Primul loc de muncă este poate cel mai important job pe care îl vei avea, pentru că acesta este momentul când îţi stabileşti standardele pe care ti le doreşti şi care vor influenţa viaţa ta profesională în viitor. Indiferent de motivele care stau la baza dorinţei tale de a avea un job - salariu, experienţă, nevoia de noutate, este important sa alegi un loc de muncă unde poţi avea oportunităţi de dezvoltare, unde poţi evolua constant, astfel încât să nu simţi nicio clipă că nu mai ai nimic de învăţat acolo.

Practic, jobul pe care îl ai în perioada studenţiei, deşi poate nu îl iei în serios, este prima cărămidă pe care o aşezi la construirea vieţii tale profesionale. Locul de muncă pe care îl alegi se va reflecta în CV-ul tău, îţi va da încredere în tine şi te vei simţi mult mai sigur pe tine la următoarele interviuri. Bineînţeles, dacă te afli printre oamenii care fac exact ceea ce le place, este şi mai bine. 

Să nu crezi că situaţia va fi mereu roz la locul de muncă, pentru că vor apărea mereu situaţii noi, provocări din care vei avea ceva de învăţat. Poate că o să dureze puţin până te acomodezi, dar nu-ţi face griji, e absolut firesc. Primul job este întotdeauna un pas de învăţare şi nu este nicio tragedie dacă faci greşeli, important este să fie constructive. Adaptarea depinde de tine, iar tranziţia de la statutul de student sau masterand la cel de angajat poate fi mult mai uşoară decât pare dacă ai voinţa şi pasiunea pentru a reuşi.
facebook.com/cristea.catalina.14
Cătălina Cristea
Studentă An II, Masterat Social Media şi Marketing Online, SNSPA