Elevii şi studenţii se împotrivesc proiectului PSD care permite campanii electorale în şcoli: Vrem o educaţie curată, depolitizată

Elevii şi studenţii se împotrivesc proiectului PSD
 care permite campanii electorale în şcoli: Vrem o educaţie curată, 
depolitizată

FOTO: Arhivă

Reprezentanţii elevilor (Consiliul Naţional al Elevilor) şi studenţilor (Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România) reacţionează cu privire la propunerea legislativă care permite realizarea de campanii electorale în şcoli.

Ştiri pe aceeaşi temă

Redăm mai jos poziţia transmisă de reprezentanţii elevilor şi studenţilor:

Este bine cunoscut faptul că este interzisă realizarea unei campanii electorale în şcoli sau universităţi. Sau, mai bine zis, era, deoarece un nou proiect de lege doreşte schimbarea acestui aspect, modificare dur criticată de către principalii actori ai acestor instituţii.

Astfel, Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) şi Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), reprezentanţii legitimi ai elevilor, respectiv ai studenţilor la nivel naţional, condamnă sever proiectul de lege care propune modificarea Legii 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, în sensul permiterii campaniei electorale în unităţile de învăţământ.

Încălcând prevederi fundamentale enunţate în Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, care stipulează independenţa faţă de doctrine politice şi interdicţia activităţilor de natură politică în unităţile de învăţământ, acest proiect de lege le exclude tocmai pe acestea de pe lista locurilor unde propaganda de acest fel este interzisă, motiv pentru care tragem un semnal de alarmă ferm.

Este inacceptabil ca, după ani de luptă pentru delimitarea unităţilor de învăţământ faţă de mediul politic, să se propună permiterea activităţilor de propagandă electorală tocmai în locurile unde sunt formaţi copiii şi tinerii. În acelaşi timp, în contextul în care este vizată elaborarea unei noi legi a educaţiei, ne dorim ca acele principii sănătoase să se păstreze.

Considerăm că proiectul ignoră unul dintre pilonii unui sistem de învăţământ calitativ, şi anume distanţarea mediului educaţional faţă de cel politic. Mai mult decât atât, această propunere legislativă încurajează, prin conţinutul său, introducerea persuasivă a doctrinelor politice în comunitatea şcolară şi universitară, fapt care nu poate atrage după sine altceva decât perturbarea procesului instructiv-educativ şi muşamalizarea adevăratelor probleme cu care se confruntă elevii şi studenţii din România la momentul actual.

„Se vorbeşte adesea despre impactul major pe care mediul de învăţare îl are asupra unui elev, însă de prea multe ori rămânem cu simple cuvinte. Comunitatea şcolară trebuie să fie una propice dezvoltării armonioase a tânărului, independentă de doctrine politice, prozelitism religios şi alte influenţe externe. Ne dorim ca principiile enunţate în Legea Educaţiei Naţionale să cântărească mai mult pentru clasa politică actuală, care să conştientizeze într-un final că acestea sunt indispensabile pentru un sistem educaţional sănătos.” – a declarat Ioana BĂLTĂREŢU, Preşedinte CNE

„Depolitizarea sistemului de educaţie reprezintă unul dintre principalele deziderate ale studenţilor din România, şi nu numai. Din păcate, câtă vreme nu va exista o voinţă politică şi o presiune suficient de importantă din partea societăţii româneşti, acest lucru nu se va întâmpla. Faptul că ne complăcem în această situaţie determină situaţii precum cea din prezent, în care Parlamentul României este pe cale să oficializeze intrarea unităţilor de învăţământ în arena electorală. Destul e destul. Poate că este momentul în care să reflectăm mai mult la cât de dăunătoare este politizarea sistemului educaţional din România şi să spunem stop!” – adaugă Marius DEACONU, Preşedinte

citeste totul despre: