Dumitru Dumbravă, fiica lui Gabriel Oprea şi fostul vicepreşedinte ANAF au  au rămas fără titlul de doctor. Care este motivul deciziei

Dumitru Dumbravă, fiica lui Gabriel Oprea şi fostul vicepreşedinte ANAF au  au rămas fără titlul de doctor. Care este motivul deciziei

FOTO: Adevărul

Plenul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis vineri, 15 martie, prin vot, retragerea titlului de doctor pentru 16 persoane care obţinuseră titlul la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”a SRI.

UPDATE: Comisia de lucru desemnată pentru evaluarea tezei de doctorat a lui Dumitru Dumbravă propune, în urma analizei, retragerea titlului de doctor pentru fostul secretar general al SRI deoarece este plagiată, fiind incluse texte copiate fără ca acestea să fie citate, arată mediafax.ro

Teza „Restrângerea drepturilor omului în contextul luptei împotriva terorismului sub impactul accelerării procesului globalizării” elaborată şi susţinutî în 2012 de domnul Dumitru Dumbravă la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” include texte copiate din alţi autori fără ca acestea să fie citate conform normelor academice şi fără a indica sursa. Acest lucru denotă faptul că autorul şi-a însuşit cu intenţie ideile autorilor iniţiali fără a menţiona acest lucru şi fără a face trimitere la sursele originale”, menţionează prof. univ. dr. Gheorghe Popescu, în raportul privind lucrarea lui Dumbravă.
 
Raportul a fost întocmit de mai mulţi membri ai Comisiei de Ştiinţe Militare, Informaţii şi Ordine Publică desemnate pentru a analiza lucrarea lui Dumitru Dumbravă, la solicitarea Consiliului General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

„În raport cu sesizarea, am constatat texte similare care se regăsesc în teză fără nicio citare, cele de la paginile 32-35 sunt preluate din Revista română de studii de intelligence nr. 6/2011, pp 172-173, (632 cuvinte), iar cele de la paginile 102-104, 123-124 sunt preluate din internet, articolul Trăim în epoca ciber-războaielor / www.descopera.ro, http://ccorbos0.blogspot.com/2011 (660, respectiv 496 cuvinte)”, menţionează prof. univ. dr. Dănuţ Turcu, şi el membru al comisie.
   
Generalul Serviciului Român de Informaţii (SRI), Dumitru Dumbravă, fostul vicepreşedinte ANAF Gogancea – Vătăşoiu şi fiica lui Gabriel Oprea au rămas fără doctorate după verdictele oficiale de plagiat de la CNATDCU, arată newsweek.ro. Ana Maria Tudor este fiica fostului vicepremier Gabriel Oprea, iar Marius Alexandru Tudor, ginerele acestuia. Şi Oprea senior a rămas în trecut fără titlu, din aceleaşi motive de plagiat. 
 
„Decizia a fost prin vot şi este definitivă”, a declarat  pentru „Adevărul”, directorul Ion Ciucă, de la Direcţia Guvernanţa Instituţiilor de Învăţământ Superior din subordinea Direcţiei Generale Învăţământ Universitar.
 

Conform documentelor postate pe site-ul CNATDCU, cei 16 sunt Romeo Oiţă, Ana Maria Goleanu, Cătălin Ştefan Ibănescu, Florina T. Ştefănie (Vevera), Nae Gabriel Radu Cătălin, Ioan Şandru, Mihai Gogancea Vătăşoiu, Marius Sticlaru, Dumitru Dumbravă, Adela Loredana Popescu, Cezar Adrian Tolescu, Ana Maria Oprea, Gabriel Naghi, Marius Alexandru Tudor, Sorin Gabriel Cozma şi Ionel Goian.

Decizie CNATDCU retragere titlu de doctorat - Dumitru Dumbravă 

   

Decizie CNATDCU retragere titlu de doctorat - Ana Maria Tudor

 
L-a costat postul
 
Teza generalului Dumitru Dumbravă, fost secretar general al Serviciului Român de Informaţii, a fost analizată de doi profesori de la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I" şi unul de la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza". Aceştia au confirmat suspiciunile care existau în sesizarea înregistrată la CNATDCU în luna iulie 2018 şi au propus retragerea titlului. Acesta fusese acordat pentru lucrarea cu titlul "Aspecte cu relevanţă privind securitatea în spaţiul cibernetic", susţinută în 2012.
 
Dumbravă a fost perceput în spaţiul public drept unul dintre cei mai influenţi generali din serviciul secret, căpătând notorietate după ce a declarat că justiţia este un câmp tactic pentru SRI.
 
Din octombrie 2018 şi până în prezent, Academia a depus 30 de astfel de sesizări, dar a a anunţat că, în final, cifra va creşte la 40. Aceasta înseamnă că Academia recunoaşte că aproape 50% din doctoratele girate aici sunt plagiate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: