Dragnea şi Popa reacţionează în scandalul universităţilor: Am dat dovadă de maximă transparenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful PSD, Liviu Dragnea, şi ministrul Educaţiei, Valentin Popa, au declarat că repartiţia locurilor bugetate în mediul universitar s-a făcut în mod transparent, respectând normele legislaţiei în vigoare.

Valentin Popa a explicat, luni, într-o conferinţă de presă că cifrele de şcolarizare pentru anul universitar 2018 – 2019 sunt ”preliminare” şi vor mai suferi modificări până la debutul anului universitar, diferenţa urmând a fi ”semnificativă”.

Acesta a explicat faptul că, pentru studiile de licenţă, sunt 62.000 de locuri bugetate, dintre care 5.000 pentru domeniile prioritare şi 2.000 pentru elevii care provin de la licee din mediul rural. La master sunt 35.600 de locuri bugetate, tot aşa, existând locuri speciale pentru domeniile prioritare.

”Este pentru prima dată după intrarea în vigoare a Legii 1, când, pe site-ul Ministerului, apare o repratizare preliminară la această dată pentru univerisităţi. De asemenea, este pentru prima dată când apare o fundamentare a acestei cifre, de asemenea, publicată pe site-ul instituţiei. Aşadar, am dat dovadă de o maximă transparenţă în această privinţă”, a declarat Valentin Popa.

Am dat dovadă de maximă transparenţă. (Valentin Popa)

Ministrul Educaţiei a precizat că încă din anul 2014 s-a discutat despre alocarea de locuri speciale pentru domeniile prioritare.

”Susţinerea domeniilor prioritare de dezvoltare a României era necesră încă din anul 2014. În mediul academic, la Consiliul Naţional al Rectorilor, am discutat de nenumărate rânduri. În tot  acest timp, am fost cu toţii conştienţi că această alocare va afecta inevitabil numărul de locuri atribuit universităţilor tradiţionale ale României, din simplul motiv că acestea nu au preponderent programe de studii care să fie direct axate pentru programele prioritare. De dezvoltare. Repet, ceea ce avem în momentul de faţă este o repartizare preliminară, mai sunt de repartizat locurile de rezervă şi alte transformări de locuri”, a mai spus Valentin Popa.

Reacţia lui Liviu Dragnea

"A fost o informare prezentată de domnul ministru al Educaţiei, în legătură cu un subiect care se dezbate de câteva zile, despre repartizarea locurilor la universităţi. A fost o informare bună, o informare care ne-a lămurit pe toţi. (...) Este vorba de faptul că pentru prima dată această repartizare a fost făcută fundamentat, a fost făcută în baza unor criterii şi a unor fundamentări serioase. Din câte am înţeles noi astăzi, până acum nu a existat nicio nanofundamentare a modului cum s-au repartizat aceste locuri", a afirmat Liviu Dragnea.

Liderul PSD spune că au existat câteva principii de bază, cum ar fi un număr de locuri la universităţi dedicat pentru absolvenţii care vin din zona rurală şi locuri alocate pentru domeniile strategice.

"Şi toţi ştim că există o diferenţă destul de mare, şi asta de ani de zile între ceea ce apar ca specializări din educaţie şi ceea ce este nevoie pe piaţa muncii. Chiar ne spunea ministrul Apărării astăzi că sunt multe multinaţionale care an de an de abia aşteaptă să termine promoţiile de la Academia Tehnică Militară pentru a-i «racola» pe bună dreptate, sunt foarte buni specialişti, chiar şi plătesc costurile generate de studii, pentru că în zona civilă nu mai sunt atât de multe specializări care sunt necesare pe piaţa muncii”, a mai explicat Dragnea.

Şeful PSD a spus că un alt criteriu a fost legat de locurile alocate studenţilor din mediul rural şi de locurile strategice, cum ar fi medicină, construcţii sau inginerie.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite