„Dottore“ Victor Ponta a plagiat. Membrii Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor cer retragerea titlului de doctor deţinut de fostul premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor s-a întrunit joi şi a admis propunerea privind retragerea titlului de doctor al lui Victot Ponta, fostul premier fiind acuzat că a plagiat în lucrarea sa de doctorat, „Curtea Penală Internaţională”.

UPDATE: Fostul premier Victor Ponta a reacţionat pe facebook, după anunţul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare. El a criticat decizia în stilul caracteristic şi a aruncat vina acest aviz pe „tehnocraţi”. Politicianul spune că îşi va face o nouă lucrare de doctorat.

„Ok - tehnocraţii au rezolvat principala problemă a ţării - mi-au luat şi ei doctoratul (ca Băsescu în 2012)!
Înţeleg că acum (după această mare victorie) totul va fi bine - de azi încep să crească încasările la buget, să ieşim din deficit. De azi începem să primim banii europeni pe care nu i-am luat până acum. De azi plătim subvenţiile în agricultură, mărim salariile şi pensiile. De azi nu mai mor bebeluşii în spitale şi nici nu se mai dau subiecte grele la examenul de capacitate. Şi de azi nu mai suntem "marfă" pe care o vând tehnocraţii ca să primească o promovare când se întorc la Bruxelles!

Sunt onorat de efortul pe care ditamai Guvernul de tehnocraţi l-a făcut doar pentru persoana mea - o ordonanţă de urgenţă doar pentru mine, o Comisie doar pentru mine (când am primit verdictul de neplagiat în 2012 de la acelaşi CNACTDU a mai fost o teză de doctorat examinată în acelaşi timp - fac pariu că nu aveţi "Curaj" să o revedeţi şi pe aceea). O hotărâre definitivă dată în favoarea mea de ICCJ în 2014 ignorată! Vă mulţumesc din inimă dragi politruci!
Şi de azi mă ocup să îmi fac o nouă teză de doctorat cu tema "Fabulosa Guvernare Tehnocrată şi măreţele sale realizări pentru poporul român" - that will be fun!”

Avizul, cu 34 de voturi şi o abţinere

Membrii Consiliului General al CNATDCU au avizat cu 34 de voturi şi o abţinere raportul Comisiei Tehnice din cadrul CNATDCU în care se menţionează că teza fostului premier nu respectă standardele. De altfel, aceştia au avizat şi propunerea de retragere a titlului de doctor.

 „Au analizat sesizarea de plagiat în ceea ce priveşte teza domnului Victor Viorel Ponta, intitulată 'Curtea Penală Internaţională'. Comisia de lucru a recomandat CNATDCU că teza de doctorat nu respectă standardele de etică a cercetării ştiinţifice şi propune retragerea titlului de doctor în drept în baza articolului 170 din Legea 1 din 2011. Consiliul a luat în discuţie această propunere, a avut cvorum, din 47 de membri au fost 35 prezenţi. Au votat pentru 34 şi a fost o abţinere", a anunţat preşedintele CNATDCU, Viorel Barbu, într-o conferinţă de presă.

Victor Ponta are la dispoziţie 10 zile pentru a contesta decizia. Dacă acest lucru se întâmplă, se va forma o nouă comisie de analiză a deciziei, din trei membri ai CNATDCU. 

În cazul în care decizia rămâne în vigoare, propunerea de retragere a tezei de doctorat va fi înaintată ministrului Educaţiei şi Învăţământului, pentru a da ordinul de retragere a tezei.

Consiliul Naţional de Etică, forul care l-a scăpat pe Ponta de ştampila oficială de plagiator

Plagiatul lui Victor Ponta a ieşit la lumină în revista „Nature“ în iunie 2012, iar scandalul mediatic a durat luni întregi. Două comisii specializate şi-au dat verdictul în privinţa tezei de doctorat a premierului. Este vorba de Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti, care a arătat în solicitarea înaintată către Ministerul Educaţiei de retragere a titlului de doctor că fostul premier a plagiat mai multe pagini din teza sa de doctorat „Curtea Penală Internaţională“.

A doua comisie specializată a fost cea a Consiliului Naţional de Etică, însă componenţa acestui consiliu fusese schimbată brusc de către ministrul Educaţiei de atunci, Liviu Pop, când se dezbătea teza de doctorat suspectată de plagiat a lui Ioan Mang, care a demisionat din funcţia de ministru al Educaţiei în mai 2012, după ce au apărut în presă suspiciunile de plagiat. 

Noii membri ai Consiliului au concluzionat că teza de doctorat a premierului Victor Ponta nu ar fi fost plagiată. Situaţia a rămas fără un final clar până la alegerile prezidenţiale de anul trecut. 

Victor Ponta a vrut să renunţe la titlul de doctor

După ce a pierdut fotoliul de preşedinte al României, Victor Ponta a anunţat pe Facebook că renunţă la titlul de doctor. În acest context, Ministerul Educaţiei a dat o ordonanţă de urgenţă care să permită oricărei persoane care vrea să renunţe la titlul de doctor să o poată face printr-o simplă solicitare la minister.

„Vă scriu pentru a vă notifica renunţarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea Bucureşti. Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult, încă din momentul apariţiei acuzaţiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am făcut acest lucru pentru că m-am considerat de bună credinţă în argumentele mele la momentul apariţiei contestării şi nu am vrut să amestec planul pur profesional cu cel politic”, scria Victor Ponta pe Facebook în decembrie 2014.

Îndrumătorul ştiinţific al lui Victor Ponta pentru această teză de doctorat a fost Adrian Năstase, care în 2003 era prim ministru al României.

„Mai mult de jumătate din teza de 432 de pagini a lui Ponta constă în texte duplicate”

„Nature a văzut documente compilate de o sursă anonimă („whistle-blower” în original - n.red.) care arată că mai mult de jumătate din teza de 432 de pagini în limba română a lui Ponta constă în texte duplicate", se arată în articolul din Nature, primul care a vorbit despre plagiat în cazul lui Victor Ponta., potrivit hotnews.ro.

„Mai mult, lucrarea a fost republicată cu foarte mici modificări într-un volum în 2004, şi de asemenea formează baza unei cărţi din 2010, al cărei co-autor este o fosta studentă a lui Ponta, Daniela Coman. Părţi substanţiale din cele trei texte par identice sau aproape identice cu texte apărute în volumele profesorilor de drept Dumitru Diaconu (Diaconu, D. Curtea Penală Internationla, Istorie şi Realitate (Editura All Beck, 1999) şi Vasile Creţu Creţu, V. Drept Internaţional Penal (Editura Tempus, 1996). De asemenea, apar traduceri în română ale unor părţi dintr-o carte publicată în limba engleză de profesorul Ion Diaconu Diaconu, I. The Internaţional Criminal Court: A New Stage (Nicolae Titulescu Romanian Inst. Internaţional Studies, 2002)", scria Nature.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite