Domnule ministru Cîmpeanu, aveţi ceva de ascuns?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sorin Cîmpeanu şi-a publicat CV-ul abia la trei luni după ce a fost învestit în funcţia de ministru al Educaţiei. Şi abia după solicitări apărute pe reţele de socializare. CV-ul dlui ministru Cîmpeanu cuprinde multe informaţii despre funcţii şi onoruri primite, dar nimic despre opera ştiinţifică. Măcar titlul tezei de doctorat.

La solicitarea ziaristei Melania Cincea pe Legea 544/2001, Biroul de Comunicare al ministerului Educaţiei îi răspunde acesteia că informaţiile cerute asupra operei ştiinţifice a ministrului nu sunt de interes public!

Opera ştiinţifică a dlui ministru Cîmpeanu este secretă!

Aşa crede Biroul de Comunicare al ministerului Educaţiei. Nu este vorba de un doctor în ştiinţe, oarecare. Ci de omul care a ocupat sau ocupă numeroase funcţii în statul român: ministru al Educatiei, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, senator în parlamentul României, rectorul Universităţii de Agricultură, Prim-ministru interimar al României, Secretar General, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), Preşedinte, Agenţia Universitară a Francofonie, Membru titular Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti” (ASAS) şi multe alte funcţii. Să afirmi că opera ştiinţifică a unui astfel de personaj nu este de interes public sfidează bunul simţ. Este o lipsă de respect faţă de alegători, profesori, studenţi, comunitatea academică ştiinţifică internă şi internaţională. În calitate de ministru al Educaţiei dl Cîmpeanu ar trebui să fie un reper pentru comunitatea academică, pentru toţi studenţii României. Cu ce operă ştiinţifică? Nimeni nu ştie sau nu spune. 

O persoană cu asemenea funcţii în spate ar trebui să fie cunoscută şi recunoscută de comunitatea ştiinţifică, pe plan intern şi extern. Să aibă studii publicate în reviste importante interne şi externe. Este şi cazul dlui Cîmpeanu?

Din CV-ul dlui Cîmpeanu aflăm, totuşi, că are o teză de doctorat cu titlu secret, şi este autor/coautor pentru 18 cărţi/capitole în cărţi/manuale, de asemeni autor/coautor a 112 articole ştiinţifice.

Să zicem că într-un CV nu este loc să treci toate titlurile acestor articole ştiinţifice. Dar nici titlul tezei de doctorat? Unde sunt grupate toate datele despre activitatea ştiinţifică a dlui Cîmpeanu? De ce Biroul de Comunicare al ministerului Educaţiei susţine că datele legate de opera sa ştiinţifică nu sunt de interes public? În mod sigur această decizie aparţine dlui ministru Cîmpeanu. Să o asume şi explice.

În mod cu totul ciudat, atunci când preşedintele Iohannis l-a propus, impus, pentru funcţia de ministru al Educaţiei, nu l-a întrebat nimic despre opera ştiinţifică. Sau i-a spus şi preşedintelui că nu este de interes public? Rămâne să aflăm cândva adevărul despre acest episod ciudat.

Ministrul Cîmpeanu greşeşte amarnic

Abia prin această atitudine dă naştere la tot felul de ipoteze, speculaţii şi bârfe, care deja circulă în folclorul academic. Unde se află teza de doctorat al dlui Cîmpeanu? La ce bibliotecă? Este accesibilă publicului larg? De ce nu este publicată pe platforma dedicată tezelor de doctorat, deschisă de ministrul Monica Anisie? De ce alţi cercetători şi specialişti în domeniul îmbunătăţirilor funciare, irigaţiilor, inundaţiilor, nu pot beneficia de cercetarea făcută de dl ministru Cîmpeanu? Întrebări la care aşteptăm răspuns din parte dlui Cîmpeanu. Altfel, o să credem că are ceva de ascuns! Să fie vorba de probleme legate de integritatea academică? Ce anume, vom afla în curând.

Trecutul politic al dlui Cîmpeanu în apărarea plagiatorilor

Am scris aici despre „scheletele” din dulapurile lui Sorin Cîmpeanu. Să menţionăm câteva.

  • În 2014, în calitate de prim-ministru interimar, dl Cîmpeanu a dat, în sprijinul lui Victor Ponta, o controversată Ordonanţă de Urgenţă care modifică Legea Educaţiei şi amnistia plagiatorii: doctorii puteau să renunţe la titlu.
  • În 2015 Consiliul Naţional de Etică, aflat în subordinea lui Sorin Cîmpeanu, l-a ”spălat” pe Gabriel Oprea (premier interimar atunci), de acuzaţia de plagiat în teza de doctorat, deşi Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti dăduse un verdict clar de plagiat.
  • În octombrie 2015, Sorin Cîmpeanu elaborează o Ordonanţă de Urgenţă prin care diplomele a 70.000 de absolvenţi de studii universitare neautorizate – în majoritate acordate de Universitatea Spiru Haret – vor fi recunoscute de Ministerul Educaţiei.
  • În 2018, tot din poziţia de preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu l-a sprijinit pe Valentin Popa să ajungă ministrul Educaţiei. Într-un comunicat, semnat alături de Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României, un ONG-umbrelă condus de Alexandru Cumpănaşu, îşi exprimă susţinerea ”necondiţionată” pentru acesta. Ce a lăsat în urma dl Valentin Popa, nu se ştie. Îl ţinem minte pentru celebrul „pamblică” şi alte greşeli de exprimare în limba română.
  • Este membru în Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN), înfiinţată de Gabriel Oprea împreună cu George Maior, cunoscută prin titlurile de doctor, bazate pe teze plagiate, şi pentru numele controversate care ţin acolo cursuri.
  • Cazul Laurenţiu Barangă. A ajuns conducător de doctorate la Universitatea de Agronomie condusă de dl Cîmpeanu. Cu diploma de Bacalaureat falsificată. Dacă o persoană nu se consideră în stare să ia diploma de Bac „pe bune”, şi apelează la falsuri, cum poate ajunge conducător de doctorate? Pe ce opera ştiinţifică şi-a bazat ascensiunea sa până la înalta poziţie de conducător de doctorate? Cine i-a evaluat opera? Să ne spună dl Cîmpeanu!

Concluzie

Dl ministru Cîmpeanu greşeşte amarnic când dă frâu liber speculaţiilor şi ipotezelor asupra operei sale ştiinţifice. Simplul lucru pe care ar trebui să-l facă urgent, pentru a stopa speculaţiile: să-şi publice teza de doctorat pe platforma dedicată a ministerului Educaţiei, să publice lista lucrărilor sale ştiinţifice cu link-uri către revistele de specialitate în care au fost publicate. În felul acesta, toată discuţia asupra operei sale ştiinţifică încetează. În caz contrar, vom asista la o avalanşă de suspiciuni, căutări, cercetări, întrebări asupra integrităţii academice a operei sale ştiinţifice. Sper ca raţiunea să învingă şi dl ministru Cîmpeanu să pună punct acestei discuţii din spaţiul public prin publicarea operei sale ştiinţifice. Să nu păţească ce a păţit Victor Ponta! 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite