Doctoratul şi onoarea militară

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Surprinzător, revoltător, dar şi descalificant din punct de vedere moral şi ştiinţific pentru componenţii Comisiei de etică de la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” anunţul potrivit căruia, în viziunea instituţiei de învăţământ superior cu pricina şi a iluştrilor săi profesori, teza de doctorat elaborată de actualul ministru de Interne, chestorul Petre Tobă, ar fi ok şi ar îndeplini mulţumitor standardele academice în vigoare

Lucrarea d-lui Tobă ar fi, glăsuieşte impertinentul, scandalosul comunicat emis de respectiva şcoală superioară ce se pretinde naţională, ar fi deopotrivă originală şi utilă, are nivel ştiinţific, drept pentru care dl. Tobă poate să îşi păstreze pe mai departe nu numai epoleţii supra-galonaţi, ci şi titlul de doctor.

Când vezi că unor aşa-zişi universitari, care mai deţin şi grade militare şi despre care se presupune că, în caz de conflict armat, vor fi chemaţi să contribuie nemijlocit la apărarea ţării, nu le-a tremurat pixul în mână semnând un asemenea comunicat te cuprinde o imensă silă. Dar şi îngrijorare faţă de ce cadre militare pregătesc astfel de profesori ce sfidează întreaga comunitate academică din România.

Oare nici unul dintre respectivii urmaşi ai lui moş Teacă nu s-a întrebat cum poate întocmi o adevărată lucrare de doctorat un ins care nu ştie ce înseamnă cuvântul apud? Să fie oare acest detaliu un indiciu că nici respectivii „eticieni” nu sunt cu mult mai breji, că şi abilităţile lor ştiinţifice sunt precare, că tind vertiginos spre zero şi că desfiinţarea şcolii doctorale de acolo se impune de urgenţă? Că nici cu morala nu stau din cale afară de bine inşii în cauză?. Drept pentru care l-au scos la vopsea pe ilustrul lor coleg întru neştiinţă, aroganţă şi nemulţumindu-se cu atât se pregătesc să facă acelaşi lucru foarte curând şi cu primarul din Voluntari, Pandele.

Mizerul, ruşinosul verdict al universitarilor cazoni are, din fericire,  un caracter consultativ, decizia definitivă urmând să fie luată de CNATDCU. Preşedintele acestuia, respectabilul academician Barbu, anunţând la începutul acestei săptămâni, că rezultatul expertizei ar putea deveni public în primele zile ale lunii viitoare.

Problema e nu doar că cei ce alcătuiesc echipa de evaluare şi, mai apoi, întreg Consiliul au o sarcină extrem de dificilă, complicată de iresponsabilul comunicat al cătanelor miluite numai bunul Dumnezeu ştie cum cu rang de profesor universitar, punându-le astfel la grea încercare verticalitatea şi probitatea, ci că decizia în speţa respectivă deţine o încărcătură moral-simbolică încă şi mai complexă, şi mai explozivă decât cea din cazul de plagiat al neruşinatului fără egal pe nume Victor Viorel Ponta.  

Mai întâi fiindcă ministrul Educaţiei, dl. Mircea Dumitru, a anunţat încă din luna iulie că prezenţa domniei-sale pe mai departe în guvernul condus de dl. Dacian Cioloş este condiţionată de o hotărâre onestă în ceea ce, fără îndoială, este afacerea cu cântec pe nume Petre Tobă. Dl. Dumitru şi-a reafirmat hotărârea într-un interviu acordat României libere, publicat la data de 23 august 2016.

Într-o situaţie cu totul aparte, situaţie-limită de-a dreptul, se află însuşi premierul care, de data aceasta, chiar nu mai are cale de întors. L-a tot protejat dl. Cioloş, nu ştim dacă de bună voie sau din înalt ordin, pe poliţistul Tobă, l-a ocolit de remanierea meritată, deşi o prezenţă precum a respectivului cetăţean a reprezentat un punct de maximă vulnerabilitate pentru Executiv. De data aceasta, dl. Cioloş nu va mai avea ce face. Are sub scaunul de prim-ministru o bombă cu ceas, în mâini are un cartof fierbinte ce ne va arăta dacă este om cinstit sau doar un simplu arivist trăitor la comandă.

Complicată este însăşi situaţia preşedintelui Klaus Iohannis. Ne amintim cu toţii că, la doar câteva zile după incendiul din clubul Colectiv şi după ce în noul guvern s-a insinuat tehnocratul Tobă, au circulat nenumărate zvonuri referitoare la ceva, la un ceva cu totul nepotrivit, la un secret exploziv deţinut de fostul şef al Poliţiei Române.

Da, e foarte adevărat că zvonul a fost răspândit de mediile electronice de informare ostile preşedintelui Iohannis. Acestea, îndeosebi postul România t,v au reluat acuzaţiile cu pricina ori de câte ori au avut ocazia, un vârf de sarcină înregistrându-se nu mai departe decât la finele trecutei săptămâni când în aceleaşi studiouri a fost poftit neobositul fost premier Ponta.

Sigur, ceea ce a spus dl. Victor Ponta pare un scenariu de film de mâna a treia. Numai că îndoiala a prins, lumea îşi pune întrebări, nutreşte dubii, Ion Cristoiu e de neoprit în scenarita lui, sondajele nu îi sunt nicidecum favorabile domnului preşedinte, iar o decizie care l-ar scoate basma curată pe dl. Tobă i-ar face primului om în Stat viaţa încă şi mai complicată.

Pe lângă sus-menţionatul CNATDCU, rezolvarea acestei situaţii stă şi la îndemâna domnului ministru Petre Tobă. Ea are un nume. Rezolvarea se cheamă simplu: onoarea militară. Pesemne, un articol deficitar în respectiva speţă.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite