ADMITERE FACULTATE 2013 Cât vor conta mediile din liceu la admiterea în facultate de anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
2012 a fost singurul an în care mediile din liceu nu au contat la admitere    FOTO: Arhiva Adevărul
2012 a fost singurul an în care mediile din liceu nu au contat la admitere    FOTO: Arhiva Adevărul

Universitatea Bucureşti nu va lua în considerare mediile din liceu ale candidaţilor de la admitere, în timp ce Academia de Studii Economice (ASE) le va folosi doar ca un criteriu de departajare, iar universităţile "Al. Cuza" din Iaşi şi "Babeş-Bolyai" din Cluj nu au decis încă ce vor face în acest sens. Specialiştii susţin însă că cel mai bun sistem de admitere este bazat doar pe examen scris şi interviu, dublat de un eseu motivaţional.

Ministerul Educaţiei a reintrodus, printr-un ordin de ministru, criteriul ponderii mediilor din liceu la admitere, lăsând la latitudinea universităţilor dacă îl vor introduce sau nu în metodologia de admitere de anul acesta. 

Se revine, astfel, la sistemul de admitere dinainte de 2012, când ministrul Educaţiei de atunci, Cătălin Baba, a decis eliminarea posibilităţii utilizării mediilor din liceu la dosarul de admitere la facultate. 

Măsura de anul acesta va fi luată în considerare de unele universităţi, de altele nu, însă există voci care contestă revenirea la vechiul sistem de admitere.

Fostul ministru al Educaţiei şi actualul consilier prezidenţial, Daniel Funeriu, precedentul lui Baba şi cel care a pus la punct această măsură din 2012, a declarat pentru adevărul.ro că revenirea la vechea regulă este "o greşeală marca Ecaterina Andronescu, care distruge mentalităţile clădite corect de bacalaureatul serios".

”Victor Ponta să repare această greşeală”

"Bacalaureatul este singurul examen din România care stabileşte un referenţiar clar al valorilor. Aşadar, luarea în considerare a oricăror alte criterii în afară de bacalaureat şi examenul de admitere la facultate este un alt pact cu mediocritatea al Ecaterinei Andronescu de tipul celor pe care eu le-am respins întotdeauna. Victor Ponta trebuie să intervină şi să repare această uriaşă greşeală", a mai spus Funeriu.

Pe de altă parte, fostul ministru al Educaţiei, Cătălin Baba, succesorul lui Daniel Funeriu, este de părere că o problemă ar fi în cazul utilizării mediilor din liceu pentru ocuparea locurilor din facultăţi subvenţionate de la bugetul de stat, însă este bine că ministerul a lăsat universităţile să decidă cum vor proceda în cadrul autonomiei universitare.

"Este mai bine să se ia în considerare media de admitere de la bacalaureat, fiind un indicator obiectiv asupra capacităţilor elevului. Este nevoie de un criteriu universal valabil la admitere pentru toţi candidaţii, care să fie unanim recunoscut. Acest criteriu este examenul de bacalaureat, dacă este bine organizat", a punctat Baba.

Criteriu de departajare la ASE

Academia de Studii Economice (ASE) a aprobat deja metodologia de admitere cu şase luni înainte de desfăşurarea concursului de admitere, aşa cum este prevăzut în lege, atrage atenţia rectorul ASE, profesorul universitar Pavel Năstase.

"Candidaţii dau examen scris la admitere, care va conta în proporţie de 70% la media de intrare, în timp ce examenul de bac va conta în proporţie de 30%. Mediile din liceu vor fi luate în considerare doar în cazul departajării candidaţilor de pe ultimul loc la taxă, care au aceeaşi medie. Cine nu doreşte să dea examen de admitere poate candida, însă numai pentru locurile de la taxă care nu au fost ocupate de candidaţii care au dat examen", a spus Năstase.

Rectorul a mai menţionat că, anul trecut, neavând acest criteriu de departajare, au avut probleme la admitere: 

"Ne-a încurcat foarte mult. Desigur că media de la Bac reflectă mult mai bine realitatea, însă, în cazul în care este nevoie să departajăm candidaţii de pe acelaşi loc cu aceeaşi medie, ne trebuie acest criteriu. Noul ordin este bine venit pentru că permite universităţilor ca, în funcţie de strategiile interne, să aleagă condiţiile adecvate de admitere", a explicat rectorul Academiei de Studii Economice.

"Al.Cuza" şi "Babeş-Bolyai" nu au decis încă

Conducerea Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi nu a decis încă dacă mediile din liceu vor fi luate în considerare. "Deja am publicat o metodologie preliminară de admitere, dar am anunţat atunci că poate suferi modificări. Criteriile vor rămâne neschimbate doar în cazul a cinci facultăţi, singurele unde se dă examen scris la admitere", a explicat pentru adevărul.ro, rectorul Universităţii "Al. Cuza", profesorul universitar Vasile Işan.

Este vorba de Facultatea de Informatică, unde se dă probă de matematică, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Facultatea de Drept, unde se dă examen la limba română, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, unde este o probă fizică eliminatorie şi un examen scris de anatomie şi Facultatea de Psihologie, unde candidaţii vor susţine un interviu pe baza cunoştinţelor de psihologie din liceu. În cazul acestor facultăţi, media de la bac are o pondere de 50% şi examenul scris la fel.

"Până în 2011, mediile din liceu erau luate în considerare la admitere în proporţie de 30%. Nu mi se pare nimic special că s-a reintrodus acest criteriu, în fond, el nu a fost luat în considerare doar un an. Oricum, în funcţie mediile de la examenele de sfârşit de semestru, se reorganizează ordinea în care studenţii ocupă locurile. Este un fel de competiţie internă", a mai spus rectorul.

De asemenea, nici conducerea Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj nu a decis încă sistemul de admitere de anul acesta. Rectorul Ioan Aurel Pop a spus că luni, 22 aprilie, senatul universitar va lua decizia dacă mediile din liceu ale candidaţilor vor avea sau nu pondere la admitere.

Admiterea la Universitatea din Bucureşti, fără mediile din liceu

La solicitarea adevărul.ro, Universitatea din Bucureşti (UB) a transmis un răspuns oficial în legătură cu admiterea la facultate anul acesta.

"Metodologia de admitere la Universitatea din Bucureşti în anul 2013 va urma principiile metodologiei din anul 2012, urmând să fie completată şi definitivată în cursul săptămânii viitoare, ca urmare a publicării ordinului MEN privind criteriile generale de admitere în învăţământul superior în anul 2013", se arată în răspuns.

"Structura concursului de admitere a fost aprobată în Senatul Universităţii din Bucureşti din data de 17 aprilie 2013. Astfel, în funcţie de facultate şi de programul de studii, admiterea se poate face pe baza mediei de la examenul de bacalaureat (sau a notelor de la anumite discipline din cadrul examenului de bacalaureat), pe bază de examen scris (una sau două probe), sau pe baza unei combinaţii de ponderi între media de bacalaureat şi o probă scrisă. Mediile din timpul anilor de liceu nu sunt luate în considerare la stabilirea mediei finale a examenului de admitere", mai spun reprezentanţii UB.

”Ar trebui să ne încurajăm tinerii să meargă la facultate”

Tincuţa Apăteanu, expert în educaţie şi cofondator al Edusfera, de asemenea blogger pe adevarul.ro, este de părere că mai degrabă sunt relevante mediile din liceu decât examenul de Bac, dar şi mai relevant este examenul scris de admitere, la care ar trebui să se adauge un interviu şi un eseu în care candidaţii motivează de ce au aplicat la respectiva facultate, pe modelul anglo-saxon.

”Examenul de Bacalaureat şi-a pierdut de mult vreo relevanţă şi nu arată adevăratul nivel de cunoştinţe al elevilor. Exact aşa cum unele licee ar putea fi bănuite că oferă note mari cu prea mare generozitate în timpul anului şcolar, la fel se poate argumenta că un elev a avut o zi proastă în timpul examenului de Bacalaureat, sau a fost paralizat de emoţie sau pur şi simplu i-a picat un subiect pe care nu îl stăpâneşte foarte bine, deşi nivelul său general este unul foarte bun”, a declarat Apăteanu pentru adevarul.ro.

Aceasta adaugă însă şi faptul că România nu-şi mai permite să susţină accesul la studii universitare doar pentru elite. ”Într-o Europă în care rata de participare la studii universitare şi post-universitare este din ce în ce mai mare, iar salariile mai bune sunt obţinute de către cei care au absolvit astfel de cursuri, cred că ar trebui să ne încurajăm tinerii să meargă la facultate. Sigur - calitatea educaţiei este esenţială, dar asta este o altă discuţie. Accesul ar trebui să fie facil, rigoarea evaluărilor din timpul studiilor ar trebui să fie foarte mare”, explică expertul.

Schimbare pe ultima sută de metri înainte de admitere

La admiterea la facultate de anul acesta, universităţile  vor avea dreptul să ia în calcul şi notele obţinute de candidaţi în anii de liceu, se arată într-un ordin al Ministerului Educaţiei, publicat joi în Monitorul Oficial. Decizia actualei conduceri a ministerului vine însă înainte cu mai puţin de trei luni de admiterea la universitate de anul acesta, deşi legea prevede că astfel de schimbări trebuie făcute cu cel mult şase luni mai devreme.

Astfel, articolul din noul ordin de ministru care reglementează admiterea pentru anul universitar 2013-2014 prevede că ”la calculul mediei generale de admitere la studii universitare de licenţă şi de master pot fi luate în considerare notele de la probele de bacalaureat, media de la bacalaureat, licenta si/sau notele din anii de studii, dupa caz, conform propriei metodologii”.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite