Decizie în premieră pentru mediul universitar: Academia de Poliţie nu mai are dreptul să acorde titluri de doctor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premieră pentru mediul academic din România: Minsterul educaţiei a retras dreptul de a mai acorda titluri de doctor Academiei de Poliţie, sancţionată pentru repetate încălcări ale eticii şi integrităţii academice, scrie Press One. Este prima universitate din ţară faţă de care se ia o asemenea măsură.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a semnat vineri ordinele de retragere a acreditarilor celor două şcoli doctorale ale Academiei de Poliţie – cea de Drept şi cea de Ordine Publică şi Siguranţă Naţională – la propunerea Consiliului de Etică şi Management Universitar, cea mai duă sancţiune luată împotriva unei şcoli doctorale din România pănă în acest moment, motivul fiind „încălcarea gravă şi în mod repetat a standardelor de calitate şi etică profesională”.  

Din 1995, Academia de Poliţie, aflată în subordinea MAI, a acordat 683 de titluri de doctor. Sancţiunile vin în contextul unei sesizări primite de CEMU, în iunie 2019, de la Corpul de Control al Ministerului de Interne.

După nenumărate dezvăluiri de presă privind plagiatele de la doctorat, ministrul de Interne la acea dată, Carmen Dan, i-a cerut lui Adrian Iacob, proaspăt numit rector, verificarea cu prioritate a tezelor de de doctorat susţinute în perioada 2007-2011.  Din 149 de teze, 55 depăşeau pragul de similitudine admis de 30%, ceea ce ar fi putut însemna plagiat, anunţa instituţia în noiembrie 2019, scrie Press One.

Press One a dezvăluit pe 25 martie 2019 că teza lui Adrian Iacob este plagiată.

Decizia Ministerului de Interne închide una din cele mai mari fabrici de plagiat care a afectat mediul universitar, mulţi dintre cei care au obţinut titluri de doctori fiind instalaţi în poziţii de conducere în instituţii-cheie ale statului, inclusiv structuri ale Ministerului de Interne.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite