Cursuri online gratuite disponibile pe platforma Comisiei Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei care vor să înveţe ceva nou pot opta pentru cursurile la distanţă, online, gratuite
Cei care vor să înveţe ceva nou pot opta pentru cursurile la distanţă, online, gratuite

Cei care vor să urmeze gratuit şi fără a se deplasa peste hotare cursuri online la universităţi străine au la dispoziţie o bază de date pusă de dispoziţie de Comisia Europeană, din septembrie 2013, pe platforma numită Open Education Europa. Sunt disponibile câteva sute de astfel de cursuri, inclusiv în domeniul IT, în 12 limbi diferite, oferite de universităţi din mai multe ţări.

Comisia Europeană a lansat portalul Open Education Europa în septembrie 2013 ca parte a iniţiativei Opening Up Education, pentru a oferi o cale de acces directă către Resursele educaţionale europene deschise şi către noile tehnologii în educaţie şi formare. Unul din cele mai importante elemente îl reprezintă cursurile online gratuite - MOOCs.

”Obiectivul principal al portalului Open Education Europa este acela de a crea link-uri către toate bazele de date ale Resurselor educaţionale europene deschise, în diferite limbi, astfel încât acestea să devină accesibile celor care învaţă, profesorilor şi cercetătorilor”, potrivit Ministerului Educaţiei.

Portalul este structurat în trei secţiuni principale:

Secţiunea „Caută” unde pot fi căutate cursurile online deschise (MOOC), cursuri şi resurse Open Education oferite de instituţii europene de prestigiu. Fiecare instituţie este de asemenea prezentată separat în această secţiune, împreună cu MOOC, cursurile şi resursele de Open Education pe care le distribuie.

Secţiunea „Distribuie”este spaţiul în care se întâlnesc utilizatorii portalului (academicieni, profesori, factori de decizie, studenţi şi alte părţi interesate) pentru a comunica şi pune în discuţie soluţii la un spectru amplu de probleme educaţionale, postând în bloguri, difuzând evenimente şi implicându-se în discuţii pe diverse teme.

Secţiunea „În profunzime”găzduieşte eLearning Papers – cel mai citit jurnal online din întreaga lume, care se ocupă de educaţia deschisă şi de noile tehnologii, propune o listă exhaustivă a proiectelor cu finanţare europeană şi semnalează ultimele noutăţi din domeniul educaţiei deschise, precum şi cele mai relevante articole academice recent publicate.

Cursuri gratuite, unele cu certificate

Dacă la început, anul trecut, erau disponibile în jur de 40 de cursuri online gratuite, aşa-numitele MOOCs, cunoscute drept ”revoluţia de catifea din învăţământul superior” lansată în 2011 în SUA, acum sunt disponibile câteva sute de astfel de oportunităţi de învăţare gratuite, online, de la distanţă, la zeci de universităţi din lume, în diferite domenii.

Cele mai multe sunt în Ştiinţe sociale, Ştiinţă şi tehnologie, Umanistică, Ştiinţe aplicate, Business, Ştiinţe naturale, Matematici şi statistică şi Arte.

Mai mult, o parte din aceste cursuri oferă şi certificate formale, inclusiv credite (note) universitare, ce-i drept contra cost, dar care pot fi utilizate pentru obţinerea unei diplome.

Universităţile partenere sunt atât din state UE (Franţa, Italia, Lituania, Olanda, Portugalia, Slovacia, Spania, Marea Britanie), dar şi din afara spaţiului european (Rusia, Turcia şi Israel).

Resurse educaţionale online, tot gratuite

De asemenea, portalul Open Education Europa este o sursă de informare în care utilizatorii pot găsi materiale, în limba maternă, care pot fi folosite şi distribuite în mod gratuit, mai arată specialiştii Ministerului Educaţiei.

„Acest serviciu a devenit un punct de referinţă pentru informaţiile relevante şi cercetările din domeniul învăţării digitale şi deschise. Totodată, prin intermediul acestui portal creşte vizibilitatea multor resurse de bună calitate create în Europa şi se asigură un singur punct de acces pentru Resursele educaţionale deschise, cursuri şi instituţii”, mai spun ei.


Pe aceeaşi temă:

Cursuri gratuite online în 11 ţări UE

Cum poţi obţine gratuit o diplomă recunoscută în SUA, studiind de acasă

Un nou fenomen: „facultatea“ de pe internet
 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite