Cum vrea PSD vrea să amâne evaluarea fabricilor de diplome. Klaus Iohannis a contestat legea la Curtea Constituţională

Cum vrea PSD vrea să amâne evaluarea fabricilor de diplome. Klaus Iohannis a contestat legea la Curtea Constituţională

PSD vrea să amâne cu încă un an demararea şcolilor doctorale. FOTO: Adevărul

PSD vrea să întârzie evaluarea şcolilor doctorale până în 2020, după ce în vară propusese ca procesul să poată fi tărăgănat cel târziu până în 2019. Adoptarea măsurii ar însemna că fabricile de diplome vor putea funcţiona pentru cel puţin încă doi ani. Iohannis a contestat legea la Curtea Constituţională.

Ştiri pe aceeaşi temă

Legea Educaţiei Naţionale Nr.1/2011 prevede că evaluarea şcolilor doctorale trebuie să se facă o dată la maxim 5 ani. Aşadar, prima evaluare ar fi trebuit să se încheie până în 2016.

Numai că, la finele anului 2016, guvernul tehnocrat a emis o ordonanţă de urgenţă prin care şcolile să fie acreditate provizoriu, pentru anul universitar 2016-2017. Argumentul invocat de tehnocraţi la acea dată a fost că PSD-ul nu a evaluat şcolile doctorale în ultimii cinci ani, iar dacă nu se adoptă acreditarea, întreaga activitate a şcolilor doctorale ar urma să fie blocată .

„Nici Ministerul Educaţiei şi nici celelalte agenţii şi organisme care trebuiau să fie implicate în această evaluare nu şi-au făcut temele astfel că acum vorbim despre inexistenţa şcolilor doctorale“, declara ministrul Educaţiei în funcţie la acea vreme Mircea Dumitru,

În acest interval (2016-2017) nu s-a făcut niciun demers pentru evaluarea şcolilor doctorale, ceea ce însemna că instituţiile riscau din nou să fie blocate. Prin urmare, în august 2017, deputaţii au dat o ordonanţă prin care să acrediteze şcolile doctorale până la 1 octombrie 2019- în ideea că până atunci acestea vor fi evaluate.

Documentul, ajuns la administraţia prezidenţială, a fost trimis de Klaus Iohannis pentru reexaminare în Parlament.

La solicitarea preşedenţiei, oficialii au modificat mai multe puncte din lege. Pe lângă acestea, parlamentarii au prelungit acreditarea şcolilor doctorale până în 2020.


citeste totul despre: