Cum poţi obţine gratuit o diplomă recunoscută în SUA, studiind de acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un pas important s-a făcut pentru educaţia online: platforma Coursera, ce oferă cursuri online gratuite organizate de mari universităţi americane, a anunţat că elevii pot aplica pentru obţinerea unei diplome universitare la cinci dintre cursurile sale, care sunt acreditate de către facultăţile înscrise pe platformă.

Cinci cursuri online gratuite susţinute de profesori de la universităţi din SUA, printre care şi Universitatea Pennsylvania, membră a grupului american elitist Ivy League, ar urma să fie absolvite cu diplome recunoscute de instituţiile americane, potrivit unui anunţ al celor de la Coursera, platforma care pune laolaltă aceste cursuri.

Patru dintre cele cinci cursuri aprobate sunt acreditate pentru nivelul de licenţă, iar unul este de tip vocaţional complementar. 

Acestea sunt:

1. Algebră şi trigonometrie, Universitatea din California, Irvine

2. Introducere în Genetică şi Evoluţie, Universitatea Duke

3. Bioelectricitate, o abordare cantitativă: o abordare cantitativă, Universitatea Duke

4. Calculul: o singură variabilă, Universitatea din Pennsylvania

5. Algebra, Universitatea din California, Irvine (dar numai ca un credit profesional)

Studenţii care termină unul dintre aceste cursuri pot solicita universităţii o transcriere cu recomandări de acreditare. Creditul este acordat la aprecierea instituţiei, în funcţie de activitatea studentului.

„Suntem încântaţi de această oportunitate de a experimenta noi moduri de utilizare a acestor cursuri online pentru a extinde raza educaţională de acoperire şi să oferim credite studenţilor care nu ar avea altfel acces la facultatea noastră“, a declarat reprezentantul Universităţii Duke, Peter Lange.

Compania a dezvăluit că va continua să insiste ca şi mai multe dintre cursurile sale să poată fi transformate în credite pentru colegiu. Daphne Koller, cofondator Coursera, a declarat că, prin adăugarea acestor opţiuni de acreditare, ei speră să „crească rata de finalizare a studiilor şi să reducă povara restanţelor.“

Un fenomen în piaţa educaţională de anul trecut

Fondatorii Coursera, foşti profesori la Stanford, se aşteaptă să experimenteze şi evenimente pozitive, dar şi negative pe măsură ce tehnologia evoluează. 

Într-un interviu recent cu VentureBeat, Andrew Ng, fondatorul Coursera, a declarat că a fost un „drum lent“, dar succesul companiei dovedeşte faptul că educaţia on-line „nu este un moft trecător“. Universităţi precum Brown şi Duke oferă în prezent cursuri gratuite cu ajutorul Coursera.

Printre altele, Coursera a strâns peste 22 de milioane de dolari din finanţare de la Kleiner Perkins Caufield & Byers şi Enterprise Associates New.

Ce înseamnă acest sistem de cursuri online gratuite? Examene din faţa calculatorului, cursuri prin e-mail, forumuri pentru seminarii şi profesori virtuali, care îşi pot întrerupe discursul în orice moment fără să-şi piardă ideea – acesta este un nou tip de învăţământ în care investesc cele mai mari universităţi din lume.

Marea Britanie, pionierul Europei

Trendul s-a mutat rapid şi către Europa. Universităţile de elită britanice, parte din prestigiosul Russel Group, vor colabora cu „Open University“ pentru a oferi cursuri pe internet gratuite prin platforma FutureLearn, o nouă companie care va rivaliza cu programele Coursera şi edX ale Statelor Unite ale Americii.

Astfel, „King's College“ din Londra, împreună cu universităţile din Birmingham, Bristol, Cardiff, East Anglia, Exeter, Lancaster, Leeds, Southampton, St Andrews şi din Warwick au intrat în parteneriat cu FutureLearn, o companie înfiinţată de Open University (OU – universitate pentru învăţământ şi cercetare la distanţă fondată de Royal Charter din Marea Britanie) şi vor oferi cursuri gratuite care nu depind de numărul de credite pentru toţi utilizatorii de internet din întreaga lume, relata de curând ”The Guardian”.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite