Criza euro adânceşte exodul creierelor tinere din cele mai afectate ţări UE

Criza euro adânceşte exodul creierelor tinere din cele mai afectate ţări UE

FOTO: Reuters | Tot mai multi studenti aleg sa faca masterul in Anglia

Tot mai mulţi studenţi care provin din ţările afectate de criză – Grecia, Italia, Spania şi Portugalia aleg facultăţile din Anglia, pentru a scăpa de haosul economic de acasă, relatează The Telegraph.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cererile pentru cursurile în străinătate au crescut cu 150% printre studenţii din Grecia, Italia, Spania şi Portugalia, ţările cele mai afectate de criză, Marea Britanie fiind una dintre destinaţiile preferate, potrivit unui studiu la nivel european, citat de jurnaliştii de la The Telegraph.

Numărul de cereri de studiu în Europa depuse de studenţii din Grecia, Italia, Spania şi Portugalia a crescut cu 80.000 în 2012, în comparaţie cu anul trecut. 

Informaţiile apar într-un raport realizat de Study Portals, un website finanţat de Uniunea Europeană pentru a ajuta tinerii care vor să aplice la cursurile universităţilor de pe continent.

Italienii, cei mai dornici să plece

Cererile de studiu în afara ţării au crescut cu 180% printre tinerii italieni, cu 162% printre greci, cu 157% printre spanioli şi cu 140% printre studenţii portughezi.
 
Cifrele arată că studenţii din aceste ţări puternic afectate de criză se află la mijloc între perspectiva economică sumbră de acasă şi ambiţia lor de a studia şi apoi de a lucra într-o zonă economică mai dezvoltată. De altfel, cele patru ţări au cea mai mare rată a şomajului în rândul tinerilor la nivel european.
 
Anglia este una dintre destinaţiile populare printre tinerii care provin din sudul Europei, mai arată studiul.
 
Universităţile britanice au reprezentat 26% din total cererilor făcute din aceste patru ţări. O cincime au ales universităţile olandeze, iar 1 din 10 cereri a vizat facultăţile din Germania şi Suedia.
 
Competiţie mai mare pentru elevii autohtoni
 
Creşterea numărului de studenţi duce la îngrijorări legate de tinerii britanici care vor avea parte de competiţie vara aceasta în cursa pentru obţinerea unui loc la universităţile de top.
 
Absolvenţii din alte ţări din Uniunea Europeană sunt eligibili pentru a face aceleaşi împrumuturi garantate de Guvern, la fel ca studenţii britanici, iar acest lucru aduce limite stricte cu privire la numărul de locuri disponibile la fiecare instituţie.
 
Deocamdată, cifrele oficiale indică, de fapt, că numărul de aplicanţi din UE în Anglia a scăzut. Asta în condiţiile în care taxele de studii la facultăţile britanice au ajuns la 9.000 de lire sterline, aproape de trei ori mai mult decât taxa maximă din 2011.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: