Consorţiul ,,Universitaria”, atac la Ministerul Educaţiei. Ce cer cele mai mari instituţii de învăţământ superior

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Derapaje în sistemul educaţional, depolitizarea conducerii Consiliului Naţional al Rectorilor şi lipsa de reprezentativitate din consiliile consultative ale Ministerului Cercetării sunt doar câteva din lucrurile discutate de cele mai mari universităţi din România în perioada 20-23 aprilie.

Consorţiul ,,Universitaria” s-a reunit la Tulcea, având ca obiective identificarea şi atragerea atenţiei asupra problemelor învăţământului superior, dar şi găsirea unor soluţii reale la acestea. În acest scop, un prim punct de dezbatere a fost eliminarea oricărei influenţe politice din Consiliul Naţional al Rectorilor, astfel încât acesta să fie reprezentantul exclusiv al mediului universitar românesc. 

Strategie universitară unitară bazată pe standardele unei educaţii de calitate

Cei 5 membri ai Consorţiului, respectiv cele mai reprezentative instituţii de învăţământ superior, cer o implicare activă în deciziile Ministerului Educaţiei Naţionale, în special în ceea ce priveşte elaborarea noii Legi a Educaţiei. Mai mult, conducerile universităţilor consideră necesară implicarea acestora în elaborarea metodologiei de evaluare a şcolilor doctorale în vederea asigurării transparenţei şi a consultării publice. 

Dezbaterile s-au ghidat în jurul unor subiecte precum importanţa susţinerii performanţei şi a competitivităţii în mediul universitar românesc, subfinanţarea sistemului naţional de educaţie şi modificarea procedurilor de adoptare a hotărârilor Consiliului Naţional al Rectorilor, prin luarea în considerare a ponderii fiecărei universităţi în funcţie de numărul de cadre didactice, studenţi şi de activitatea de cercetare. 

Reprezentativitate de sub 10% în Ministerul Cercetării şi Inovării 

În cadrul întâlnirii de la Tulcea, rectorii şi preşedinţii de senat ai universităţilor şi-au exprimat nemulţumirile în ceea ce priveşte relaţia acestora cu autorităţile. Un exemplu este decizia nejustificată a Ministerului Educaţiei Naţionale de a aloca locurile bugetate pentru admiterea la licenţă 2017 ce a dezavantajat pe unii participanţi. Însă, adevărata îngrijorare a acestora este alta şi anume lipsa unei reprezentativităţi reale a sistemului de cercetare din România în noile consilii consultative ale Ministerului Cercetării şi Inovării. Cele cinci instituţii de învăţământ superior consideră că deoarece deţin un număr însemnat de studenţi şi de cadre didactice, reprezentarea în aceste consilii ar trebui să fie mai mult de 10%. 

Din consorţiul ,,Universitaria” fac parte 5 instituţii de învăţământ superior: Universitatea din Bucureşti, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi,  Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea ”Babeş Bolyai” din Cluj. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite