Cele mai căutate specializări tehnice

Universităţile Politehnice au în continuare cele mai multe locuri subvenţionate de la buget. Facultăţile pun la bătaie anul acesta peste 17.000 de locuri subvenţionate şi dau startul admiterii pe 9 iulie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cele mai multe locuri sunt la Universitatea Politehnica Bucureşti unde sunt aşteptaţi peste 5.000 de liceeni numai pe locurile fără taxă la cele 13 facultăţi ale instituţiei. Cele mai căutate specializări rămân în continuare Electronica, Energetica şi Automatica, dar şi cele în limbi străine.

Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti scoate anul acesta la concurs peste 2.100 de locuri subvenţionate de stat şi 635 de locuri cu taxă. Universităţile Politehnice din Timişoara şi Iaşi aşteaptă câte 2.200  de absolvenţi de liceu pe locurile bugetate.

Mai puţini candidaţi

Reprezentanţii Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi" din Iaşi arată că cele mai căutate facultăţi sunt cele de Construcţii cu aproape patru candidaţi pe un loc, Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului şi Electronica cu doi candidaţi pe un loc la buget.

"Ne aşteptăm la o uşoa­­­­ră scădere a numărului de candidaţi datorită scăderii numărului de absolvenţi de liceu - sub 5.000", susţine Filomela Birsan, secretar la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi" din Iaşi.

Astfel, aceste specializări sunt şi cele la care se intră cel mai greu. La Facultatea de Construcţii şi Instalaţii ultima medie la admiterea din 2009 a fost de 7,10, urmată de Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei cu media 7,02.

Inginerii,la mare căutare

Şi Universitatea Politehnica Timişoara introduce în topul celor mai căutate specializări şi Facultatea de Chimie Industrială şi Ingineria Mediului unde s-a tras linia sub media de 6,09.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca se aşteaptă să primească cei mai mulţi elevi la Facultatea de Construcţii unde are în total aproape 800 de locuri, la Automatică, Inginerie Electrică şi Mecanică. Alte 3.800 de locuri sunt disponibile în Facultăţile Tehnice din Arad, Bacău, Târgu-Mureş sau Sibiu.

Reprezentanţii site-ului de recrutare www.ejobs.ro arată că în acest moment sunt disponibile peste 2.000 de posturi pe piaţa muncii, în domeniul privat, pe domeniile IT Hardware şi Software. De asemenea, alte aproape 1.000 de posturi sunt disponibile pentru ingineri şi pentru proaspeţii absolvenţi ai facultăţilor tehnice.

„Anul acesta termin clasa a XII-a şi vreau să mă înscriu la Facultatea de Automatică şi Calculatoare de la Universitatea Politehnica Bucureşti. Mi-am ales această specializare pentru că îmi place foarte mult tot ceea ce este legat de calculatoare şi este un domeniu foarte căutat şi bine plătit chiar şi în România", arată Ionuţ Mihai, elev de liceu.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările