Ce pot face tinerii care nu iau Bacalaureatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru tinerii care nu vor obţine o notă de trecere la Bacalaureat nu este sfârşitul lumii. Ei se pot îndrepta către piaţa muncii după ce vor urma cursuri de calificare în cadrul agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sau în cadrul şcolilor postliceale. De asemenea, cei care nu au promovat examenul maturităţii pot urma programe de voluntariat în străinătate.

Concret, absolvenţii care nu au luat BAC-ul se pot înregistra în termen de 60 de zile de la terminarea liceului la o agenţie judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă. Aici, persoanele înscrise pot solicita gratuit anumite servicii, printre care informare şi consiliere profesională, formare profesională, consultanţă şi asistenţă pentru începerea unei activităţi independente sau pentru iniţierea unei afaceri.

„Candidaţilor li se face un dosar personalizat, care cuprinde informaţii specifice cu privire la abilităţile şi cunoştiinţele lor. În plus, portofoliul va cuprinde şi lista cu domeniile unde îşi doresc să activeze, în funcţie de care vor fi direcţionaţi către anumite cursuri de formare profesională“, a explicat, pentru „Adevărul“, Corina Scarlat, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

În luna iulie ANOFM organizează 168 de cursuri de formare profesională la care pot participa inclusiv persoanele care nu au absolvit Bacalaureatul.

Cum poate fi obţinută indemnizaţia de şomaj

Dacă în această perioadă de 60 de zile respectivii nu reuşesc să-şi găsească un loc de muncă pot aplica pentru indemnizaţia de şomaj. Astfel, timp de jumătate de an persoanele înregistrate vor primi 250 de lei pe lună. Aplicanţii care reuşesc totuşi să-şi găsească un loc de muncă (în acelaşi interval) cu normă întreagă şi pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de inserţie în cuantum de 1.500 de lei. Suma se va acorda în două tranşe: 50% la data angajării şi 50% după expirarea perioadei de un an de la angajare.

Soluţia alternativă: înscrierea la postliceală

În învăţământul postliceal se pot înscrie absolvenţii de liceu cu sau fără diplomă de Bacalaureat. Învăţământul postliceal se realizează prin şcoala postliceală sau şcoala de maiştri, care au o durată între 1-3 ani, în funcţie de complexitatea calificării. Absolvenţii învăţământului postliceal care promovează examenul de certificare a calificării profesionale dobândesc certificat de calificare de nivel 5 conform Cadrului naţional al calificărilor (corespunzător nivelului de referinţă 5 al Cadrului European al Calificărilor) şi suplimentul descriptiv al certificatului, conform Europass.

În ultimii ani, una dintre cele mai căutate specializări postliceale este cea de asistent medical generalist din cadrul Şcolii Postliceală Sanitară „Carol Davila“ din Bucureşti. Admiterea constă într-un interviu prin care se descoperă dacă aplicantul are vocaţie pentru meseria de asistent medical. Înscrierile se pot face până pe 6 septembrie.

Voluntariatul în străinătate

O altă opţiune pentru cei care nu au absolvit examenul de Bacalaureat este voluntariatul în afară, cu condiţia ca aplicanţii să cunoască o limbă de circulaţie internaţională (precum engleza, franceza, germana sau spaniola) şi să fie deschişi în a cunoaşte alte culturi. Multe dintre proiectele prin care se desfăşoară astfel de voluntariate (din cadrul programului „Erasmus +“) acoperă parţial sau integral costurile de transport, cazare şi mâncare.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite