Ce s-a întâmplat în Marea Britanie după ce statul a mărit taxele universitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Marea Britanie, creşterea taxelor universitare a redus cu 12% numărul viitorilor studenţi
În Marea Britanie, creşterea taxelor universitare a redus cu 12% numărul viitorilor studenţi

Numărul studenţilor care s-au înscris la universităţile britanice s-a micşorat brusc anul acesta, cu aproape 57.000 faţă de 2011, după ce executivul a decis să mărească taxele de studiu, relatează jurnaliştii de la Telegraph. Şi Guvernul PDL a încercat în primăvară să reducă locurile bugetate, forţând astfel universităţile să crească taxele pentru studenţi, însă măsura a fost anulată de noul executiv USL.

În această vară a avut loc o scădere cu 12% a numărului studenţilor care au intrat la universităţile din Marea Britanie, în comparaţie cu datele de la admiterea de anul trecut.

Motivul principal este creşterea taxelor universitare de la 3.300 de lire la 9.000 de lire pe an, ca urmare a unei măsuri instituite de guvernul britanic, potrivit The Telegraph.

Pentru prima dată în 2012, studenţii din Anglia vor plăti până la aproape 11.200 de euro pe an (echivalentul a 9.000 de lire sterline) pentru cursurile universitare.

Scoţienii care nu au absolvit şi studiază în propria ţară vor beneficia de gratuitate, în timp ce tinerii din Ţara Galilor şi Nordul Irlandei vor avea parte de cursuri subvenţionate masiv. 

Potrivit datelor oficiale, numărul studenţilor britanici şi al celor din restul Europei care au fost acceptaţi anul acesta, după publicarea rezultatelor de la examenele de admitere a depăşit 400.000. Însă, cifra este în scădere cu aproape 57.000, adică 12%, în comparaţie cu anul precedent. 

Însă luând fiecare stat în parte, se observă diferenţe însemnate în 2012 faţă de 2011:

  • Numărul celor care au intrat la facultate în Anglia a fost mai mic cu 54.200 de persoane - scădere cu 14%
  • În Scoţia, s-au înregistrat cu 700 de studenţi admişi în plus faţă de 2011 - creştere cu 2%, aceeaşi situaţie fiind înregistrată şi în Nordul Irlandei
  • În Ţara Galilor, numărul de locuri ocupate a fost redus cu 3.300, în scădere cu 13%, chiar dacă taxele educaţionale au fost îngheţate de guvern la nivelul celor din 2011

Deşi universităţile din Marea Britanie au primit anul acesta dreptul de a accepta un număr nelimitat de studenţi cu note bune la examenele de admitere, există instituţii, inclusiv din rândul elitistului Russell Group, care au rămas cu locuri libere, chiar înainte de începerea anului academic.

De altfel, analizele realizate de englezi încă din cursul verii arătau că triplarea taxei şcolare pentru universităţile britanice îi determină pe tinerii din clasa de mijloc să nu mai urmeze cursurile unei facultăţi.

Încercare similară în România, abandonată politic

O măsură asemănătoare cu cea din Marea Britanie a fost tatonată şi în România, în primăvară, când ultimul Guvern PDL, prin ministrul Educaţiei de atunci, Cătălin Baba, a încercat să diminueze numărul locurilor bugetate cu aproape 17.000, în anul universitar 2012-2013, ceea ce ar fi dus la creşterea taxelor universitare, după cum au avertizat imediat rectorii români.

Reducerea era efectul deciziei ministerului de a creşte alocarea financiară minimă necesară unei educaţii de calitate pentru un student de la aproximativ 2.800 de lei, cât era anul trecut, la 4.000 de lei, alocând însă aceleaşi resurse şi pentru anul universitar viitor. 

Măsura a fost imediat abandonată de noul Guvern Victor Ponta, format în luna mai, care a decis menţinerea numărului de locuri subvenţionate de la bugetul statului.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite