Ce oferă căminele studenţeşti de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arată o cameră în căminul Akademos din Iaşi, unde un loc costă minimum 500 de lei Foto: Florin Chirica
Aşa arată o cameră în căminul Akademos din Iaşi, unde un loc costă minimum 500 de lei Foto: Florin Chirica

În timpul facultăţii, tinerii caută să locuiască ieftin, dar confortabil. O soluţie sunt căminele noi din campusurile universitare, unde studenţii beneficiază de dotări moderne, la preţuri mai mici decât chiriile.

Noul cămin al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu" din Cluj ar putea avea cinci stele, dacă ar exista acest sistem şi la campusurile studenţeşti. Televizoarele extraplate, aerul condiţionat şi accesul pe bază de cartelă sunt câteva din dotările noului cămin de stat, unde un loc costă 240 de lei pe lună.

În aceste condiţii, medicii rezidenţi pot uita, măcar în cele câteva ore în care se odihnesc, de salariile mici şi de condiţiile dificile de muncă din spital. Cel puţin, medicii care s-au cazat în noua aripă a căminului VII din campusul „Haşdeu".

Aproape 100 de medici rezidenţi din Cluj locuiesc acum în construcţia inaugurată în urmă cu o săptămână. Camerele au câte două locuri şi sunt echipate cu frigider, dispun de baie proprie, au acces la internet, întreg imobilul fiind prevăzut cu instalaţie de climatizare, încălzire cu panouri electrice şi sistem de supraveghere video.

De la gândaci la camere de lux

Unul dintre rezidenţii fericiţi este Elisa Pîrvu, în anul al doilea în specializarea Igienă. Ea susţine că din salariul de 740 de lei pe care-l câştigă ca angajată a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Cluj, nu şi-ar permite vreodată o asemenea locuinţă. „Doar dacă plec, eventual, în străinătate", conchide Elisa, în vârstă de 35 de ani.

Medicii cazaţi în noul cămin spun că acestea sunt condiţiile pe care le-ar fi meritat încă de la începutul ciclului de studiu, menţionând că în căminele în care au locuit în anii anteriori au avut parte parte de gândaci şi linoleum rupt. Lucrările de modernizare au fost demarate în septembrie 2009 şi au costat 6.900.000 de lei, banii provenind, în cea mai mare parte de la Ministerul Educaţiei.

Căminele de lux, luate cu asalt de studenţi

Anul acesta, la căminele Gaudeamus şi Akademos ale Universităţii „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi a fost o concurenţă de 6 persoane pe loc, dublă faţă de celelalte locuri de cazare ale instituţiei de învăţământ superior. „La căminele obişnuite a fost o concurenţă de 2-3 studenţi pe loc, în timp ce la acestea a fost de 5-6. Toate locurile sunt ocupate", a declarat Mădălina Cocea, purtătorul de cuvânt al universităţii.

Cursanţii care doresc să se cazeze într-una din camerele căminului Gaudeamus trebuie să achite lunar câte 460 de lei. Căminul pune la dispoziţie 240 de locuri pentru studenţii români, străini, doctoranzi şi oaspeţii universităţii. 15 camere au câte trei locuri, iar restul câte două. Încăperile sunt dotate cu frigider, televizor, baie, telefon, internet, mese de călcat, la capătul culoarului au bucătărie, iar la subsolul internatului există maşini automate de spălat.

La Akademos, cursanţii trebuie să achite câte 600 de lei lunar, iar cei de la mansardă câte 520 de lei. Căminul are 212 locuri şi toate camerele sunt cu două locuri. Aici studenţii au aceleaşi dotări ca la Gaudeamus, la care se adaugă cadă în baie şi aer condiţionat.
În ambele cămine sunt amenajate restaurante la care studenţii pot servi masa. Pentru a prinde loc în unul din cele două cămine de lux, cursanţii trebuie să facă o cerere în care să menţioneze că optează pentru o cameră, iar criteriul de repartizare este media anuală a notelor.

Lux de confort 2 la Bucureşti

Căminul A1 din complexul studeţesc Grozăveşti este unul dintre cele mai noi locuri de cazare din Bucureşti. Clădirea cu nouă etaje a fost terminată în 2008 şi poate caza aproape 300 de tineri. Fiecare cameră are câte trei paturi, mobilier pentru trei persoane (birou pentru calculator, dulap, noptieră, scaune) şi grup sanitar complet utilat. Dispune de două lifturi şi de o cameră pentru persoane cu handicap. La fiecare etaj există câte un oficiu pentru prepararea hranei, o maşină de spălat şi cameră pentru uscatul rufelor. Proeictul este ca în acest cămin să apară, pe viitor, spaţii de recreere pe fiecare etaj, dotate cu canapele, scaune, televizor. Potrivit purtătorului de cuvânt al Universităţii Bucureşti, Anca Goga, un loc în acest cămin costă 200 de lei. Pentru o garsonieră, un student e însă nevoit să plătească minimum 170 de euro, la care se adaugă întreţinerea - în medie 150 de lei pe lună. La acestea se adaugă curentul electric şi internetul, care ajung până la 100-150 de lei pe lună.

"La căminele obişnuite, concurenţa a fost de doi-trei studenţi pe loc, la acestea a fost de cinci-șase. Toate locurile sunt ocupate."
Mădălina Cocea purtător de cuvânt

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite