UPDATE Studenţilor care depăşesc vârsta de 26 de ani nu li s-a aprobat transportul gratuit cu trenul

UPDATE Studenţilor care depăşesc vârsta de 26 de ani nu li s-a aprobat transportul gratuit cu trenul

Ce decizie aşteaptă studenţii de peste 26 de ani de la Senatul Românie. FOTO: Arhiva „Adevărul“

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a solicitat adoptarea de către Senat a amendamentului ce poate rezolva problema studenţilor de peste 26 de ani cu privire la transportul feroviar intern.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Legea a fost întoarsă la Comisia pentru Învăţământ de la Senat, au transmis reprezentanţii ANOSR.

ANOSR a introdus un amendament la Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011. Acesta a fost adoptat de către Comisia pentru învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport a Senatului României, datorită susţinerii politice a tuturor partidelor, în special de către Partidul Social Democrat, partid care şi-a asumat acordarea acestui drept pentru studenţi în cadrul campaniei Viitorul Implică Studenţii (V.I.S.). Amendamentul a fost depus de senatorul Vlad Alexandrescu, membru al Uniunii Salvaţi România (USR).  El se regăseşte în Propunerea legislativă privind adoptarea unor măsuri în domeniul finanţării învăţământului (L 450/2017). Totuşi, aprobarea acestui amendament de către plenul senatului a fost amânată de nenumărate ori.

Situaţia gratuităţii la transportul feroviar intern pentru studenţi a luat diferite întorsături în ultimul an. În februarie 2017, studenţii primeau vestea că vor circula gratuit pe toate tipurile de tren la clasa a II-a , odată cu vestea care îi anunţa şi de faptul că vor avea parte de burse dublate. După cum bine ştim că minunile nu durează mult, Parlamentul a dorit să limiteze numărul de călătorii gratuite, modificare pe care am criticat-o vehement şi împotriva căreia am realizat demersurile necesare. ANOSR a avut un punct de vedere exprimat şi solicitări punctuale şi în distribuirea noilor legitimaţii de transport, solicitând public, dar şi individual, prin trimiterea unor adrese către universităţi, să realizeze cât mai rapid demersurile necesare pentru ca studenţii să-ţi primească legitimaţiile în timp util.

Problema cea mai apăsătoare şi îngrijorătoare deopotrivă, declanşată în urma unei interpretări eronate a legislaţiei de către Direcţia Generală Juridic din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), a survenit la jumătatea anului trecut. Interpretarea în cauză a condus şi conduce la situaţia în care un număr important de studenţi nu pot beneficia de un drept care, în mod normal, li s-ar fi cuvenit. ANOSR a  semnalat această problemă încă de la începutul apariţiei acesteia şi a încercat să găsească o soluţionare cât mai rapidă. De aceea, am solicitat guvernului şi parlamentului să rezolve situaţia creată cât mai rapid pentru a nu permite perpetuarea acesteia.

Aşadar, solicităm, din nou, Parlamentului şi în special Senatului României, în calitate de cameră decizională în acest caz, să adopte cât mai urgent propunerea legislativă L 450/2017 şi astfel să modifice cadrul legislativ care restricţionează nejustificat un drept cuvenit studenţilor ce depăşesc vârsta de 26 de ani, astfel încât să nu mai existe niciun dubiu privitor la acesta şi să îl poată exercita.

„Am ajuns în momentul în care Senatul României poate reglementa rapid problema gratuităţii la transportul feroviar intern pentru studenţii cu vârsta de peste 26 de ani. Din acest motiv, le solicităm senatorilor să adopte propunerea legislativă L 450/2017, astfel încât situaţia să reintre în normalitate. Colegii noştri cu vârsta de peste 26 de ani au fost amăgiţi în tot acest timp. Avem speranţa că situaţia se va remedia cât mai rapid, printr-un vot pozitiv al senatorilor.” – Marius DEACONU, preşedinte ANOSR

citeste totul despre: