Câte locuri scot la bătaie universităţile pentru specializările cele mai căutate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Examenul Maturităţii şi admiterea la facultate se apropie cu paşi repezi. Iar pentru că numărul locurilor la buget este criteriul de bază în vederea alegerii facultăţii, „Adevărul“ a întocmit o sinteză cu numărul de locuri bugetate la cele mai căutate specializări de licenţă în anul 2018-2019. Universităţile care pun cele mai multe locuri la bătaie sunt Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai şi Politehnica din Bucureşti.


Universitatea din Bucureşti pune la dispoziţie un total de 7.400 de locuri la cele 19 facultăţi din cadrul instituţiei. Printre cele mai căutate specializări sunt cele de la Facultatea de Limbi Străine, unde sunt 446 de locuri bugetate (cu menţiunea că sunt peste 10 specializări) şi de la Facultatea de Matematică şi Informatică (Tehnologia Informaţiei-90 de locuri, Informatică- 210 locuri). La mare concurenţă sunt şi specializările de la Facultatea de Administraţie şi Afaceri: Administrarea Afacerilor (200 de locuri) şi Marketing (150 de locuri).

De asemenea, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării rămâne în continuare atractivă pentru absolvenţii de liceu. La specializarea Jurnalism sunt alocate 50 de locuri, iar la Publicitate se scot la bătaie 23 de locuri. În cadrul Facultăţii de Geografie, cele mai vânate specializări sunt: Geografia Turismului (100 de locuri) şi Hidrologie-Meteorologie (70 de locuri).

Universitatea de Medicină pune la bătaie peste 1.000 de locuri

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti alocă anul acesta 1.068 de locuri la buget. Astfel, la specializarea Medicină sunt puse la dispoziţie 552 de locuri, la Medicină Dentară-166 de locuri, la Farmacie-166 de locuri, iar la Moaşe şi Asistenţă medicală generală sunt valabile 108 locuri.

La Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ sunt puse la dispoziţie 855 de locuri la buget. Astfel, la Facultatea de Poliţie sunt valabile 355 de locuri, la Facultatea de Poliţie de Frontieră-60 de locuri, iar la Facultatea de Jandarmi, respectiv de Pompieri sunt câte 50 de locuri. Totodată, la  Facultatea de Arhivistică sunt disponibile 20 de locuri.

Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE) scoate la concurs pentru admiterea la programele universitare de licenţă, la învăţământul cu frecvenţă, 2.860 de locuri la buget. Aici cele mai căutate specializări sunt de la Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică. Astfel, la specializarea Cibernetică Economică se oferă 220 de locuri, la Informatică Economică- 300 de locuri, iar la Statistică şi Previziune Economică-100 de locuri.

La Universitatea Politehnica din Bucureşti este disponibil un total de 5.000 de locuri la cele 15 facultăţi ale instituţiei. Cele mai vânate facultăţi de absolvenţii clasei a XII-a sunt: Automatica şi Calculatoare (Specializarea Calculatoare şi tehnologia informaţiei- 329 de locuri, Specializarea Ingineria sistemelor- 250 de locuri) şi Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (Specializarea Inginerie Electronică, telecomunicaţii şi tehnologii informaţionale- 535 de locuri, Specializarea Calculatoare şi tehnologia informaţiei- 100 de locuri).

Câte locuri bugetate sunt la facultăţile din restul ţării

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca va scoate la concurs, pentru anul universitar 2018-2019, un număr de 4.958 de locuri bugetate destinate absolvenţilor de liceu. Aici printre cele mai căutate domenii sunt Psihologia de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei (69 de locuri) şi Limbile Străine de la Facultatea de Litere:  Engleza (50 de locuri), Norvegiana şi Japoneza (câte 11 locuri). Căutată este şi specializarea Contabilitate şi Informatică de Gestiune (28 de locuri) de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, respectiv Kinetoterapie şi Motricitate Specială (26 de locuri) din cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport.

În Iaşi, care este un alt centru universitar, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” are printre cele mai căutate specializări: Psihologia (129 de locuri) din cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Ştiinţe ale Comunicării (45 de locuri) de la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Sociale Politice. Tot mai populară devine şi  specializarea Nutriţie şi Dietetică (50 de locuri) din cadrul Universităţii Medicină şi Farmacie „Grigore. T. Popa“sau Kinetoterapia (27 de locuri) de la Facultatea de Sport.

 

 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite