Care sunt cele mai căutate specializări ale universităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă numărul dosarelor înscrise la unele dintre universităţile din Bucureşti pentru studii de licenţă este chiar mai mare faţă de anii trecuţi, concurenţa pe locurile de la cele mai căutate specializări a scăzut comparativ cu anii anteriori.

Peste 20.000 de candidaţi şi-au depus dosarele în sesiunea din iulie pentru admiterea la studii de licenţă la facultăţile Universităţii din Bucureşti. Cele mai căutate specializări de aici sunt Limbi Moderne Aplicate (75,9 candidaţi pe loc), Administrarea Afacerilor şi Geografia Turismului (8,7 candidaţi pe loc), dar în comparaţie cu anii trecuţi concurenţa a scăzut. La Academia de Studii Economice s-au înscris peste 8.500 de candidaţi, concurenţa medie la buget fiind de 3,02 candidaţi pe loc. Cea mai mare concurenţă se înregistrează în domeniul  Cibernetică economică, 8,43 de candidaţi pe loc.

Chiar dacă numărul dosarelor înscrise la Universitatea Bucureşti în acest an este mai mare cu 1.000 faţă de acum doi ani, când au fost 19.000, iar concurenţa, în medie, este de 4,37 candidaţi pe loc, potrivit datelor statistice, se înregistrează o scădere a concurenţei chiar şi la cele mai căutate specializări.

Şi în acest an, în topul preferinţelor absolvenţilor de liceu rămân specializările Limbi Moderne Aplicate şi Geografia turismului. În schimb, dacă ar fi să facem o comparaţie cu anii trecuţi, bătaia pe loc nu mai este atât de acerbă. Astfel, anul acesta la Limbi Moderne Aplicate este o concurenţă de 75,9 candidaţi pe loc, spre deosebire de anul trecut, când concurenţa era de 80,60 candidaţi pe loc, şi anul 2014 când concurenţa era de 85 de candidaţi pe loc.

Concurenţa a scăzut şi în cazul specializării Geografia turismului, unde în acest an sunt 8,7 candidaţi pe loc, faţă de anii trecuţi când concurenţa a fost de 11,23 candidaţi pe loc, în 2015, şi de 11,27 candidaţi pe loc, în 2014.

Ce specializări cresc în ochii viitorilor studenţi

În plină ascensiune din 2014 se află specializarea Administrarea Afacerilor din
cadrul Facultăţii de Administraţie şi Afaceri. Dacă în anul 2014, concurenţa la această specializare a fost de 6,69 candidaţi pe loc, iar în 2015 de 7,49, în acest an peste 8 candidaţi vor rivaliza pentru a prinde un loc.

Şi Facultatea de Biologie înregistrează creşteri în interesul absolvenţilor de liceu. La nivelul întregii facultăţi era în anul 2014 o concurenţă medie de 4,7 candidaţi pe loc, în 2016 concurenţa este de 5,4 candidaţi pe loc, iar la specializarea Biochimie există o concurenţă de 8,2 pe loc. Afişarea rezultatelor la Universitatea Bucureşti va avea loc pe 29 iulie 2016.

Bătaie pe locurile de la ASE

Dacă în 2014 la Academia de Ştiinţe Economice întrecerea la cea mai căutată specializare era de 7,47 de candidaţi pe loc, anul acesta, concurenţa a sărit de 8 candidaţi pe loc. Nu este singura modificare înregistrată la Academia de Ştiinţe Economice, şi cea mai căutată specializare s-a modificat.

În 2014, cea mai mare concurenţă pentru admiterea la Academnia de Ştiinţe Economice (ASE) din Capitală s-a înregistrat la Facultatea de Cibernetică, domeniul Informatică economică, unde erau 7,47 candidaţi pe loc. În acest an, în topul preferinţelor concurenţilor este Cibernetică Economic, cu o competiţie de 8,43 candidaţi pe loc.

Medicina dentară câştigă teren

Peste 3.200 de candidaţi s-au înscris la toate cele patru facultăţi ale Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, cu aproximativ 500 mai puţini decât anul trecut şi cu aproape 600 mai puţini decât în 2014. Cea mai disputată este Facultatea de Medicină Dentară, unde concurenţa e de 4,5 candidaţi pe loc, spre deosebire de anii trecuţi, când absolvenţii de liceu preferau Facultatea de Medicină.

Care este concurenţa în ţară

IAŞI. Admiterea la universităţile de stat din Iaşi a atras peste 15.000 de candidaţi. În continuare, specializările Drept, Economie şi Psihologie de la Universitatea „Al. I. Cuza“ au suscitat un interes sporit din partea candidaţilor. Mulţi absolvenţi de liceu şi-au depus dosarele la facultăţile de Agricultură şi de Medicină Veterinară. La UMF, pentru specializarea de Nutriţie şi Dietetică concurează 10 candidaţi pe loc, iar la Asistenţă Medicală sunt cinci candidaţi pe loc. Concurenţă sporită se înregistrează şi la specializările politehnice „automatică şi calculatoare“ şi „electronică“.

CLUJ. La Universitatea „Babeş-Bolyai“ şi-au depus dosarele 10.000 de candidaţi. Cele mai multe dosare depuse pentru studii la zi s-au înregistrat la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, Matematică şi Informatică, respectiv Litere, unde concurenţa este de 2-3 candidaţi/loc. Spre deosebire de 2015, când au existat 10 dosare pe loc, specializarea Informatică Economică nu mai prezintă interes la fel de mare.

CONSTANŢA. Cea mai mare concurenţă la Universitatea Ovidius se înregistrează la specializările cu profil medical. Oficialii estimează că în 2016 un loc „la buget“ este vânat, la fel ca şi în anii trecuţi, de 13-14 candidaţi. Cele mai populare sunt „medicina dentară“ şi „medicina“, unde au fost scoase la concurs câte 50 de locuri. În ultimii ani, mulţi absolvenţi de liceu s-au înscris şi pentru specializarea Balneo-fiziokinetoterapie. La Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ sunt scoase la concurs  851 de locuri. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite