Premierul Ponta le-a vorbit studenţilor români despre importanţa doctoratului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezent la ceremonia în care Guvernul a semnat contractele prin care va finanţa din fonduri europene peste 4.000 de tineri români doctoranzi şi postdoctoranzi pentru a rămâne în ţară să facă cercetare, Victor Ponta i-a sfătuit să nu intre în politică, ci să rămână pe partea de doctorat şi cercetare. În total, statul va investi 300 de milioane de euro în menţinerea lor în ţară.

UPDATE: Premierul Victor Ponta i-a îndemnat pe doctoranzi să nu intre în politică, pentru a rămâne astfel cu doctoratul, scrie Mediafax.

El a apreciat că investiţiile în resurse umane şi în educaţie sunt cele mai bune care pot fi făcute, dar le-a dat un sfat doctoranzilor beneficiari de finanţare europeană.

"Mă gândesc la acei doctoranzi, post-doctoranzi care merită să fie sprijiniţi. Mă rog, o să le spun ca nu cumva să intre în politică, să rămână cu partea de doctorat şi cu cercetarea", a spus Ponta la ceremonia de semnare a contractelor de finanţare.

La ceremonie a luat parte şi rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, cu care premierul Ponta a discutat amical pe toată durata semnării contractelor.


Joi, reprezentanţii celor două ministere, al Educaţiei şi al Fondurilor Europene, semnează contracte cu beneficiarii proiectelor „Sprijin pentru doctoranzi şi cercetători postdoctorat”, „Bursa Tânărului Cercetător” şi cu beneficiarii proiectelor de cercetare finanţate din Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice.

Este vorba de programul pentru Dezvoltarea infrastructurii de Cercetare - Dezvoltare (CD) existente şi crearea de noi infrastructuri: laboratoare şi centre de cercetare.

La eveniment participă ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei au declarat pentru adevarul.ro că 14 studenţi din anul I şi II, foşti olimpici internaţionali, vor beneficia de burse în valoare de 15.000 de euro pentru 24 de luni (625 de euro/lună) şi de alţi 2.000 de euro pentru deplasări la evenimente internaţionale de cercetare. Bursa se poate extinde pentru încă 12-18 luni, de data aceasta sumele valorând între 7.500-10.000 de euro, iar pentru deplasări, bursa este de 1.000 de euro.

Cei 14 beneficiari vin de la şapte universităţi de stat: patru sunt de la Universitatea din Bucureşti, trei vin de la Universitatea de Meidcină şi Farmacie (UMF) din Cluj-Napoca, iar în rest câte un elev de la UMF Iaşi, Politehnica din Bucureşti, Politehnica din Timişoara, Universitatea "Al. I. Cuza" din Iaşi şi de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Studenţii aleşi au fost evaluaţi de o comisie formată din nouă cercetători şi condusă de preşedintele Academiei Române, academicianul Ionel Haiduc.

De asemenea, 2.855 de doctoranzi vor beneficia de burse în valoare de 1.800 de lei/lună şi alţi 1.536 de cercetători postdoctoranzi vor beneficia de burse în valoare de 3.700 de lei/lună, acestea fiind sumele maxime pe care le pot primi.

În plus, joi s-a semnat şi pentru 32 de contracte noi prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice în valoare de 300 milioane euro, de care vor beneficia mai multe universităţi şi institute de ceretare din ţară.


Pe aceeaşi temă:

Companiile, încurajate financiar de stat să investească în cercetare pentru a ţine talentele în ţară

Andronescu preferă descentralizarea finanţării cercetării. Raportul final legat de posibila desfiinţare a UEFISCDI, amânat în Camera Deputaţilor

Scandal politic pe banii din cercetare

Ministrul Costoiu, la Adevărul Live: „Există o rată mai mare de abandon în primii ani. Mulţi dintre tineri aleg facultăţi în mod greşit”

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite