Asociaţia Ad-Astra acuză controlul politic în alocarea fondurilor din cercetare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a 
Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) a fost creată prin 
fuziunea a trei agenţii   FOTO:Shutterstock
Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) a fost creată prin fuziunea a trei agenţii   FOTO:Shutterstock

Asociaţia Ad-Astra consideră nejustificată încercarea de desfiinţare a UEFISCDI şi suspectează că scopul real al acestei tentative este facilitarea distribuirii clientelare a fondurilor de cercetare, potrivit unui comunicat de presă.

Asociaţia Ad-Astra spune că blocarea OUG 74 din 2010 de către Parlamentul României sugerează o încercare de control politic şi de direcţionare discreţionară a fondurilor destinate cercetării. Din această perspectivă, Ad Astra protestează împotriva respingerii OUG 74 din 2010 de către Parlamentul Romaniei şi solicită aprobarea acestei ordonanţe de urgenţă a guvernului.

Ad-Astra a arătat într-un comunicat de presă că din punctul de vedere al asociaţiei, gestionarea alocării fondurilor pentru cercetare în mod unitar, de către o singură agenţie executivă, asigură coerenţă acţiunilor şi o folosire mai eficientă a resurselor, lucru dovedit de activitatea desfăşurată de UEFISCDI în ultimii ani.

"Fără îndoială, activitatea UEFISCDI a reprezentat un real progres în administrarea proiectelor de cercetare faţă de perioada anterioară înfiinţării ei. De aceea, considerăm nejustificată încercarea de desfiinţare a UEFISCDI şi suspectăm că scopul real al acestei tentative este facilitarea distribuirii clientelare a fondurilor de cercetare. În acest sens, trebuie subliniat faptul că în perioada 2007-2010, înainte de înfiinţarea UEFISCDI, AMCSIT derula programul Inovare şi funcţiona pe spaţiul Universităţii Politehnice Bucureşti (UPB), cu conducerea formată din cadre didactice din această instituţie. În aceeaşi perioadă UPB a fost, de departe, principalul beneficiar al banilor alocaţi proiectelor de cercetare, UPB fiind coordonator sau partener în 186 (62%) din 298 de proiecte, în timp ce urmatoarea instituţie beneficiară a derulat 21 (7%) de proiecte. După înfiinţarea UEFISCDI, în perioada 2011-2014, Universitatea Politehnică din Bucureşti a derulat 23 (8%) din 277 de proiecte", mai precizează reprezentanţii Ad-Astra.

Soarta UEFISCDI, în mâinile parlamentarilor

Cu puţin timp înainte de alegerile europarlamentare, pentru care este cotată cu poziţia a doua pe listele PSD, senatorul Ecaterina Andronescu a aplicat, în Parlament, o nouă lovitură finanţării activităţilor de cercetare, desfiinţând o ordonanţă de urgenţă care se aplică din 2010 rin care fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu a pus sub aceeaşi umbrelă trei unităţi diferite care se ocupau de finanţarea cercetării.

Este vorba de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), care a fost creată prin fuziunea a trei agenţii: Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi a Cercetării Ştiinţifice Universitare, Centrul Naţional de Management Programe şi a Agenţiei Manageriale de Cercetare Ştiinţifică, Inovare şi Transfer Tehnologic (AMCSIT) - Politehnica. Fuziunea s-a realizat pentru a eficientiza activităţile administrative, prin reducerea costurilor de personal şi a resurselor materiale.

În luna martie, Preşedinţia României a retrimis proiectul de lege la reexaminare în Parlament, însă în şedinţa din 25 martie 2014, Comisia pentru Învăţământ a Camerei Depuţatilor a propus respingerea cererii de reexaminare. Marţi, propunerea de respingere a OUG 74 va ajunge în plenul Camerei Deputaţilor, urmând ca după aceea să treacă la Senat, camera decizională care a mai respins o dată legea în februarie 2014.

 Traseul ordonanţei 74/2010

  • Ordonanţa de Urgenţă 74/2010 a fost adoptată de Guvernul Boc la finele lunii iunie 2010 şi a intrat în vigoare de la 1 iulie.
  • Proiectul de lege pentru aprobarea ei a fost trimis în Camera Deputaţilor, unde a fost adoptată tacit în noiembrie.
  • În Senat, proiectul a primit aviz negativ de la Comisia Juridică, dar în aprilie 2011 a avut raport pozitiv de la Comisia de Învăţământ.
  • În intervalul mai 2011- iunie 2012 a fost înscris pe ordinea de zi a Senatului de 23 de ori.
  •  Pe 21 iunie 2012, plenul Senatului a aprobat retransmiterea lui la comisii, pentru raport suplimentar de la Comisia de Învăţământ
  • Raportul nu a mai fost însă formulat decât abia doi ani mai târziu, pe 17 februarie 2014, când comisia condusă de Ecaterina Andronescu a decis respingerea ordonanţei de urgenţă
  • Pe 18 februarie 2014, proiectul de lege privind respingerea OUG 74/2010 a fost votat de plenul Senatului cu 109 voturi pentru, 5 contra şi 19 abţineri
  • Pe 18 martie, preşedintele întoarce legea şi cere reexaminarea
  • Pe 26 martie, Comisia de Învăţământ a Camerei Deputaţilor a votat respingerea cererii de reexaminare
  • Miercuri, 2 aprilie, Comisia pentru Învăţământ din Camera Deputaţilor va da un raport final în ceea ce priveşte Ordonanţa 74, urmând ca aceasta să treacă mai departe la Senat, camera decizională.  

Deputaţii din Comisia de Învăţământ au decis miercuri desfiinţarea UEFISCDI. Cum a fost hotărâtă într-un minut soarta gestionării banilor din cercetare

Scandal politic pe banii din cercetare

Ministrul Costoiu, la Adevărul Live: „Există o rată mai mare de abandon în primii ani. Mulţi dintre tineri aleg facultăţi în mod greşit”

Ecaterina Andronescu a câştigat bătălia cu Agenţia de Integritate şi poate candida la alegerile europarlamentare

DOCUMENT Ecaterina Andronescu a impus monopol privat pe toate diplomele

Rectorii, mai degrabă manageri decât cercetători reputaţi

Cercetarea românească sub lupa revistei „Nature“. Radu Marinescu: „S-a extirpat chirurgical tot ceea ce înseamnă evaluare calitativă“

UPDATE Demisie în bloc a membrilor Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice. Motivul: reducerea drastică a finanţării proiectelor de cercetare

Legea Educaţiei Naţionale, modificată pe furiş în ultima şedinţă a Guvernului Ponta 1 în favoarea rectozaurilor

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite