Aproximativ 14.500 de absolvenţi de liceu vor pleca la studii în afară în 2017. Numărul lor este în creştere cu 2,7% faţă de anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 14.500 de absolvenţi ai clasei a XII-a vor pleca în străinătate pentru a urma studiile universitare, cu 2,7% mai mulţi faţă de anul precedent, potrivit cifrelor transmise de Edmundo pentru Adevărul. Procentul celor care optează pentru o facultate în afară este în continuă creştere - din 2014 şi până în prezent a crescut cu 8%.

Dintre cele 14 state care există în portofoliul Edmundo, 70% dintre viitorii studenţi aleg Anglia, urmată de Danemarca şi Olanda. Cât despre domenii, cei mai mulţi se îndreaptă către domenii precum business şi economie, IT, ştiinţe sociale (inclusiv, criminologie), inginerie şi tehnologii şi ştiinţe medicale.

Care sunt cauzele fenomenului

Dacă ne uităm la topurile internaţionale de profil (QS sau Shanghai), vedem că universităţile din România nu sunt reprezentate în Topul 100 al celor mai performante universităţi din lume - nici măcar în top 500 (acestea ocupă de obicei poziţii aflate în intervalul 700+), remarcă Ticuţa Apăteanu, preşedintele Edusfera.

„Sunt cel puţin două tipuri de cauze care îi determină pe aceşti tineri să plece. Odată, cea care ţine de ineficienţa sistemului educaţional din România sau mai degrabă de ineficienţa percepută de către părinţii absolvenţilor. Acest lucru este legat, în principal, de maximizarea şanselor pentru copii. De asemenea, este foarte probabil ca aceştia să rămână în străinătate şi pentru a profesa în domeniul în care se vor specializa. O altă cauză ar putea fi creşterea numărului de părinţi care îşi permit să îşi trimită fiicele/fii la studii în afară. Spun asta pentru că a urma o facultate în străinătate presupune de cele mai multe ori nişte costuri substanţiale pentru absolventul de liceu, chiar dacă acesta poate primeşte bursă de şcolarizare. Trebuie să ne gândim că rămân anumite cheltuieli de bază cum ar fi hrana, îmbrăcămintea, transportul şi cazarea“, afirmă Luminiţa Costache, specialist educaţional la Unicef România.

„Copiii cei mai buni pleacă“

Ştefan Vlaston, preşedintele Edu Cer, a evidenţiat care sunt caracteristicile comune ale adolescenţilor care optează pentru o facultate în străinătate. „Sunt copii care au bani, deci îşi permit să îşi plătească cazarea, masa, sau chiar taxa de şcolarizare, dacă este cazul, şi care provin din cele mai bune licee din Bucureşti şi din ţară. Aceşti tineri, de cele mai multe ori sunt de elită, sunt talentaţi, vorbesc fluent cel puţin o limbă străină şi stăpânesc bine noţiunile IT, măcar cele de bază“

„ Ei consideră că nu îşi pot explora potenţialul în universităţile din România, iar societatea românească nu poate să îi condamne pentru că pleacă. Cursurile din universităţile româneşti sunt plafonate, foarte vechi, de 30-40 de ani, iar profesorii sunt destul de în vârstă şi stagnează în acelaşi mod de predare. Este mare păcat, mai ales că, de obicei, copiii cei mai buni pleacă!“

Ce beneficii găsesc tinerii la universităţile din afară

„Este firesc ca tinerii români să îşi dorească să aibă acces la o educaţie de calitate şi la o infrastructură modernă de cercetare. Relaţiile de colaborare dintre studenţi şi profesori sunt de asemenea diferite - în multe universităţi prestigioase studenţii au parte de programe de mentorat de calitate şi sunt sprijiniţi în mod real (atât din punct de vedere academic, dar şi din punct de vedere al integrării lor şi al bunăstării psihice şi emoţionale) pe toată durata studiilor. Faptul că în majoritatea universităţilor există programe de burse facilitează de asemenea accesul studenţilor români, indiferent de situaţia lor materială“  explică  Tincuţa Apăteanu, preşedintele Edusfera.


„Cei mai mulţi dintre cei care aleg să urmeze o facultate sau un program de master sau doctorat în afara ţării fac acest lucru şi pentru că îşi doresc să lucreze în străinatate după finalizarea studiilor (sau chiar din timpul acestora). Ei au acces facil la astfel de oportunităţi, deoarece angajatorii au contracte cu instituţiile de învăţământ şi recrutează angajaţi chiar de pe băncile facultăţii. Beneficiile aduse de studiul în afara ţării sunt numeroase: o experienţă academică de calitate, asigurarea unei experienţe multiculturale datorată diversităţii studenţilor şi profesorilor şi experimentarea unui sistem academic cu standarde înalte unde frauda, plagiatul nu sunt tolerate“,  a mai precizat  Apăteanu.

 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite