Anul sabatic înaintea intrării la facultate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multe companii din străinătate le pun la dispoziţie tinerilor programe pentru a-şi da seama ce vor să facă pe viitor                                                                                                                   Foto: yearoutgroup.org
Multe companii din străinătate le pun la dispoziţie tinerilor programe pentru a-şi da seama ce vor să facă pe viitor                                                                                                                   Foto: yearoutgroup.org

Din ce în ce mai mulţi tineri îşi iau un an liber înainte de a alege facultatea unde vor studia, o perioadă de răgaz în care experimentează jobul, voluntariatul şi practica pentru a-şi da seama ce drum vor să urmeze.

Numărul absolvenţilor de liceu care amână cu un an înscrierea la facultate a crescut, anul trecut, cu 45% în Marea Britanie, inclusiv pe fondul taxelor mărite pentru studiile universitare, ceea ce i-a făcut pe tineri mai responsabili vizavi de specializarea pe care vor merge pe viitor, potrivit The Guardian.

Unii îşi iau anul sabatic chiar şi după ce au fost admişi la facultate, dezamăgiţi de cursurile pe care şi le-au ales. Este şi cazul unei studente care şi-a îngheţat anul universitar, Savannah Hersov, care şi-a povestit experienţa celor 10 luni libere.

„Când le spun oamenilor că sunt în anul meu sabatic, sunt de obicei bombardată cu întrebări despre ce locuri exotice şi îndepărtate am vizitat. De fapt, am petrecut timpul acasă, lucrând”, povesteşte studenta într-un articol publicat în The Guardian.

10 luni de pauză de la facultate

Savannah a decis să-şi îngheţe anul universitar pe neaşteptate, după ce a realizat doar după o lună de zile petrecute la cursuri că şi-a ales drumul greşit.

Era prea târziu să schimbe alegerea, aşa că a decis să amâne înscrierea la o nouă specializare până anul viitor şi să petreacă următoarele zece luni acumulând experienţă de muncă şi economisind.

„Se pare că nu sunt singura care face aşa ceva”. În ultimii ani, aplicaţiile la programele oferite de companii specializate s-au dublat, o creştere de 45% înregistrându-se faţă de anul trecut, în condiţiile creşterii taxelor de studii în universităţi.

An sabatic pentru experienţă

Iar cei mai mulţi dintre tinerii care aplică la programele ”sabatice” o fac pentru a căpăta experienţă în muncă. Însă, Savannah susţine că acest timp trebuie folosit nu doar pentru un internship într-o corporaţie, ci mai degrabă pentru a acumula experienţe cât mai diverse.

După săptămâni de stat acasă, studenta a primit vestea primirii unei poziţii în cadrul Jocurilor Paraolimpice. Astfel, ea a pregătit mâncarea la evenimentele sportive şi a fost tutore pentru copiii între cinci şi 14 ani, ba chiar a împărţit şi fluturaşi în Leicester Square.

Iar după voluntariatul pentru o organizaţie locală de caritate, i s-a oferit o slujbă ca personal de suport pentru adulţii cu dizabilităţi de învăţare.

Unii aleg excursii în ţinuturi tropicale

„Poate că anul meu nu se compară cu cel al prietenilor, în termeni de ţinuturi tropicale sau escapade de beţie, dar mi-a schimbat perspectiva”, a sintetizat tânăra anul ei sabatic.

Petrecând zece luni lucrând, în loc să meargă în continuare la cursurile care nu o atrăgeau, a reuşit să-şi dea seama ce vrea să facă în viitor: acum îşi doreşte să lucreze în domeniul resurselor umane, spune Savannah.

Când o să înceapă universitatea în septembrie, ştie că pe lângă învăţat şi distracţie, trebuie să-şi adune experienţa şi calităţile necesare pentru a creşte în carieră.

Scriind sute de cereri pentru un loc de muncă a realizat cât de greu trebuie să muncească studenţii pentru a ieşi în evidenţă la un interviu.

„Dacă nu aţi găsit un loc la o facultate, un an liber v-ar putea îmbunătăţi CV-ul şi, în plus, să vă dea timp să vă gândiţi unde veţi reaplica în anul următor... Eu am încheiat acest an sabatic încântată să încep o nouă specializare, să-mi fac prieteni şi să mă implic în viaţa universităţii. În loc să mă simt emoţionată şi nepregătită ca anul trecut, acum abia aştept să ajung la facultate”, conchide Savannah Hersov.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite