ANOSR: taxele de studiu au crescut sau vor creşte în 17 universităţi din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un loc la un cămin de la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iaşi costă şi 500 de lei   FOTO: Adevărul
Un loc la un cămin de la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iaşi costă şi 500 de lei   FOTO: Adevărul

Taxele de studiu au crescut în 12 universităţi, iar în alte cinci există discuţii în acest sens, arată o analiză realizată în 23 de instituţii de învăţământ superior din ţară de către Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR). Reprezentanţii studenţilor susţin că şi taxele de cămin au crescut.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) condamnă slaba finanţare a educaţiei, care se resimte "direct în buzunarele studenţilor", noul an universitar începând cu majorarea taxelor din 17 universităţi din ţară, se arată într-un comunicat de presă al ANOSR.

Universităţile au mărit şi taxele de cămin, potrivit studiului "Responsabilitate pentru Educaţie!", lansat în luna august de ANOSR.

Am identificat şi creşteri aberante ale taxelor de studiu, de 25%-40%, aplicabile şi celor care sunt deja studenţi, iar, în ritmul acesta, tinerii care învaţă patru-cinci ani ar putea ajunge să plătească şi de două-trei ori mai mult până la final. Oricum, mulţi nu-şi vor permite să susţină aceste taxe mărite şi vor renunţa la facultate sau vor merge la studii în provincie ori la distanţă, ceea ce nu reprezintă o dezvoltare a capitalului uman“, a explicat Mihai Dragos, preşedintele ANOSR.

„Universităţile vor pierde din cauza acestei măsuri, luată ca urmare a slabei finanţării din partea statului, finanţare care a fost redusă cu aproape 40% în ultimii patru ani. Efectele s-au văzut de altfel: în aceeaşi perioadă, numărul de studenţi a scăzut la jumătate“, avertizează Dragoş.

Academia de Studii Economice Bucureşti (ASE) a crescut taxele pentru licenţă şi masterat cu 500 de lei (de la 3.000 la 3.500 de lei, respectiv de la 4.500 la 5.000 de lei), iar pentru doctorat cu 1.000 de lei (de la 5.500 la 6.500 de lei).

La Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi taxele au crescut anul trecut, la nivelul licenţă, diferenţa fiind în general de la 2.200 la 2.700 de lei. La Universitatea de Arte şi Design Cluj-Napoca taxa a crescut de la 3.000 la 3.300 de lei.

La Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava, taxa de şcolarizare a crescut cu valori cuprinse între 500 şi 900 de lei iar Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi a crescut taxa cu 200 de lei la domeniile tehnice şi 100 de lei la domeniile umane.

"Taxele de studii, alături de celelalte costuri legate de facultate, sunt deja insuportabile de către o mare parte a familiilor din România şi sunt cauza principală a abandonului şcolar - în universităţi, doar jumătate din studenţi termină facultatea începută. Actualele creşteri de taxe şi ineficienţa măsurilor de sprijin a studenţilor cu venituri scăzute sau defavorizaţi în alt fel arată importanţa scăzută pe care guvernanţii, atât cei actuali cât şi cei din guvernele trecute, o acordă tinerei generaţii", susţine Mihai Dragoş, preşedinte ANOSR, citat în comunicat.

Taxele de cămin au fost majorate

Totodată, studiul ANOSR mai arată că, în 57% dintre universităţile analizate, au crescut taxele de cămin sau a fost discutată posibilitatea creşterii la nivelul conducerii universităţii.

"Acest lucru nu vine deloc ca o surpriză, având în vedere că subvenţia cămine-cantine nu a mai crescut din 2007, neadaptându-se astfel la rata inflaţiei. De asemenea, au scăzut considerabil şi investiţiile în reparaţii şi modernizări ale căminelor", mai precizează sursa citată.

Reprezentanţii ANOSR precizează că există cămine în care taxa lunară a atins valori record de 500 de lei, cum este cazul căminului Akademos al Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (doi sau trei studenţi în cameră) sau de 320 de lei la Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava (trei studenţi în cameră).

Pe de altă parte, există universităţi care oferă preţuri mai mici pentru regiile lunare, însă studenţii sunt nevoiţi să stea înghesuiţi câtre patru sau cinci într-o cameră:

  • 150 de lei - Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" Iaşi (patru în cameră)
  • 100 de lei - Universitatea "Babeş-Bolyai", Cluj-Napoca (cinci în cameră), 95 de lei - Universitatea Politehnica Timişoara (cinci în cameră)
  • 120 de lei - Academia de Studii Economice (patru în cameră) 
  • 155 de lei - Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (patru în cameră).
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite