ANOSR: bugetul ţării, un „ciolan” de împărţit între ministere. Studenţii nu renunţă la protestele din noiembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii au protestat în vară, cerând 6% din PIB pentru educaţie
Studenţii au protestat în vară, cerând 6% din PIB pentru educaţie

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) susţine că, în urma discuţiilor cu reprezentanţi ai Executivului, nu există nicio promisiune certă privind acordare celor 6% din PIB educaţiei, de la 1 ianuarie 2014, aşa cum prevede legea, iar bugetul de stat este văzut ca un „ciolan” care trebuie împărţit între ministere. Studenţii avertizează că nu vor renunţa la protestele anunţate pentru mijlocul lunii noiembrie.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) se declară dezamăgită de negocierile cu Guvernul privind finanţarea acordată Educaţiei, de luni şi afirmă că unii reprezentanţi ai Executivului văd bugetul de stat mai degrabă ca un ”ciolan” care trebuie împărţit între ministere, se arată într-un comunicat de presă.

Acest subiect va fi de altfel dezbătut şi marţi, alături de reprezentanţii Consiliului Naţional al Rectorilor şi ai Consiliului Naţional al Elevilor, la o masă rotundă organizată de ANOSR pe tema alocării celor 6% din PIB pentru educaţie, de la 1 ianuarie 2014, aşa cum prevede ultima amânare a aplicării Legii Educaţiei Naţionale.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a participat, luni, la o întâlnire cu reprezentanţii Guvernului, pentru a discuta despre nemulţumirile studenţilor legate de finanţarea Educaţiei. 

O întâlnire similară a avut loc la Guvern şi cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR). Aceştia le-au solicitat, luni, premierului României şi reprezentanţilor Guvernului României granturi mai mari pentru universităţi în 2014, mai multe cămine studenţeşti, în condiţiile unui deficit de 30.000 de locuri la nivel naţional şi aprobarea rapidă a legii care reglementează practica studenţilor.

Banii pentru educaţie, mai degrabă din fonduri europene

La întâlnirea cu cei de la ANOSR, studenţii au cerut garanţii din partea Guvernului privind respectarea articolului din Legea Educaţiei Naţionale care presupune alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, articol a cărui implementare a fost amânată de Ministerul Finanţelor până la 1 ianuarie 2014.

ANOSR reclamă faptul că, încă o dată, nu a existat nicio asumare clară cu privire la creşterea finanţării Educaţiei, care în ultimii ani s-a învârtit în jurul valorii de 3% din PIB.

"Ba mai mult, reprezentanţii Guvernului se ascund în spatele fondurilor europene pe care ar putea să le atragă universităţile, recomandând studenţilor să găsească ei soluţii pentru alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, în condiţiile în care acest lucru este prevăzut în Legea Educaţiei Naţionale şi în Pactul Naţional pentru Educaţie, semnat de toate partidele parlamentare în 2008. Prin urmare, se pare că din perspectiva Guvernului responsabilitatea creşterii finanţării educaţiei este fie a universităţilor, fie a studenţilor, nicidecum a guvernanţilor", se arată în comunicatul ANOSR.

În urma întâlnirii, cei de la ANOSR se declară dezamăgiţi de "atitudinea unor reprezentanţi ai Guvernului care văd bugetul de stat ca un «ciolan» care trebuie împărţit între ministere astfel încât să nu existe prea mari nemulţumiri de nicio parte".

Proteste la mijlocul lui noiembrie

"De pildă, consilierul ministrului Tineretului şi Sportului ne-a sugerat să ne uităm peste bugetele ministerelor din acest an, să analizăm care şi-au făcut treaba eficient sau nu şi să tăiem de la cei care nu au cheltuit banii eficienţi. Din punctul nostru de vedere, legea bugetului ar trebui să reprezinte viziunea Guvernului de dezvoltare a statului pe termen mediu şi lung, pentru că ea ar trebui să reflecte cel mai bine în ce vrea să investească statul şi ce rezultate vrea să primească în timp pe termen mediu şi lung. Astăzi nu am sesizat vreo viziune legată de modul în care se împarte bugetul, cel puţin nu una care să îi dea educaţiei importanţa cuvenită. Aşteptăm ca, după ce studenţii vor ieşi în stradă la mijlocul lunii noiembrie, agenda Prim-Ministrului să se elibereze şi să fie dispus să negocieze, pentru că observăm că momentan dialogul şi argumentele, oricât ar fi de bune, nu dau rezultate", spune preşedintele ANOSR, Mihai Dragoş, citat în comunicat.

La sfârşitul lunii septembrie, ANOSR anunţa că se pregăteşte să organizeze acţiuni de protest în următoarele săptămâni, dacă nu sunt soluţionate problemele legate de bugetul educaţiei, taxele de cămin şi burse.

În 21 octombrie, tot ANOSR a transmis o adresă prin care solicită o întâlnire cu premierul Victor Ponta, pentru a cere garanţii cu privire la bugetul alocat Educaţiei pentru 2014.

În 24 octombrie, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, le-a spus studenţilor de la Universitatea de Vest Timişoara, în cadrul unei întâlniri, că Guvernul nu poate promite că în bugetul pe 2014 vor fi prevăzuţi 6% din PIB pentru Educaţie, dar sumele vor fi mai mari faţă de acest an.

În replică, preşedintele Organizaţiei Studenţilor din Universitatea de Vest Timişoara, Vlad Cherecheş, a anunţat că studenţii nu sunt mulţumiţi de acest răspuns şi că vor declanşa proteste în toate centrele universitare din ţară. Potrivit lui Cherecheş, în 13 noiembrie, studenţii din toată ţara vor organiza mitinguri de protest, pentru a determina Guvernul să aloce 6% din PIB, în 2014, pentru Educaţie.


Studenţii cer burse mai mari pentru universităţi şi mai multe locuri în cămine

Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR) le-a solicitat, luni, premierului României şi reprezentanţilor Guvernului României granturi mai mari pentru universităţi în 2014, mai multe cămine studenţeşti, în condiţiile unui deficit de 30.000 de locuri la nivel naţional şi aprobarea rapidă a legii care reglementează practica studenţilor.

VIDEO Mesajul lui Nicu Covaci de la Phoenix, prin care susţine 6% din PIB în educaţie

Trupa Phoenix a anunţat că sustine campania "6 pentru educaţie", iniţiată de curând de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) în numele studenţilor nemulţumiţi de subfinanţarea educaţiei în România, cerând alocarea celor 6% din PIB promise prin Legea Educaţiei Naţionale.

După ce cadrele medicale au ieşit în stradă, studenţii ameninţă şi ei cu proteste şi grevă generală

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) se pregăteşte să organizeze acţiuni de protest în următoarele săptămâni, dacă nu sunt soluţionate problemele legate de bugetul educaţiei, taxele de cămin şi burse. S-ar putea ajunge şi la grevă, avertizează preşedintele ANOSR. Pe de altă parte, ieri, medicii şi asistenţii medicali au pus capăt pichetelor, promiţând să revină în forţă cu un miting în luna octombrie.

ANALIZĂ Învăţământul superior în cifre: abandon şi taxe în creştere, finanţare redusă. Studenţii cer 6% din PIB

O analiză a Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) arată că subfinanţarea din educaţie a afectat şi învăţământul superior, unde rata de abandon după primul an de studiu a ajuns la aproape 50%, iar numărul de studenţi a scăzut, după ce taxele de studiu au crescut în ultimii ani în mai toate universităţile. ANOSR solicită aşadar alocarea celor 6% din PIB pentru Educaţie.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite