Andrei Pleşu: Să ne depunem toţi titlurile doctorale până îşi suspendă această calitate cei care au plagiat!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Scriitorul Andrei Pleşu a lansat, marţi, în cadrul unei dezbateri a GDS pe tema plagiatului, o idee către cei care au titluri de doctor, spunând că ar putea cu toţii să îşi depună aceste titluri, suspendându-şi calitatea pe care le-o conferă până când vor face acest lucru toţi cei care au plagiat.

Scriitorul Andrei Pleşu a vorbit despre o "formă de prostie" care a apărut în jurul premierului Victor Ponta.

„Această formă de prostie care a apărut în jurul lui Victor Ponta când el şi ministreasa Educaţiei au explicat că pe vremea când a făcut el doctoratul nu exista o lege a ghilimelelor", a spus Pleşu, citat de Mediafax.

În cadrul dezbaterii, scriitorul a lansat şi o idee către toţi cei care au obţinut corect titlul de doctor în România, întrebându-i dacă nu ar putea să-şi depună cu toţii titlurile obţinute pentru a-i forţa şi pe cei care au plagiat să facă acest lucru.

„Hai să ne depunem toţi titlurile şi să spunem că până nu le depun toţi cei care au plagiat sau până nu se corectează acest lucru ne suspendăm această calitate", a spus Andrei Pleşu.

Rectorul UB: Plagiatul nu se pedepseşte în România

Rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, care a participat de asemenea la dezbatere, a făcut o analiză şi a constatat că plagiatul este în creştere peste tot în lume, mai ales în România, unde fapta nu este pedepsită nici măcar atunci când este descoperită. 

Mircea Dumitru a spus, la dezbaterea „Plagiatul ca stare a naţiunii", că vorbeşte în calitate de profesor care coordonează doctorate, ci nu ca rector al Universităţii Bucureşti, şi că, din punctul său de vedere, ceea ce se întâmplă în prezent prin lipsa unor reguli instituţionale care să facă imposibil plagiatul reprezintă de fapt o „plagă academică generalizată".

Acesta a precizat că a făcut o analiză pentru a vedea ce se întâmplă şi în alte ţări şi a constatat că peste tot se înregistrează o creştere a cazurilor de plagiat, dar că în România situaţia este cu atât mai gravă cu cât fapta nu este pedepsită nici măcar atunci când este descoperită.

El a amintit că în cazul în care există o suspiciune de plagiat demnitarii pot fi judecaţi doar de către Comisia Naţională de Etică, iar până acum aceasta a ales să ascundă adevărul.

Mircea Dumitru a mai spus că în România ar fi necesară întărirea autonomiei universităţilor, dar şi o reglementare mult mai strictă în domeniu, spunând că va propune Parlamentului să iniţieze retragerea din lege a prevederii potrivit căreia doar Comisia de etică să se poată ocupa de demnitari.

„Universitatea ar trebui să facă asta. Trebuie să impunem o legislaţie specifică pentru a împiedica să se mai întâmple acest lucru", a spus rectorul Universităţii Bucureşti.

Acesta a făcut referire şi la lucrările pe care le scriu deţinuţii cu scopul de a li se reduce pedeapsa, apreciind că această prevedere legală „este o ruşine".

El a spus că oricine scrie lucrări ştiinţifice ştie că are nevoie de doi, trei, patru, chiar cinci ani pentru a scrie o carte, iar dacă se doreşte ca cercetarea ştiinţifică să nu fie aruncată în derizoriu, trebuie să se ia măsuri pentru a avea o legislaţie specifică.

„Cazuri flagrante de plagiate ordinare nu ar trebui să mai apară", a spus Mircea Dumitru.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite