Admitere Universitate 2015. Care sunt cele mai căutate facultăţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Mediafax
FOTO: Mediafax

Jurnalismul, Informatica, Geografia, Limbile Străine, Electronica, Medicina şi Finanţe-bănci sunt şi anul acesta specializările cele mai căutate de către tinerii care se înscriu la facultate în această perioadă

Chiar dacă înscrierile la facultate nu s-au terminat încă, un trend al celor mai căutate facultăţi a început să se contureze. Astfel, la Universitatea din Bucureşti, facultăţile de Geografie, Jurnalism şi Limbi Străine sunt cele mai populare în rândul tinerilor care dau admiterea anul acesta. Oficiali din cadrul universităţii susţin că şi facultăţile de Chimie, Fizică şi Matematică şi Informatică au devenit mai atrăgătoare în ochii tinerilor.

În ceea ce priveşte universităţile tehnice şi cele cu profil economic, Informatica este pe primul loc. Astfel, la Facultatea de Automatică şi Calculatoare de la Universitatea Politehnică din Bucureşti, până joi la prânz erau în jur de doi candidaţi pe loc, adică peste 1.100 de candidaţi pe cele 740 de locuri, dintre care 540 la buget. „Bătaia, desigur, este de fapt pe locurile de la buget”, spun reprezentanţii universităţii.

PATRU CANDIDAŢI PE LOC LA JURNALISM

La Academia de Studii Economie, Facultatea de Cibernetică, adică echivalentul Automaticii de la Politehnică sau al Informaticii de la Universitatea Bucureşti, erau nu mai puţin de patru candidaţi pe loc, joi la prânz. În total, ASE are peste 7.200 de candidaţi pe cele 5.200 de locuri câte au scos la concurs. În ceea ce priveşte cifrele de la Facultatea de Limbi Străine a Universităţii din Bucureşti, acestea nu au putut fi obţinute. Din câte se pare, Geografia şi Limbile Străine sunt la mare căutare şi anul acesta, Geografia având, până joi, aproximativ doi candidaţi pe loc, adică 820 de înscrişi pe 390 de locuri. Doar Facultatea de Jurnalism şi-a publicat bilanţul înscrierilor pe site, iar joi erau 4 candidaţi pe loc.

Mai exact, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (FJSC) a scos la concurs 475 de locuri, dintre care 130 sunt numai pentru specializarea Jurnalism. „Cred că tinerii vin în primul rând pentru «brand». Celelalte facultăţi de jurnalism şi-au pierdut din cotă de-a lungul anilor. De asemenea, este şi o fascinaţie, o mitologiei a profesiei de jurnalist, iar facultatea îi pregăteşte pe tineri pentru mai multe domenii legate de comunicare, nu numai jurnalism, învaţă în primul rând să medieze, să comunice, ceea ce este valabil în orice domeniu. Ce le recomand tinerilor este să fie pregătiţi pentru o viaţă dură, meseria nu este plictisitoare, dar nu este nici uşoară“, a explicat profesorul Mihai Coman, conducătorul şcolii doctorale de la FJSC şi fost decan al facultăţii.

La rândul său, profesorul Marian Crăciun, cel care conduce departamentul de consiliere din cadrul Universităţii din Bucureşti, spune că popularitatea facultăţilor este o chestiune de modă, la fel cum în urmă cu câţiva ani, Facultatea de Drept avea 10 candidaţi pe loc. „După datele noastre, mai puţin de 25% din cei care se orientează spre o facultate sau alta ţin cont de aptitudinile lor. Ceea ce vor, de fapt, este să prindă un loc la buget. De asemenea, popularitatea unor facultăţi în rândul tinerilor mai ţine şi de notorietatea facultăţii şi de costuri (taxele de şcolarizare)“, a arătat Crăciun.

GEOGRAFIA, UN MISTER

Expertul în Educaţie Marian Staş şi-a exprimat mirarea că Geografia este atât de populară în rândul tinerilor. „Am constatat şi în anii trecuţi o concurenţă foarte mare şi am încercat să înţeleg motivul raţional. Despre Automatică sau Cibernetică ştim că sunt profesii în deficit de ofertă, deci acum a venit timpul lor. Limbile străine şi Jurnalismul sunt, şi ele, ofertante ca expunere internă şi, posibil, internaţională. Geografia, însă, încă rămâne pentru mine o dilemă. Nu cred că doar pasiunea pentru natură sau dorinţa de a deveni profesori de geografie îi îndeamnă pe tineri să candideze, poate fi dorinţa de a călători prin lume şi a scrie avizat despre aceste călătorii, poate fi interesul punctual pentru teme precum geografia economică, ce vreau sa spun este că e posibil ca apetitul tinerilor pentru Geografie să aibă şi conotaţii mai largi, de natură socio-culturală. În rest, celelalte specializări au zona lor de relevanţă bine definită“, a analizat Staş.

MEDICINA, O PROFESIE UNIVERSALĂ

Medicina, care nu a coborât practic niciodată din top, şi unde joi la prânz erau aproximativ doi candidaţi pe loc la Facultatea de Medicină Generală, este aleasă fiindcă oferă accesul spre o meserie universală ce poate fi practicată oriunde în lume, a explicat  profesorul  Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“. „Este mai întâi o facultate care îţi deschide uşile spre o profesie pe care o poţi practica oriunde în lume, e o profesie universală şi în ultimul timp s-au făcut progrese uriaşe în cercetarea medicală şi în dezvoltarea tehnicii medicale“, a explicat profesorul Sinescu motivul pentru care medicina este atrăgătoare.

INFORMATICA, UN JOB SIGUR

În ceea ce priveşte atracţia facultăţile de Automatică şi Electronică din cadrul Politehnicii, rectorul Mihnea Costoiu aminteşte că rata de angajare a acestora este cea mai mare, la Automatică fiind chiar de 100%.

Practic, tinerii care se orientează spre Politehnică se gândesc în primul rând la piaţa muncii. Şi tinerii care dau la Cibernetică la ASE se gândesc tot la angajabilitatea de pe piaţa muncii, a explicat rectorul Academiei de Studii Economice, Pavel Năstase. „Este un deficit foarte mare pe piaţa muncii de specialişti cu studii superioare în IT“, a explicat rectorul motivul pentru care tinerii se înghesuie la această specializare.


Calendarul admiterii la cele mai căutate facultăţi

La Facultatea de Jurnalism a Universităţii din Bucureşti, examenele scrise de admitere au loc în acest weekend, mai exact între 18 şi 20 iulie. Astfel, la specializarea Comunicare şi Relaţii publice, examenul are loc pe 19 iulie, la Jurnalism, pe 20 iulie, şi la Publicitate, pe 18 iulie, potrivit calendarului publicat pe site-ul FJSC.  Şi la Facultatea de Limbi Străine, examenul scris pentru specializarea Filologie/Traducere şi Interpretare examenul va fi susţinut pe 20 iulie, iar pentru Studii Americane, este programat pe 21 iulie. Data-limită de afişare a rezultatelor este 28 iulie. La Universitatea Politehnică, la Facultatea de Automatică, examenul-grilă la Matematică şi Fizică se susţine pe 20 şi 21 iulie. Nu în ultimul rând, proba scrisă de la Medicină are loc pe 22 iulie. În rest, la Cibernetica de la ASE se intră pe bază de dosar, la fel şi la Geografie, la Universitatea din Bucureşti.
 

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite