ADMITERE FACULTATE 2013 De ce a redevenit Medicina un magnet pentru absolvenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meseria de medic, căutată de tinerii absolvenţi   FOTO: Adevărul
Meseria de medic, căutată de tinerii absolvenţi   FOTO: Adevărul

Peste 4.500 de absolvenţi de liceu dau azi admiterea la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, cifră care nu au mai fost înregistrată de câţiva ani. Studenţi, profesori, medici şi candidaţi la examen au discutat azi, la Adevărul Live, motivele creşterii atracţiei pentru Medicină, de la pasiunea pentru nobila meserie de doctor până la visul emigrării.

UPDATE 12:00 - „Respectul pentru profesia medicală este foarte scăzut în comparaţie cu alte ţări europene. Am putea să-i respectăm mai mult pe medici pentru munca lor, însă există o stigmă socială fiindcă tot auzim de şpăgi, de cazuri de malpraxis“, a mai spus Moise.

UPDATE 11:55 - Radu Atanasiu, doctor stomatolog şi blogger Adevărul: „Stomatologia şi în general medicina sunt nişte cariere în care munceşti mai mult în facultate, urmează o perioadă de specializare şi abia apoi îţi faci meseria. Eu îi sfătuiesc pe liceenii care vor să dea admiterea la stomatologie, să stea o săptămână-două într-un cabinet stomatologic, să vadă ce presupune meseria“.

 UPDATE 11:52 - „Am dat examen pentru Medicină generală, subiectele de la biologie mi s-au părut uşoare, dar cele de la chimie au fost ceva mai grele. Am ales medicina fiindcă este pasiunea mea din copilărie, aş vrea să termin facultatea în ţară şi apoi să plec în străinătate, în SUA sau în Anglia. Mă tentează mai mult America fiindcă sunt mai multe oportunităţi. Mi se pare că salariile din România sunt prea mici pentru timpul şi munca dedicată“, a spus un candidat care a dat, miercuri, examen de admitere la Medicină.

De ce a redevenit Medicina un magnet pentru absolvenţi

UPDATE 11:45 - „Candidaţii au început să iasă din examen, concurenţa a fost foarte mare anul acesta: 9,81 candidaţi pe loc la Medicină dentară, 3,4 la Farmacie, 3,8 la Moaşe şi 5,4 la Medicină. Nivelul subiectelor a fost mediu spre dificil pentru a se poate face o selecţie riguroasă. Candidaţii spun că nu vor să plece din România după ce termină facultatea şi vor să rămână în ţară să îşi facă rezidenţiatul“, atransmis reporterul „Adevărul“, Claudia Spiridon, de la Universitatea „Carol Davila“.

UPDATE 11:40Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR) şi rector la UMF Iaşi, susţine că studiile realizate la Iaşi pe candidaţii care se înscriu online la admitere arată că cei mai mulţi vor o carieră în străinătate, iar şcoala medicală românească, recunoscută internaţional, este o rampă în acest sens. ”Şi anul trecut şi anul acesta, peste 80% dintre tinerii bine pregătiţi au spus că această diplomă le asigură un viitor, o integrare pe piaţa muncii în Uniunea Europeană, atenţie, în UE, nu în România, adică vin aici pentru că au o diplomă cu care pot să-şi facă meseria în alte ţări”, a explicat Astărăstoae.

În jur de 14.500 de medici români au cerut certificatele de la Colegiul Medicilor pentru a pleca în străinătate, cifră care depăşeşte 20.000, dacă ne raportăm la anul 2000, a mai spus preşedintele CMR, care a adăugat că exodul se vede în numărul de medici din sistem, care a scăzut de la 56.000, în 2000, la 39.840, în prezent. Astărăstoae a declarat că statul român a pierdut doar din cheltuielile educaţionale aproximativ 3,5 miliarde de euro din plecarea doctorilor peste hotare însă „nu a găsit în acest an 40 de milioane de euro să dubleze veniturile rezidenţilor“. Acesta propune minimum 6% din PIB pentru sănătate, dublarea salariilor (de la 200 la 400 de euro pentru debutanţi şi de la 500 la 1.000 de euro pentru medicii cu experienţă), dar şi măsuri de protecţie a demnităţii celor care lucrează în acest domeniu, inclusiv prin eliminarea pedepsei penale pentru malpraxis.

„În medie, dacă punem doar locurile la buget, anul acesta avem cinci candidaţi pe un loc, dacă punem şi locurile cu taxă, avem 3,2 candidaţi pe loc la Iaşi. E o creştere cu 500 de candidaţi faţă de anul trecut, în condiţiile în care noi am crescut numărul de locuri. E un semn că această profesie devine tot mai interesantă pe piaţa muncii, dacă ne gândim că 110.000 de absolvenţi de liceu au luat Bac-ul, iar locurile scoase la concurs de universităţile de stat sunt cam la 280.000 şi totuşi avem o concurenţă de acest gen la Medicină“, a explicat rectorul Universităţii de Medicină din Iaşi concurenţa de anul acesta. 

UPDATE 11: 35 - „Meseria de dentist este mai bănoasă, cu siguranţă acesta este motivul pentru care foarte mulţi se înscriu la medicină dentară. Cei mai mulţi dentişti lucrează în sistemul privat şi este o diferenţă între salariile de la stat şi cele din privat. Odată ce ai absolvit facultatea de medicină dentară, nimic nu îţi stă în cale să îţi deschizi un cabinet dacă ai resursele financiare, nu este nevoie de rezidenţiat. Investiţia este una foarte mare, în spaţiu, în aparatura medicală de stomatologie, care este la fel de scumpă ca în străinătate, diferenţele de costuri apar la tratamente, care sunt calculate în funcţie de puterea de cumpărare a clientelei.

O astfel de investiţie porneşte de la zeci de mii de euro şi poate ajunge la sute de mii de euro, în funcţie de aparatură. Totuşi, este bine să începi meseria la un cabinet unde să faci practică, după mine este o greşeală să îţi deschizi un cabinet imediat ce ai terminat facultatea, fiindcă ai nevoie de experienţă practică. În România se fac parteneriate între medicii experimentaţi şi absolvenţii de facultate.

Există o migraţie clară a dentiştilor spre străinătate, dar un medic de succes în Bucureşti poate să câştige aproape la fel de bine ca unul din străinătate, care au salarii şi de 3.000 de euro pe lună“, a explicat un medic stomatolog din Bucureşti, Alexandru Bogoiu.

UPDATE 11:30 - „Mediul privat este o alternativă puternică şi în mare dezvoltare, însă, momentan, dreptul de practică liberă nu îl avem decât după ce terminăm rezidenţiatul, deci tot la stat începem“, a spus Moise.

UPDATE 11:19 - „Bataia e mare asa ca examenul va fi mediu spre greu ptr a intra cei mai buni“, a mai spus Sinescu. La „Carol Davila“, sunt 9,81 candidaţi pe loc la medicină dentară, 3,4 la farmacie, 3,8 la moaşe şi 5,4 la medicină

UPDATE 11:15 - „Nu avem în acest moment certitudinea faptului că cei care intră acum la medicină vin să facă facultatea la noi ca apoi să plece să profeseze în străinătate. Aş lua în calcul faptul că sunt absolvenţi de liceu foarte bine pregătiţi care vor să facă această meserie, cu toate sacrificiile care le presupune, pentru a avea şi o satisfacţie profesională. Indiferent cum ar merge economia mondială, este nevoie de oameni foarte buni în medicină, este nevoie de doctori. De asemenea, aceasta este una dintre cele mai bune profesii şi asta contează, medicina este una dintre alegerile bune pentru absolvenţii de liceu“, a spus rectorul Universităţii „Carol Davila“, academicianul Ioanel Sinescu.

UPDATE 11:10 -  „Medicina este o facultate grea, dar e şi frumoasă, durează mult, dar până la urmă studenţia este cea mai frumoasă perioadă şi noi ne bucurăm mai mult de ea. Examenul de admitere este unul greu, un test grilă din 60 de itemi de biologie şi 40 de itemi din chimie sau fizică, la alegerea candidatului, iar proba durează două ore şi jumătate“, a spus Moise, preşedintele Societăţii Studenţilor în Medicină din Bucureşti (SSMB).

UPDATE 11:05 - „Interesul crescut pentru medicină cred că vine de la faptul că de medici este nevoie tot timpul, când termini această facultate, ştii că ai o meserie. În trecut, interesul a scăzut fiindcă nu mai era o cerinţă pe piaţă, dar, de când am intrat în UE, diploma de medic din România este recunoscută în Europa şi studenţii ştiu că pot pleca să profeseze în străinătate. Salariile sunt mult mai mari acolo, în Anglia, spre exemplu, meseria de doctor este una dintre cele mai bine plătite. Salariul din România pentru un medic debutant este de 800 de lei, la care se pot adăuga sporuri, care pot mări veniturile până la 1.300 de lei.“, a spus Cristian Moise, student în anul IV la Medicină.


Mii de tineri dau azi examen la Medicină la universităţile din ţară, tentaţi de meseria de doctor şi de posibilităţile de emigrare după finalizarea studiilor. În ultimii ani, după aderarea României la UE în 2007, în jur de 14.500 de medici români au plecat să profeseze peste hotare, iar din 1990, cifrele depăşesc 20.000, potrivit datelor Colegiului Medicilor din România.

Această posibilitate a generat creşterea interesului absolvenţilor de liceu pentru Medicină, unde anul acesta, la Medicină Dentară de exemplu, peste nouă candidaţi vor concura azi pe un loc la facultate. 

Despre acest subiect vom discuta astăzi, de la ora 11, la Adevărul Live cu Cristian Moise, student în anul IV la Medicină, preşedintele Societăţii Studenţilor în Medicină din Bucureşti (SSMB) şi asistent coordonator la Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Studenţilor în Medicină, care va fi prezent în platou.

Ni se vor alătura discuţiei, prin telefon, academicianul Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) ”Carol Davila” din Bucureşti şi Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România şi rector la UMF Iaşi.

Vom sta de vorbă, prin Google Hangout, şi cu absolvenţii de liceu care dau în această dimineaţă examenul scris la Medicină şi Farmacie pentru a afla direct de la aceştia ce i-a atras către meseria de doctor.


Peste 4.500 de absolvenţi de liceu vor susţine miercuri admiterea la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti. De departe, cea mai mare concurenţă este la Facultatea de Medicină Dentară, unde sunt 9,7 candidaţi pe loc, urmată de Facultatea de Medicină, cu 5,2 candidaţi care concurează pe unul din cele 432 de locuri disponibile.

Din cei 2.262 de candidaţi înscrişi la Facultatea de Medicină, 28 sunt olimpici, în timp ce 53 de candidaţi au optat direct pentru locurile cu taxă.

La Facultatea de Medicină Dentară, pentru cele 131 de locuri fără taxă s-au înscris 1.280 de candidaţi, 44 optând pentru locurile cu taxă.

În schimb, la Facultatea de Farmacie s-au înscris 408 candidaţi pentru cele 131 de locuri fără taxă , iar 21 au ales locurile cu taxă. Facultatea de Moaşe a scos la concurs 156 de locuri, pentru care s-au înscris 591 de candidaţi, dintre care 20 au optat pentru locurile cu taxă.

Examenul de admitere pentru toate facultăţile din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti va avea loc miercuri, de la ora 9.00 pentru facultăţile de Medicină şi Farmacie, iar la ora 16.00 pentru Facultatea de Medicină Dentară şi Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală.

Candidaţii vor intra în sălile de concurs începând cu ora 8.00 pentru facultăţile de Medicină şi Farmacie, respectiv ora 15.00 pentru Facultatea de Medicină dentară şi Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală.

Candidaţii vor intra în sălile de concurs pe baza cărţii de identitate sau a paşaportului valabil, precum şi a legitimaţiei de concurs tip eliberată la înscriere de către secretariatele facultăţilor.

Supraveghetorii vor verifica identitatea fiecărui candidat la intrarea în sală. Candidaţii vor ocupa în săli locul indicat de legitimaţia de concurs lipită pe masă, care are acelaşi număr ca şi cel de pe legitimaţia de concurs tip primită la înscriere.

Tezele de concurs, corectate pe loc

Durata probei scrise va fi de două ore şi jumătate în cazul specializărilor Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie, două ore pentru admiterea la Asistenţă Medicală Generală şi Moaşe şi, respectiv, o oră şi jumatate pentru celelalte specializări ale Facultăţii de Moaşe şi Asistenţă Medicală.

Corectarea tezelor se va face în sala de concurs, în prezenţa candidaţilor, cărora li se va comunica punctajul, sub semnatură. Fiecare răspuns corect la întrebare este notat cu 1 punct. Punctajul obţinut este transformat în notă. Ulterior, toate grilele de concurs vor fi reverificate prin scanare pe calculator.

Rezultatele finale şi lista candidaţilor admişi vor fi afişate la avizierele facultăţilor în cel mult 48 de ore de la terminarea probelor.

Sunt declaraţi admişi candidaţii al căror punctaj la examenul scris este egal sau superior aceluia corespunzător notei 5.

La Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală, declararea candidaţilor admişi va fi în funcţie de punctajul obţinut şi ordinea opţiunilor pentru specializările oferite. Candidaţii olimpici sunt admişi automat, fără a mai fi necesară susţinerea examenului de admitere.


Pe aceeaşi temă:

ADMITERE FACULTATE 2013 Peste 4.500 de candidaţi vor da admitere la UMF Bucureşti. 9,7 candidaţi pe loc la Medicina Dentară

Peste 4.500 de absolvenţi de liceu vor susţine admiterea la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti. De departe, cea mai mare concurenţă este la Facultatea de Medicină Dentară, unde sunt 9,7 candidaţi pe loc, urmată de Facultatea de Medicină, cu 5,2 candidaţi care concurează pe unul din cele 432 de locuri disponibile.

ADMITERE FACULTATE 2013 Cele mai căutate facultăţi

Salariile lunare de până la 5.000 de euro oferite de angajatorii din străinătate au atras anul acesta un număr foarte mare de absolvenţi de Bacalaureat la Universitatea de Petrol şi Gaze, Medicină şi Geografia.

ADMITERE 2013 Interes crescut pentru Medicină anul acesta: 1.700 de elevi au participat la simularea din Capitală

La simulările de la examenul de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, care au avut loc pe 25 mai, s-au prezentat 1.700 de candidaţi, în creştere cu 300 faţă de anul trecut, se arată într-un comunicat al universităţii.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite