Oare viaţa sau mai bine spus societatea nu ne oferă suficiente oportunităţi pentru a ne dezvolta şi pentru a creşte pe toate planurile posibile? Sau suntem prea comozi, prea timizi pentru a ieşi din zona noastră de confort? Ne place să stăm în cuibuşorul nostru şi de aici să aruncăm săgeţile la ţintă, dar oare aşa vom reuşi toţi, mereu? Oamenii se dezvoltă, iar pretenţiile cresc, trebuie să devenim pe zi ce trece mai buni pentru a reuşi.

Poate povestea ce urmează ne va da tuturor de gândit şi ne va face să conştientizăm că fiecare dintre noi are potenţial, numai că trebuie să creăm şi cadrul potrivit pentru a-l descoperi.

Vorbim despre Corina Bălăceanu, o tânără care a ştiut să zica DA oportunităţilor, ba chiar mai mult, a alergat ea însăşi în căutarea lor. Corina s-a născut în Constanţa, a făcut facultatea şi masterul la ASE, unde a absolvit în vara lui 2012. După terminarea studiilor a decis să încerce ceva inedit, a ales să plece într-un internship în străinătate, mai precis în Budapesta, Ungaria, prin intermediul AIESEC Bucureşti. Şi-a dorit foarte tare să facă acest pas înainte de a prinde rădăcini pe undeva prin Bucureşti şi a reuşit!

”Timp de 2 luni, am aplicat încontinuu şi aşteptam răspunsuri cu sufletul la gură. Îmi doream foarte mult să reuşesc. În ziua când am primit mail că am fost acceptată am realizat cu adevărat ce urma să se întâmple. Gândul acesta m-a speriat un pic la început, dar nu am dat înapoi şi cred ca a fost cea mai bună decizie pe care o puteam lua pentru că mi-a adus nu unul, ci două internship-uri şi acum lucrez la o agenţie mare de advertising din Budapesta.

Corina lucrează  la o agentie de advertising cu peste o sută de angajati, ce realizează campanii pentru companii precum: Vodafone, Wizz Air, FHB Bank. Pe lângă faptul că a avut foarte multe de învăţat, ea şi-a dat seama de unul dintre cele mai importante lucruri, a descoperit ceea ce îi place şi  în ce domeniu vrea să îşi construiască viitoarea carieră. ”Lucrez la un proiect şi rolul meu este de a strânge informaţii despre aceste campanii pentru a creşte transparenţa pentru angajaţii firmei. Astfel, am întâlniri zilnice cu diferite persoane care îmi povestesc cum au fost realizate campaniile, din care eu am foarte multe de învăţat. Acum ştiu în ce domeniu vreau să activez pe viitor.”

Tânăra ne spune că Budapesta este un oraş deosebit, locul ei preferat fiind chiar Malul Dunării, de unde se pot vedea cele mai importante obiective turistice: castelul, parlamentul, Podul Lanţurilor,”toate luminate arată ca o vedere” ne spunea ea. Comparând cu Bucureştiul, centrul oraşului şi-a păstrat cu grijă toate clădirile vechi, iar problema câinilor comunitari nu există în Budapesta, în schimb există şi aici mulţi oameni fără adăpost şi nici la capitolul curaţenie nu stau mai bine decât noi.

Cât despre oameni, constat din spusele ei că noi suntem mult mai calzi şi mai deschişi, ceea ce mă bucură; Corina ne povesteşte că ungarii sunt ”un pic distanţi şi speriaţi de străini, deşi sunt foarte mulţi aici, poate din cauza faptului că nu cunosc limba engleză. Ce m-a şocat este faptul ca am întâmpinat dificultăţi inclusiv la Vodafone sau în bănci unde nu aş fi crezut vreodata că poţi obţine un job fără să vorbeşti engleza. Toate canalele de la tv sunt dublate în limba maghiară, astfel încât nici tinerii nu sunt foarte familiari cu o limbă străină.”

Această experienţă multiculturală a schimbat-o foarte mult, a învăţat multe lucruri noi şi cel mai important, s-a descoperit pe ea, a realizat ce îi place, ce îi lipseşte de la România şi ce îşi doreşte cu adevarat pe viitor. ”Atunci când ieşi din zona ta de comfort, ajungi să te cunoşti mult mai bine. De asemenea, intrând în contact cu persoane noi din colţuri diferite ale lumii, am devenit mult mai deschisă şi mult mai sociabilă.”

Corina îşi va mai petrece încă şase luni în Budapesta, însă dacă lucrurile vor merge bine în continuare are planuri de a mai rămâne, planul B fiind acela de a-şi îndeplini visul de a merge în Statele Unite ale Americii. Din fericire, destinaţia finală va rămâne Bucureştiul, Corina nedorindu-şi să se stabilească definitiv în altă ţară.