A dat o viitoare carieră în Franţa pe o slujbă în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dragoş Preda (28 de ani) este unul dintre puţinii tineri care vin să lucreze în ţară după ce au studiat în afară. Liga Studenţilor Români din Străinătate a demarat un proiect prin care tinerii plecaţi la studii sunt încurajaţi să urmeze o carieră în România.

Dragoş Preda este vicepreşedinte al Ligii şi a participat la prima ediţie a proiectului „Români de elită", în calitate de fost student în străinătate, care a ales să revină în ţară. Dragoş povesteşte că a fost admis la Facultatea de Ştiinţe Politice în cadrul Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA). La îndemnul părinţilor a ales, însă, să studieze la Paris, la Universitatea „Panthéon Sorbonne".

Se luptă cu sistemul

Vicepreşedintele Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) spune că un astfel de demers a avut o importanţă pe care nu o poate nega, motiv pentru care îi îndeamnă pe tineri să plece la studii peste hotare.

Dragoş Preda a refuzat, însă, oferta francezilor de a-şi continua studiile cu un doctorat. În prezent, la 28 de ani, este consilier în sistemul public de stat, vicepreşedinte al LSRS şi membru în numeroase alte organizaţii care acţionează în domeniul educaţiei. Ca mulţi alţii, s-a lovit de conformismul şi rigiditatea birocratică, dar a învăţat „cultura răbdării şi a ideii că ceea ce nu te omoară te întăreşte".

„Tind să cred că, în ţara noastră, nu ajungi desăvârşit fără să te fi călit în sistemul de stat", face Dragoş haz de necaz.

Referitor la cele două sisteme de învăţământ, românesc şi francez, Dragoş spune că „cine vrea să pună mâna pe o carte o face şi aici, şi peste hotare, dar ceea ce contează cel mai mult este seriozitatea actului didactic şi respectul".

Dorul de ţară l-a chemat acasă

Referitor la cele însuşite în Franţa, Dragoş găseşte o manieră plastică de a se exprima: „De la mii de kilometri depărtare, România se vede altfel, conturată de, poate, cel mai pur cuvânt românesc: DOR. (...) Când am revenit acasă, am constatat că iubeam Parisul, dar că trebuie să învăţăm să degustăm frumuseţea lucrurilor în sine, să încetăm să comparăm".

Vicepreşedintele LSRS susţine că ultimele statistici oficiale emise de UNESCO vorbeau de aproximativ 24.000 de studenţi români plecaţi la studii în afară. Din alte surse reiese că ar fi vorba de 50.000 de studenţi şi că numărul lor se va tripla în următorii ani. Problema este că majoritatea pleacă pe cont propriu, iar societatea rămâne făra intelectuali, „imperfectă".

Liga Studenţilor Români din Străinătate va organiza la sfârşitul acestei luni, în cadrul proiectului amintit mai sus, mai multe sesiuni de mentoring în Bucureşti, intitulate „La poveşti cu români de elită". Tinerii vor avea, astfel, ocazia să interacţioneze în mod direct cu o personalitate a vieţii publice româneşti şi cu un student care a terminat sau urmează studiile în străinătate.

"Tind să cred că,în ţara noastră, nu ajungi desăvârşit fără să te fi călit în sistemul de stat."

Dragoș Preda
vicepreședinte LSRS

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite