Şercan: Susţinerea a două teze de doctorat de la Academia de Poliţie, amânată după anunţul că vor fi publicate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnalista Emilia Şercan, despre tezele de doctorat de la Academia de Poliţie FOTO: news.ro
Jurnalista Emilia Şercan, despre tezele de doctorat de la Academia de Poliţie FOTO: news.ro

Jurnalista Emilia Şercan arată că două teze de la Academia de Poliţie care ar fi urmat să fie susţinute public în februarie, au fost amânate „pentru o dată ulterioară”, după anunţul că toate tezele de doctorat vor fi făcute publice, conform Ministerului Educaţiei.

„Anunţul că tezele de doctorat vor fi publicate face minuni: două teze de la Academia de Poliţie, care urmau să fie susţinute public pe 25 şi 28 februarie, au fost amânate "pentru o dată ulterioară". Care dată ulterioară intuiesc eu că va fi niciodată. Ambele teze erau coordonate de Vlad Barbu, unul dintre nodurile puternice ale reţelei de plagiat de la Academia de Poliţie”, a postat Emilia Şercan pe Facebook, duminică. 

Jurnalista spune că este posibil că anunţuri de amânare a susţinerii tezelor de doctorat să apară şi la alte „fabrici de plagiate” care nu au avut parte de atât de multă atenţie precum Academia de Poliţie. 

„Publicarea tezelor de doctorat are în primul rând scop preventiv, de descurajare a fraudării lucrărilor ştiinţifice care în unele universităţi e mai degrabă regula decât excepţia. Există cadru legal pentru punerea în practică a art. 168, alin. 9, care zice că „Teza de doctorat şi anexele sale se publică pe un site administrat de Ministerul Educaţiei...”, iar punerea lui în aplicare sper să fie doar o chestiune de timp”, a precizat Şercan. 

Legea Educaţiei arată că tezele de doctorat sunt publice 

„Legea Educaţiei este clară. Lucrările de doctorat sunt documente publice, fapt ştiut şi de doctoranzi atunci când îşi încep studiile. Este şi normal, în condiţiile în care există consecinţe juridice şi financiare ale acordării acestui titlu, şi mă refer la creşterea de 15% a salariului. Nu poţi să spui că nu vorbim de un document public. Altfel, logica este destul de evidentă – dacă vrei să creşti încrederea într-un domeniu, creşti gradul de transparenţă. Astfel de excepţii reprezintă un minus”, este de părere Mircea Miclea, profesor la Universitatea Babeş-Bolyai şi fost ministru al Educaţiei. 

Că teza de doctorat este o lucrare publică care se susţine în mod public în faţa unei comisii şi poate fi ulterior consultată într-o bibliotecă, atrage atenţia şi fostul ministru Mircea Dumitru. „Nu văd de ce un cercetător, dacă nu are nimic de ascuns, s-ar împotrivi publicării. O astfel de teză reprezintă o contribuţie personală într-un domeniu de cercetare. Vrei ca lumea să-şi citească lucrarea şi nu să ajungă într-un sertar”, este de părere Mircea Dumitru, profesor la Universitatea Bucureşti. 

Şcoli doctorale şi plagiatori de rang înalt 

La finalul lunii decembrie a anului trecut, guvernul Orban a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care numele studenţilor de la Academia Naţională de Informaţii erau şterse din Registrul Matricol al Universităţilor din România (RMUR). Măsura venea la doar câteva zile după ce şase titluri de doctor obţinute la această universitate erau retrase de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). Printre aceştia se număra şi Daniel Moldoveanu, fost consilier al preşedintelui Băsescu, care anterior făcuse o cerere de renunţare benevolă la acest tilu tocmai pentru a evita un verdict de plagiat. Un caz similar este cel al lui Bogdan Licu, propus pentru funcţia de prim-adjunct al Procurorului General, care a încercat să renunţe la acelaşi titlu obţinut la aceeaşi academie şi sub acelaşi coordonator, fostul ministru Gabriel Oprea. În fapt acesta a încercat în justiţie să oprească verificarea tezei sale, însă Curtea Supremă i-a respins cererea, justiţia rămânând să se pronunţe asupra cererii de renunţare la titlu de doctor. În fapt opt din cei 13 doctoranzi ai lui Gabriel Oprea de la „Mihai Viteazul” şi-au pierdut sau au renunţat la titlul de doctor. În acelaşi timp, în 2016, i s-a retras inclusiv lui Garbriel Oprea titlul de doctor în Drept.

  

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite