97.000 de euro la INSEAD, cel mai scump Master în Administrarea Afacerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgul QS MBA World Tour vine o dată pe an la Bucureşti                      FOTO: Adevărul
Târgul QS MBA World Tour vine o dată pe an la Bucureşti                      FOTO: Adevărul

Cu taxe universitare de zeci de mii de euro, cele mai scumpe masterate din lume sunt cele în administrarea afacerilor, organizate de instituţii de elită precum London Business School, INSEAD sau Şcoala de management de la Universitatea Politehnică din Milan. Marţi seara, adevarul.ro a avut ocazia să stea de vorbă cu câţiva reprezentanţi, cu absolvenţi şi tineri din mediul de afaceri, care au fost prezenţi la târgul QS MBA Tour din Bucureşti.

Cursanţii, majoritatea oameni cu experienţă de muncă de cel puţin cinci ani, care lucrează în corporaţii sau au propria lor afacere, aleg să urmeze aceste cursuri speciale pentru a aprofunda anumite specializări care le folosesc la serviciu.

Fie că este vorba de o pregătire adiţională în domeniul finanţelor sau în marketing sau chiar o pregătire pentru poziţii de leadership în cadrul companiilor, pregătire ce este oferită de cursurile de Executive MBA, persoanele care optează pentru aceste masterate vor plăti unele dintre cele mai mari taxe universitare.

În general, masteratele sunt mai scumpe decât programele de licenţă, spre exemplu, la London School of Economics, studenţii de la licenţă plătesc 9.000 de lire sterline pe an, în timp ce colegii lor de la master scot din buzunare şi 28.000 de lire sterline pentru program de o durată mai scurtă.

Masteratele pentru administrarea afacerilor (Master of Business Administration – MBA) oferă două tipuri de cursuri: full time şi part time, şi acoperă o varietate de domenii de business, de la finanţe şi contabilitate, la marketing şi resurse umane.

MBA-urile online, cele mai ieftine, nu depăşesc 30.000 de euro pe an

Reprezentanta QS MBA World Tour din România, Mihaela Drăghici, a explicat pentru adevarul.ro că cele mai ieftine programe de MBA sunt sub 30.000 de euro, în principal programele MBA online sau part-time, iar cele full-time se aproprie de pragul de 100.000 de dolari sau 100.000 de euro, în Europa.

Universitatea Columbia din Statele Unite (SUA), spre exemplu, are taxe universitare pentru MBA-uri de aproximativ 93.000 de dolari pe an, Wharton – 100.000 de dolari, Stanford – aproximativ 100.000 de dolari, iar Harvard – 90.000 de dolari.

În Europa, există programe la costuri variate: programul de EMBA al INSEAD se apropie de costuri de 90.000 de euro, iar la taxele pentru MBA-uri intră în calcul costurile programului şi cele de trai, transportul, materialele didactice şi călătoriile din cadrul masteratului.

Absolvent de INSEAD

INSEAD a fost reprezentată la târgul QS de la Bucureşti, unde a participat şi un absolvent, care a terminat un MBA la ei în 2007. Ovidiu Solomonov are 33 de ani şi este, în momentul de faţă, partener la firma Binovate.

„Masteratul durează un an de zile. Sunt două campusuri universitare, la Paris şi la Singapore, şi poţi să te plimbi între ele. Ceea ce te învaţă un program de MBA este să gândeşti altfel, chiar te învaţă să vezi lumea altfel şi poţi să înveţi din experienţele colegilor care sunt cât se poate de diverse. Faptul că la aceste masterate se adună oameni cu background-uri foarte diverse te ajută să îţi deschizi mintea şi perspectivele. Spre exemplu, analizând aceeaşi problemă de finance, o persoană cu background economic o vede într-un fel, altcineva cu background militar o vede altfel şi un inginer vine cu altă perspectivă”, a explicat Solomonov. 

Un curs se desfăşoară cu 70 de oameni în clasă, dar interesul cursanţilor este mai mare decât al unui student normal, având în vedere că ei scot din buzunar şi 100.000 de euro pentru un MBA, mai spune omul de afaceri. La INSEAD, în Franţa, taxele sunt de 97.000 de euro, cele mai mari din Europa.

Care sunt condiţiile pentru a urma un MBA

Mihaela Drăghici a explicat că, odată luată hotărârea în privinţa şcolii dorite, candidaţii încep să se pregătească pentru procesul de admitere. Ei trebuie să susţină un test de limba engleză, apoi testul GMAT, urmat de eseuri, interviuri şi de asemenea trebuie să obţină scrisori de recomandare.

Un alt element important, care se cere în cadrul majorităţii programelor MBA, este testul GMAT (graduate management admission test), care are patru secţiuni: Analytical Writing Assessment (evaluarea abilităţii de a scrie analitic), Integrated Reasoning, Verbal si Quantitative Section (test de matematică).

Ca atare, este nevoie de o perioadă destul de îndelungată de pregătire pentru ca studenţii să se asigure că pot obţine un rezultat bun sau foarte bun, care să contribuie la succesul candidaturii la MBA, susţine Drăghici.

De asemenea, în funcţie de programe, se cere experienţă de muncă. În general, pentru programele MBA full-time se cere o experienţă de 3-5 ani de muncă, iar pentru cele de Executive MBA – 10 ani.

Ce metode de finanţare există

În ceea ce priveşte modalităţile de finanţare, multe din şcolile de business internaţionale oferă burse care acoperă integral sau parţial taxele de studiu. În plus, există şcoli de business care au dezvoltat programe de parteneriat cu diferite bănci prin care pot acorda împrumuturi studenţilor care vor să urmeze un MBA.

Sunt şi cazuri în care şcolile de business propun planuri de plată a studiilor pe toată desfăşurarea programului, astfel încât studenţii să poată acoperi taxele de şcolarizare.

La Şcoala de Management de la Universitatea Politehnică din Milano, reprezentată la Bucureşti la târgul QS MBA Tour, programele full time şi part time costă amândouă în jur de 28.000 de euro, diferenţa dintre ele fiind durata de desfăşurare.

Un program full time la Milano durează 14 luni, iar cel part-time este de 22 de luni de studiu. Programele part-time sunt făcute special pentru oamenii din mediul business care nu îşi permit să plece prea mult timp de la serviciu.

„Noi am lansat programul acesta abia în septembrie, până acum am avut numai cursuri full-time. MBA-ul part-time este ideal pentru masteranzii din Europa care pot să studieze şi să călătorească cu afacerile în acelaşi timp”, a explicat Lahlan Burns, care a venit la Bucureşti să recruteze masteranzi pentru Şcoala de Management din Milano.

Pe lângă cursurile de business pe care le urmează, masteranzii beneficiază şi de consiliere de carieră şi primesc asistenţă pentru găsirea unui job, dacă au nevoie. La sfârşitul masterului, ei petrec trei luni de zile într-o companie unde realizează un proiect, în principiu lucrează pe post de consultant pentru firma respectivă.

Cine sunt candidaţii pentru MBA-uri

El spune că anul acesta s-au ocupat toate cele aproximativ 80 de locuri distribuite în două clase. Burns a adăugat că, în general, ei caută oameni cu cel puţin cinci ani de experienţă de muncă, iar majoritatea celor care aplică au vârste cuprinse între 27 – 33 de ani, dar au avut şi de 23 de ani în trecut.

Unul dintre tinerii afacerişti interesaţi de un MBA este Cătălin-Ioan Drăguţoiu, care la 27 de ani conduce propria sa firmă, Trade Media, dar faţă de majoritatea tinerilor de vârsta sa, el lucrează de aproape 10 ani.

„Am început să lucrez de la 18 ani ca voluntar pe partea de vânzări, organizam programe de IT sau creative advertising pentru studenţi şi pentru elevi cu scopul de a le dezvolta tinerilor încă din liceu abilităţile pe diferite domenii. Am continuat să fiu voluntar şi când am intrat la facultate, la ASE, unde am organizat evenimente în cadrul universităţii cum ar fi „IT Fest”. Apoi am început să lucrez pe partea de brokeraj, am fost agent de vânzări, manager de dezvoltare şi apoi a venit criza. Atunci mi-am început afacerea cu colegii mei de apartament, care îmi sunt astăzi asociaţi. Am importat din China standuri expoziţionale şi materialele adiţionale, inclusiv cele din această cameră”, spune el, arătând spre standurile şcolilor de business prezente la QS MBA Tour de la Hotelul Hilton din Capitală.

Acum este în căutarea unui Executive MBA care să îl ajute să permormeze mai bine, cum să îşi conducă afacerea mai bine. Deja are un asociat care urmează un MBA, iar el spune că, dintre toate şcolile prezente la târg, este interesat de MBA-urile de la INSEAD. Însă momentan este considerat prea tânăr pentru cursurile de Executive, urmate în general de oameni de peste 35 de ani.


Topul celor mai bune 10 şcoli din Europa specializate în Administrarea Afacerilor

Franţa, Marea Britanie şi Spania au cele mai bune şcoli care oferă programe de MBA (Administrarea Afacerilor), cel puţin din perspectiva angajatorilor. Elveţia se laudă însă cu o instituţie care garantează cel mai mare salariu după absolvire, de 125.000 de dolari, potrivit unui top realizat de publicaţia ”The Telegraph”.

Povestea românului recrutat de una dintre cele mai renumite bănci din lume: „Cred în viitorul românilor. Vom fi un succes în Europa“

Singurul român recrutat de banca americană Morgan Stanley în Divizia de Investment Banking, în 2013, Mihai Dănilă plănuieşte să se întoarcă în România pentru a intra în Parlament ca tehnocrat.

România lipseşte şi din topul celor mai bune universităţi din lume realizat de Times Higher Education

California Institute of Technology rămâne pe prima poziţie în topul mondial World University Rankings realizat de Times Higher Education, care ierarhizează cele mai bune universităţi din lume în funcţie de patru indicatori: calitatea predării, cercetarea, transferul de cunoştinţe şi imaginea pe care o au în lume. Pe locul al doilea, se află, la egalitate,  Harvard şi Oxford. Nicio universitate din România nu figurează în acest top.

Harvard, pe primul loc în clasamentul universităţilor cu cea mai bună reputaţie. România nu figurează deloc în top

Statele Unite ale Americii domină clasamentul universităţilor cu cea mai bună reputaţie din lume realizat anual de de Times Higher Education. Nicio universitate din România nu figurează în topul celor 100 de instituţii de învăţământ superior cel mai bine văzute în lume.

Nicio universitate românească în clasamentul Shanghai 2013. Harvard şi Stanford, clasate pe primele locuri

Nicio universitate românească nu a reuşit să pătrundă în clasamentul Shanghai al universităţilor mondiale, un top aşteptat, dar contestat deopotrivă, dat fiind faptul că pune mai mult accent pe partea de cercetare decât pe predare.

TOP Cele mai bune 10 oraşe universitare din lume. Paris ocupă primul loc

Compania QS, care a publicat marţi topul mondial al universităţilor, a realizat şi un top 10, respectiv 50 al celor mai bine cotate oraşe la nivel internaţional. Bucureştiul nu apare în clasament, iar Parisul este pe primul loc.

România coboară iar 100 de locuri în Topul Mondial QS al Universităţilor. Patru instituţii apar în clasament

Cele patru mari universităţi din ţară („Al. I. Cuza“ din Iaşi, UBB Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea de Vest din Timişoara) au căzut, din nou, cu 100 de locuri, coborând sub poziţia 700, în Topul Mondial QS al Universităţilor, ediţia 2013-2014, publicat marţi.


 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite