80 de teze de doctorat au dispărut din arhiva Academiei de Poliţie. Nu există o evidenţă clară a celor cărora li s-a acordat titlul de doctor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
teza de doctorat foto news ro

80 de teze de doctorat susţinute în perioada 2011-2016 nu se regăsesc în format electronic în arhiva Academiei de Poliţie, iar alte trei teze nu există nici în format tipărit. Acestor teze dispărute li se adaugă şi lucrările ştiinţifice a doi decani din Academia de Poliţie, arată  PressOne.

Verificările de la Academia de Poliţie arată că 80 de teze de doctorat nu pot fi găsite în formatul eletronic iar alte trei teze nu sunt nici în format fizic. În plus, la nivelul institu

ţiei nu există o evidenţă clară a persoanelor cărora li s-a acordat titlul de doctor şi nici a dosarelor de doctorat ale acestora. 

Constatările se regăsesc în Raportul Corpului de Control al ministrului de Interne, care timp de două luni a făcut verificări extinse asupra tezelor de doctorat susţinute după anul 2011, raport obţinut în exclusivitate de Emilia Şercan. Rămâne o necunoscută, însă, numărul total de teze care nu se regăsesc în arhiva Academiei de Poliţie din toate cele susţinute vreodată în această universitate, conform hotnews.ro. 

La 21 martie 2019, Consiliul de Administraţie al Academiei de Poliţie a decis ca tezele de doctorat ale rectorului, prorectorilor, decanilor şi şefilor de servicii să fie verificate de Comisia de Etică. În total, 14 persoane. Până la finalizarea controlului Ministerului de Interne, la finalul lunii mai 2019, doar 10 din cele 14 persoane şi-au pus tezele de doctorat la dispoziţia Comisiei de Etică. Cei patru care au refuzat să îşi pună tezele de doctorat la dispoziţia Comisiei de Etică a Academiei de Poliţie sunt: Cristian Eduard Ştefan, decanul Facultăţii de Poliţie; Bogdan Ţonea, decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Administrative; Ştefan Trache, decanul Facultăţii de Pompieri şi Iulia Cheşcă, decanul Facultăţii de Arhivistică, conform hotnews.ro

Cealaltă constatare e din Raportul Corpului de Control al ministrului de Interne se referă la 80 de teze de doctorat susţinute în intervalul 2011-2016 care nu se regăsesc în format electronic, mai exact în versiune word, în arhiva Academiei de Poliţie. Cele 80 de teze reprezintă un procent de 30,5% din totalul celor 262 de lucrări ştiinţifice susţinute în intervalul 2011-2016 la Academia de Poliţie. 

Raportul include o altă informaţie surprinzătoare despre aceste 80 de teze dispărute: ele existau în Academia de Poliţie în martie 2016 “atât în format letric cât şi electronic”. La acea dată, toate tezele au fost trimise în format pdf Consiliul Naţional pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), fapt consemnat în registrele de corespondenţă dintre Academie şi CNATDCU verificate de reprezentanţii Ministerului de Interne.  

Surse din cadrul Academiei au declarat că după ce a fost anunţată pentru prima dată verificarea tuturor tezelor de doctorat cu un soft de verificare a similitudinilor, în data de 26 iulie 2016, de către fostul rector Daniel Torje, multe CD-uri pe care erau stocate teze în versiune electronică au fost făcute dispărute cu complicitatea unor oameni din interiorul Şcolii Doctorale. Lipsa tezelor de doctorat în format electronic a făcut ca cele 80 de lucrări ştiinţifice să nu poată fi verificate cu softul de analizare a similitudinilor.

Conducerea Academiei de Poliţie a făcut adrese oficiale doar pentru autorii a 46 de teze de doctorat care nu au fost găsite în arhiva instituţiei în format electronic, şi nu pentru toate cele 80, cum mai iese din Raportul Corpului de Control.

Tot din Raportul Corpului de Control reiese că nici cele 51 de tezele existente în format pdf nu au fost verificate cu programul de stabilire a similitudinilor, deşi softul achiziţionat de Academia de Poliţie - Sistem Antiplagiat - permitea analizarea versiunilor pdf. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite