70.000 de diplome de la facultăţi neautorizate vor invada piaţa muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
70.000 de diplome de la facultăţi neautorizate vor invada piaţa muncii FOTO Arhivă Adevărul
70.000 de diplome de la facultăţi neautorizate vor invada piaţa muncii FOTO Arhivă Adevărul

Peste 70.000 de absolvenţi de studii universitare neautorizate, majoritatea absolvenţi de la „Spiru Haret“, ar putea obţine recunoaşterea diplomelor.

Cel puţin asta îşi propune un proiect de ordonanţă elaborat chiar de Ministerul Educaţiei, care a pierdut în ultimii patru ani circa două milioane de lei din cauza proceselor intentate de peste 18.000 de absolvenţi aflaţi în această situaţie. 

Dar în acelaşi timp tot mai-marii de la Educaţie cer măsuri drastice pe viitor, pentru universităţile care vor mai accepta înscrieri la facultăţi care nu sunt acreditate.

Ce a pus egal între absolvenţi

Totul a pornit de la o lacună din Legea Educaţiei, preluată înclusiv de Legea Nr.1/2011. Mai exact, articolul 140 arată că „pot organiza programe de studii universitare la formele de învăţământ cu frecvenţă redusă (FR) şi la distanţă (ID) numai instituţiile de învăţământ superior care au acreditat programul de învăţământ respectiv la forma de învăţământ cu frecvenţă”. Mai exact legea nu mai face distincţia că aceste programe de studii la ID şi FR trebuie să fie acreditate. 

„Tinerii au intrat la facultate, au absolvit-o, au primit adeverinţa de absolvent, adeverinţa temporară - până la eliberarea diplomei, însă diploma nu a mai fost eliberată de Ministerul Educaţiei pentru că acesta a spus că nu recunoaşte aceste studii. Asta a fost principalul considerent pentru care instanţele de judecată, prin 2010, le-au dat dreptate absolvenţilor acestor forme de învăţământ“, a explicat cum s-a ajuns la aceste procese, Adrian Cuculis, avocatul ce reprezintă în instanţă peste 9.000 de absolvenţi ai Universităţii „Spiru Haret“.

„Instituţia de învăţământ superior respectivă nu s-a supus procesului de evaluare pentru autorizarea programelor de studii şi, în plus, a dat în judecată Guvernul, pentru anularea poziţiei din hotărârea Guvernului, ce se adoptă anual, în care se precizau locaţiile şi formele de învăţământ unde are dreptul să şcolarizeze”, se arată într-o notă de fundamentare a Ministerului Educaţiei. 

Condamnaţi fără vină 

Universitatea a câştigat la Curtea de Apel eliminarea hotărârii, dar nu a rezolvat şi problema diplomelor pe care Ministerul Educaţiei a refuzat să le mai recunoască, de vreme ce programele de studii nu erau autorizate de instituţie. Cu toate acestea, universitatea a continuat să organizeze examene de admitere pentru aceste programe de studii, fără să-şi informeze studenţii despre probleme.

Nu mai puţin de 18.400 de absolvenţi ai unor astfel de programe au câştigat în instanţă recunoaşterea diplomelor în ultimii ani, dar numărul total al celor aflaţi în această situaţie se ridică la peste 70.000, potrivit ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Pe lângă absolvenţii Universităţii „Spiru Haret”, sunt vizaţi şi absolvenţii unor instituţii de stat, precum Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi, Universitatea Politehnică Timişoara sau Universitatea Petrol-Gaze Ploieşti.

Diplome pentru toţi

Pentru a remedia situaţia, Ministerul Educaţiei propune să recunoască în masă diplomele tuturor absolvenţilor de studii superioare, înmatriculaţi la programe de studii organizate la forme de învăţământ şi în locaţii geografice neautorizate sau care se aflau în curs de autorizare la data înmatriculării. 

Mai sunt vizaţi cei care au urmat programe de studii organizate în limbă de predare neautorizată sau cărora nu li s-au respectat condiţiile de înmatriculare sau mobilitate. 

O ordonanţă cu două tăişuri

Totuşi, experţii în Educaţie văd cu ochi buni decizia Ministerului de a îngropa securea războiului. „România este oricum foarte în urmă la proporţia persoanelor cu studii terţiare, unul dintre indicatorii Strategiei Europa 2020, pe care Comisia Europeană ne recomandă să-i îmbunătăţim, iar dacă ne gândim cumva la afectarea calităţii învăţământului superior, ea oricum nu există”, este de părere Tincuţa Apăteanu, expert în Educaţie. 

Chiar şi aşa, avocatul Adrian Cuculis consideră că această ordonanţă are şanse mici de a fi pusă în practică şi că poate naşte chiar mai multe complicaţii decât rezolvă.

„Practic, vor să modifice retroactiv o lege prin această OUG, ceea ce nu este în regulă, pot avea probleme la Curtea Constituţională. În plus, Curtea de Conturi a sancţionat deja instituţii ale statului şi autorităţi locale pentru că au plătit salarii de studii superioare unor angajaţi care nu aveau diplomă recunoscută”, a spus avocatul. ;

Universităţile, desfiinţate dacă mai forţează ministerul

Ministerul Educaţiei şi-a învăţat însă lecţia şi cere, prin aceeaşi ordonanţă de urgenţă, măsuri drastice pe viitor, pentru universităţile care încearcă să mai aplice schema. 

Astfel, documentul propune ca, începând cu anul universitar 2015 – 2016, universităţile care înmatriculează studenţi, peste capacitatea maximă de şcolarizare aprobată, ori la programe de studii organizate la forme de învăţământ, limbă de predare şi locaţii geografice neacreditate să fie sancţionate cu o amendă a cărei valoare este egală cu de 10 ori valoarea taxelor de şcolarizare încasate pentru respectivul program de studii.

De asemenea, Ministerul Educaţiei se împuterniceşte să constate depăşirea capacităţii maxime de şcolarizare ori şcolarizarea la programe de studii organizate la forme de învăţământ, limbă de predare şi locaţii geografice neacreditate şi să stabilească amenzile care vor ajunge la bugetul de stat.

Abaterile se vor sancţiona cu lichidarea programului de studii, în cazul în care încălcarea dispoziţiilor legale se referă la un singur an universitar şi la un singur program de studii sau cu desfiinţarea universităţii, în cazul în care se constată încălcarea dispoziţiilor legale la două sau mai multe programe universitare sau pe parcursul a cel puţin  doi ani universitari.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite