Care sunt cele 7 universităţi din România din topul de profil din ţările în curs de dezvoltare, pe 2019

Care sunt cele 7 universităţi din România din topul de profil din 
ţările în curs de dezvoltare, pe 2019

România este prezentă cu 7 universităţi în clasamentul din acest an al celor mai bune unităţi de învăţământ superior din economiile emergente, cu două mai multe decât anul trecut. Cel puţin aşa arată datele Times Higher Education, centralizate în baza indicatorilor de predare/învăţare, cercetare, relaţie cu mediul socio-economic şi gardul de internaţionalizare.

Ministerul Educaţiei, răspuns la interpelarea unui senator: Autorii manualelor unice au încasat chiar şi 10.000 de euro

Ministerul Educaţiei, răspuns la interpelarea unui 
senator: Autorii manualelor unice au încasat 
chiar şi 10.000 de euro

În urma unei interpelări a senatorului ieşean Dan Lungu către Ministerul Educaţiei privind costurile editării şi tipăririi manualelor unice, pline de greşeli elementare, ministrul Ecaterina Andronescu a comunicat onorariile autorilor sau grupurilor de autori care au realizat aceste manuale. Onorariile pornesc de la 25.000 de lei brut şi ajung la 45.000 de lei brut, scrie Hotnews.

Andronescu, despre plagiat: Dezavuez această practică; prin legislaţia pe care o vom promova trebuie să întărim exigenţa universităţilor

Andronescu, despre plagiat: Dezavuez această practică; prin legislaţia 
pe care o vom promova trebuie să întărim exigenţa universităţilor

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, joi seară, la Antena 3, referitor la plagiat, că dezavuează această practică nefericită şi că trebuie întărită exigenţa universităţilor pentru a nu mai avea astfel de cazuri. Andronescu a precizat că anterior, când a spus că plagiatul este ”o problemă minoră” a învăţământului românesc, a avut o exprimare nu suficient de clară.

Andronescu, despre plagiat: Dezavuez această practică; prin legislaţia pe care o vom promova trebuie să întărim exigenţa universităţilor

Andronescu, despre plagiat: Dezavuez această practică; prin legislaţia pe care o vom promova trebuie să întărim exigenţa universităţilor

SummaryMinistrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, joi seară, la Antena 3, referitor la plagiat, că dezavuează această practică nefericită şi că trebuie întărită exigenţa universităţilor pentru a nu mai avea astfel de cazuri. Andronescu a precizat că anterior, când a spus că plagiatul este ”o problemă minoră” a învăţământului românesc, a avut o exprimare nu suficient de clară.

UPDATE Reacţia Universităţii Bucureşti după ce s-au descoperit nereguli la una dintre cantinele sale: nu este pusă în pericol sănătatea celor care mănâncă aici

UPDATE Reacţia Universităţii Bucureşti după ce s-au descoperit nereguli la una dintre cantinele sale: nu este pusă în pericol sănătatea celor care mănâncă aici

Reprezentanţii Universităţii Bucureşti afirmă că sănătatea celor care mânâncă de la cantina situată în proximitatea Facultăţii de Drept nu a fost niciodată pusă în pericol. Mai cu seamă, carnea confiscată de ANSVSA nu respecta normele pentru siguranţa alimentelor pentru că a fost depozitată în congelator, în loc să stea în frigider.

UPDATE Direcţia pentru Siguranţa Alimentelor: Carne stricată şi probleme de igienă la una dintre cantinele studenţeşti ale Universităţii Bucureşti

UPDATE Direcţia pentru Siguranţa Alimentelor: Carne 
stricată şi probleme de igienă la una dintre cantinele studenţeşti ale Universităţii 
Bucureşti

Cantina studenţească a Universităţii Bucureşti, de lângă Facultatea de Drept, are probleme sanitare. Aşa transmite Direcţia pentru Siguranţa Alimentelor, în urma sesizării unui student. Concret, inspectorii au confiscat 101 kilograme de piept de pui, ca „urmare a deficienţelor privind schimbarea stării termice“. Mai mult, pentru problema de igienă a spaţiilor şi ustensilelor de lucru a fost acordat un termen de remediere de 30 de zile.

Admitere avocatură 2019: Au început înscrierile la examenul de admitere

Admitere avocatură 2019: Au început înscrierile la examenul de admitere

Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) a anunţat recent organizarea unui examen de admitere în avocatură în martie anul viitor, pentru care au început azi înscrierile. Examenul este atât pentru cei care vor să devină avocaţi stagiari, cât şi pentru cei care s-au definitivat în alte profesii juridice şi îndeplinesc condiţiile pentru a ajunge direct avocaţi definitivi. Taxa de înscriere e de 1.000 de lei, scrie avocatnet.ro.

DOCUMENT Studenţii vor să fie mai implicaţi în procesul alegerii rectorilor. Care sunt celelalte cereri adresate către Ministerul Educaţiei

DOCUMENT Studenţii vor să fie mai implicaţi în procesul alegerii rectorilor. Care sunt celelalte cereri adresate către Ministerul Educaţiei

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) îi cer ministrului Ecaterina Andronescu ca noua lege a Educaţiei să stabilească o participare de 25% a studenţilor în procesul de alegere a rectorului. „Totodată, am căzut de comun acord asupra faptului că este suficient şi rezonabil ca o persoană să poată deţine funcţia de rector pentru maximum opt ani”, mai precizează ANOSR, în urma unei întâlniri cu ministrul Educaţiei.

Clasamentul universităţilor din România 2018. Ce instituţie ocupă primul loc

Clasamentul universităţilor din România 2018. Ce instituţie ocupă primul loc

Clasamentul universităţilor din România 2018 a fost publicat de Asociaţia Cercetătorilor Ad Astra. Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca este pe primul loc, fiind urmată de Universitatea din Bucureşti şi de Universitatea Politehnică din Bucureşti. Topul este realizat de mai mulţi specialişti numiţi printr-un ordin al Ministerului Educaţiei, emis în 2016, şi are în vedere cele mai importante nouă clasamente internaţionale.

Ministrul Cercetării, dl Nicolae Hurduc, a acordat recent un interviu pentru HotNews în care a abordat diverse subiecte, de la Laserul de la Măgurele, la bugetul cercetării, evaluatori de proiecte, competiţii naţionale etc. Reacţionăm la afirmaţiile făcute de dl ministru în articolul de mai jos.

luna trecuta · comentarii (0)

Asociatia Ad Astra protestează în legătură cu nivelul inacceptabil al Standardelor naţionale minimale pentru acordarea titlului de doctor la unele discipline din cadrul Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). Acest Consiliu a fost înfiinţat din dorinţa de a asigura standarde uniforme de calitate tezelor de doctorat, indiferent de şcoala doctorală emitentă.

luna trecuta · comentarii (0)

Cum este posibil ca un individ precum Tudorel Toader să mai fie încă rectorul celei mai vechi universităţi din ţară? Cum de mai este încă profesor? Ce fel de cursuri poate ţine ca profesor acest individ care alături de Dragnea au făcut probabil cel mai mult rău acestei ţări în ultimii 10 ani? Cum se poate el uita în ochii studenţilor şi să le vorbească de legi, de moralitate, de etică, de dreptate?

acum 3 luni · comentarii (9)

Art. 1, alin. 1, din legea de funcţionare a Academiei Române (AR) (L752/2001) ne spune, fără drept de apel, că doar e lege: „Academia Română este cel mai înalt for naţional de consacrare ştiinţifică şi culturală, care reuneşte personalităţi din ţară şi străinătate cu realizări deosebite în ştiinţe, litere, arte şi în alte domenii ale spiritului“.

acum 3 luni · comentarii (8)

În prezent sunt peste 1.600 de infrastructuri de cercetare în România. Lista lor poate fi consultată pe ERRIS. Vă daţi seama ce luptă crâncenă trebuie să existe între acestea pentru a fi declarate „Instalaţie sau Obiectiv Special de Interes Naţional” (IOSIN) şi astfel să fie mufate direct la bugetul MCI şi eventual al fondurilor structurale de la UE. Doar 29 din cele 1.600 au în prezent statut de IOSIN. Lista lor este aici.

acum 3 luni · comentarii (1)

România are cu ce se mândri în UE! Pe lângă faptul că o vom avea pe distinsa doamnă Viorica Dăncilă în fruntea Consiliului UE din 2019, îl avem în prezent şi pe distinsul domn Dan Nica în funcţia de raportor pentru programul cadru de cercetare al Uniunii, Orizont Europa, cu un buget de peste €100 miliarde.

acum 3 luni · comentarii (1)

Până se hotărăsc mai marii din politică care va fi al 4-lea ministru al cercetării în mai puţin de 2 ani ne-am gândit să vă povestim un pic despre cele 2,6 miliarde de lei contractate deja prin Programul Operaţional „Competitivitate” (POC) - Axa prioritară 1 (adică Cercetare) şi miliardele ce vor urma.

acum 4 luni · comentarii (1)

Săptămâna aceasta Preşedintele României a luat o poziţie publică fermă împotriva proiectului de Ordonanţă de Urgenţă care ar abroga legea cercetării avertizând „că cercetarea din România riscă să regreseze la nivelul anilor ’90”. Salutăm poziţia Preşedintelui, cu toate că am aşteptat astfel de poziţii şi anterior!

acum 6 luni · comentarii (3)

România are 1.636 infrastructuri de cercetare, ce includ 22.625 echipamente, conform site-ului guvernamental (în 24 iulie, a.c.) Nu ştie nimeni care este gradul de utilizare al acestora, rezultatele pe care le-au produs, care sunt cercetătorii performanţi ce le operează şi care dintre ei taie frunză la câini folosind un microtom, de exemplu.

acum 6 luni · comentarii (1)

Lista drepturilor studenţeşti ce sunt încălcate în Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, cele 4 mari universităţi „persecutate politic“.

acum 8 luni · comentarii (3)

Deşi România este o ţară care nu mai are flotă maritimă, marinarii civili români sunt răspândiţi pe toate meridianele lumii. Educaţia profesională a acestora se bazează pe instituţiile de învăţământ existente în ţară. Vă propun un interviu cu rectorul Universităţii Maritime din Constanţa, Cornel Panait, instituţie înfiinţată în zorii libertăţii post-comuniste.

acum 8 luni · comentarii (1)

Îndată după Sărbătorile de Paşte, Ministerul Educaţiei Naţionale şi-a făcut publică decizia referitoare la modul, nu şi la principiile în conformitate cu care vor fi alocate locurile bugetate din învăţământul superior din România. Locuri aferente tuturor ciclurilor de studii - Licenţă; Masterat, Doctorat­ - şi pe care vor concura cei care îşi vor începe studenţia la data de 1 octombrie 2018.

acum 9 luni · comentarii (8)

Dacă un angajator ar ajunge faţă în faţă cu un student sau tânăr absolvent cu stil, cu eleganţă, rafinament, care stăpâneşte bine arta conversaţiei inteligente, cu o exprimare elevată şi expresivă, care ştie bine gramatică şi subtilităţile limbilor străine, care ştie să zâmbească, care miroase frumos,

acum 10 luni · comentarii (22)