Organizaţiile studenţeşti: Referendumul  nu numai că ar stigmatiza o categorie socială, dar ar afecta şi incluziunea ei în rândul universităţilor 6

Organizaţiile studenţeşti din România a transmis miercuri un apel la toleranţă şi acceptare în contextul în care Parlamentul a adoptat iniţiativa legislativă privind revizuirea articolului 48 din Constituţie pentru definirea familiei drept căsătoria între bărbat şi femeie, spunând că referendumul nu numai că ar stigmatiza o anumită categorie socială, dar ar afecta şi incluziunea acesteia în rândul comunităţii academice.

Organizaţiile studenţeşti: Referendumul  nu numai că ar stigmatiza o categorie 
socială, dar ar afecta şi incluziunea ei în rândul universităţilor Vezi comentarii 6

Care sunt universităţile cu cea mai mare rată de angajare după absolvire. Ce instituţie din România este inclusă în clasament

Care sunt universităţile cu cea mai mare rată de angajare după absolvire. Ce instituţie din România este inclusă în clasament

Numărul studenţilor români care pleacă la studii în afară pentru a-şi creşte şansa de găsire a unui job creşte anual cu 20% (doar în 2017 fiind înregistraţi mii de tineri), arată Integral Edu. Cei care vor să le calce pe urme se pot orienta către universităţile de top din SUA, Australia, Marea Britanie sau alte ţări din Europa, care se menţin şi anul acesta pe primele locuri în Top 500 al universităţilor cu cea mai mare rată de angajabilitate.

Care sunt facultăţile cele mai puţin căutate

Care sunt facultăţile cele mai puţin căutate

Istoria, Ştiinţele Sociale, Fizica şi Teologia. Acestea sunt printre cele mai puţin căutate domenii pentru studiile de licenţă de către tinerii absolvenţi de Bac. Cel puţin aşa rezultă din datele transmise de cele mai mari universităţi la solicitarea „Adevărul“. Expertul în recrutare, Gabriel Chicioreanu, spune că facultăţile rămân cu locuri neocupate la aceste domenii pentru că tinerii nu le consideră ofertante pentru piaţa muncii.

Chirii tot mai mari în oraşele universitare. Cât trebuie să scoată anul acesta din buzunar un student

Chirii tot mai mari în oraşele universitare. Cât trebuie să scoată anul acesta din buzunar un student

Se apropie începerea anului universitar şi în marile oraşe, unde studiază sute de mii de studenţi a început alergătura după chirii. Cum se întâmplă în fiecare an şi acum s-a mişcat din nou piaţa imobiliară, iar chiriile sunt tot mai mari. Astfel, în funcţie de tipul de locuinţă, tinerii trebuie să scoată din buzunar între 100 de lei şi 310 euro.

STUDIU Care sunt cele mai căutate zone din Capitală în rândul studenţilor din provincie

STUDIU Care sunt cele mai căutate zone din Capitală în rândul studenţilor din provincie

Cele mai căutate zone de studenţii care vin din provincie să studieze în Bucureşti sunt Dristor, Grozăveşti-Politehnică, Unirii-Universitate, Timpuri Noi şi Eroilor-Ştirbei Vodă. Cel puţin aşa arată o analiză realizată de reprezentanţii ai 50 de agenţii imobiliare, citată de Agerpres. Aceeaşi analiză arată că preţurile cerute pentru închirierea unei garsoniere pornesc de la 230 euro/lună.

O nouă lege a Cercetării, propusă de Asociaţia Ad Astra, ca răspuns la ordonanţa prin care guvernul vrea centralizarea politică a banilor

O nouă lege a Cercetării, propusă de Asociaţia Ad Astra, ca răspuns la ordonanţa prin care guvernul vrea 
centralizarea politică a banilor

Finanţarea în cercetare ar trebui să fie acordată în funcţie de performanţă. Or, pentru ca asta să se întâmple institutele de cercetare, cât şi structurile responsabile cu cercetarea din cadrul universităţilor şi Academiei ar trebui să fie evaluate de experţi internaţionali. Cel puţin aşa susţine Asociaţia Ad Astra, care a venit cu o alternativă la proiectul de ordonanţă lansat la începutul lunii de Ministerul Cercetării.

Hotnews: Mircea Beuran, primul plagiator la nivel înalt anchetat în România, propus în conducerea instituţiei care analizează plagiatele

Hotnews: Mircea Beuran, primul plagiator la nivel înalt 
anchetat în România, propus în conducerea 
instituţiei care analizează plagiatele

Deşi este una dintre primele persoane publice care a fost găsită vinovată pentru plagiat, Mircea Beuran va intra în conducerea CNATDCU (instituţie care, printre altele, are rolul de a analiza plagiatele). Concret, acesta va ocupa funcţia de preşedinte al comisiei de Medicină. Prevederea face parte dintr-un ordin pus în dezbatere publică de ministrul Educaţiei, Valentin Popa, scrie Hotnews.

Doi foşti miniştri ai Educaţiei critică  proiectul de ordonanţă pe cercetare: „Este în opoziţie cu ceea ce se întâmplă azi în Europa şi în lume“

Doi
 foşti miniştri ai Educaţiei critică  proiectul de ordonanţă pe 
cercetare: „Este în opoziţie cu ceea ce se întâmplă azi în Europa şi în 
lume“

Ordonanţa privind cercetarea deconectează România de la mediul internaţional al cercetării, a declarat pentru HotNews.ro preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), Sorin Cîmpeanu. De altfel, şi rectorul SNSPA Remus Pricopie a criticat proiectul şi a subliniat că acesta există încă de pe vremea când era ministru al Educaţiei şi Cercetării (2012-2014).

Studenţii, despre proiectul de ordonanţă privind Cercetarea: „Suntem puşi în faţa unei noi iniţiative de a ne împărţi sărăcia din cercetare,  pe criterii politice“

Studenţii, despre 
proiectul de ordonanţă privind Cercetarea: „Suntem puşi în faţa unei noi iniţiative de a ne împărţi sărăcia din cercetare,  pe criterii politice“

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România  (ANOSR) critică dur proiectul de ordonanţă pe Cercetare şi îi cere ministrului Nicolae Burnete să retragă documentul. Totodată, reprezentanţii studenţilor condamnă ferm orice tentativă de politizare, dar şi că s-au tăiat bani de la Cercetare, în urma rectificării bugetare.

Universitar
Articol publicitar

Burse de studiu pentru tinerii români care studiază în spaţiul germanofon, oferite de Kaufland România

Burse de studiu pentru tinerii români care studiază în spaţiul germanofon, oferite de Kaufland România

Tinerii români care studiază la o instituţie de învăţământ superior din Germania, Austria sau Elveţia au ocazia să obţină o bursă de studiu privată, oferită de Kaufland România. Programul a ajuns la cea de-a treia ediţie şi este menit să încurajeze performanţa românilor care învaţă în străinătate, dar şi să-i motiveze pe aceştia să se reîntoarcă în România.

Universitar
Articol publicitar

Există un secret al calităţii în învăţământ?

Există un secret al calităţii în învăţământ?

Tot mai des, în ultimii ani, ne întrebăm, aproape retoric, de ce a scăzut calitatea învăţământului în România, în general, dar mai ales a celui superior? Majoritatea părerilor, avizate desigur, arată că răul în domeniul educaţiei are extracţie de natură financiară, că profesorii ar fi motivaţi să subperformeze datorită salariilor mici.

Săptămâna aceasta Preşedintele României a luat o poziţie publică fermă împotriva proiectului de Ordonanţă de Urgenţă care ar abroga legea cercetării avertizând „că cercetarea din România riscă să regreseze la nivelul anilor ’90”. Salutăm poziţia Preşedintelui, cu toate că am aşteptat astfel de poziţii şi anterior!

luna trecuta · comentarii (3)

România are 1.636 infrastructuri de cercetare, ce includ 22.625 echipamente, conform site-ului guvernamental (în 24 iulie, a.c.) Nu ştie nimeni care este gradul de utilizare al acestora, rezultatele pe care le-au produs, care sunt cercetătorii performanţi ce le operează şi care dintre ei taie frunză la câini folosind un microtom, de exemplu.

acum 2 luni · comentarii (1)

Lista drepturilor studenţeşti ce sunt încălcate în Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, cele 4 mari universităţi „persecutate politic“.

acum 4 luni · comentarii (3)

Deşi România este o ţară care nu mai are flotă maritimă, marinarii civili români sunt răspândiţi pe toate meridianele lumii. Educaţia profesională a acestora se bazează pe instituţiile de învăţământ existente în ţară. Vă propun un interviu cu rectorul Universităţii Maritime din Constanţa, Cornel Panait, instituţie înfiinţată în zorii libertăţii post-comuniste.

acum 4 luni · comentarii (1)

Îndată după Sărbătorile de Paşte, Ministerul Educaţiei Naţionale şi-a făcut publică decizia referitoare la modul, nu şi la principiile în conformitate cu care vor fi alocate locurile bugetate din învăţământul superior din România. Locuri aferente tuturor ciclurilor de studii - Licenţă; Masterat, Doctorat­ - şi pe care vor concura cei care îşi vor începe studenţia la data de 1 octombrie 2018.

acum 5 luni · comentarii (8)

Dacă un angajator ar ajunge faţă în faţă cu un student sau tânăr absolvent cu stil, cu eleganţă, rafinament, care stăpâneşte bine arta conversaţiei inteligente, cu o exprimare elevată şi expresivă, care ştie bine gramatică şi subtilităţile limbilor străine, care ştie să zâmbească, care miroase frumos,

acum 6 luni · comentarii (22)

Un rector, unul dintre aceia care şi-a depăşit grotesc competenţele, mai mult, a încălcat grav legea subordonând instituţia pe care prin cine ştie ce întâmplare şi jocuri a ajuns să o conducă subordonării politice, târând-o totodată într-o nemeritată mizerie, şi a făcut asta susţinând candidatura d-lui Valentin Popa-Pamblică la postul de ministru al Educaţiei, recidivează.

acum 8 luni · comentarii (10)

Un an nou, poate primul an pentru unii dintre voi. Faceţi parte dintre cei aleşi, aveţi o şansă pe care mulţi alţi tineri nu o au – în România şi în lume. La nivel global, faceţi parte dintre cei 1% care au (vor avea) studii superioare. Pentru că facem parte din „global village“ numit Pământ, avem fiecare dintre noi o responsabilitate asociată acestei poziţii privilegiate.

acum 12 luni · comentarii (6)

Săptămâna trecută, marţi, exact în ziua în care iresponsabilii şi analfabeţii politic lideri ai PSD erau gata-gata să joace ceardaş pe trecutul României doar spre a le face pe plac liderilor UDMR cu scopul de a-i convinge să le dea votul care să le permită perpetuarea la guvernare, din Germania, ţara care reprezintă motorul Uniunii Europene, preşedintele Klaus Iohannis s-a pronunţat ferm împotriva autonomiei pe criterii etnice.

acum 1 an · comentarii (41)

Atunci când eşti mic, toată lumea te întreabă ce îţi doreşti să devii când o să fii mare, iar tu răspunzi inocent ce îţi trece prin minte în momentul respectiv. Poate chiar crezi, pentru o secundă, că exact asta o să se întâmple. Apoi, când creşti, ai alte idealuri, dezvolţi pasiuni şi descoperi lucruri care te atrag şi îţi plac cu adevărat. Începi să-ţi conturezi personalitatea şi te gândeşti serios la ce ai vrea să faci în viitor.

acum 1 an · comentarii (0)

Ţi-ai dorit vreodată să părăseşti zona de confort şi să te laşi purtat pe aripile unui drum nou, atipic, care să te provoace spiritual şi intelectual? Dacă da, atunci e momentul să te pui pe căutat, să aduni informaţii şi să găseşti calea prin care să aduni într-un bagaj de cală o mulţime de experienţe noi.

acum 1 an · comentarii (6)

Mi-am scris lucrarea de licenţă în 1999, de mână. O am şi acum. Deşi nu aş fi crezut, am ajuns să o lucrez pe literatura română veche, cu domnul profesor Dan Horia Mazilu, Decanul Facultăţii de Litere Bucureşti pe vremea aceea. Avea un mod blând şi cald de a preda acea bucată, nu tocmai digerabilă a literaturii noastre, care te fermeca.

acum 1 an · comentarii (10)

Ministrul Muncii, doctorul în sociologie, deci intelectualul Olguţa Vasilescu, a făcut următoarea observaţie profundă: închisorile din România sunt pline de intelectuali. De fapt România geme de falşi universitari şi de pseudo-specialişti. Pretutindeni avem cercetători în apă de ploaie şi analişti ai găurilor din covrigi. Catastrofa intelectuală a României nu se vede în puşcării, ci în universităţi.

acum 1 an · comentarii (71)
Postari Recente