Peste 3.000 de candidaţi susţin la Romexpo examenul de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti 1

Peste 3.000 de candidaţi susţin duminică, la Romexpo, examenul de admitere la Universitate de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. Un număr de 46 de olimpici naţionali şi internaţionali au optat deja pentru medicină, în cazul lor nemaifiind necesară susţinerea examenului. La specializarea Medicină, 2.246 de concurenţi îşi dispută cele 660 de locuri scoase la concurs.

Peste 3.000 de candidaţi susţin la Romexpo examenul de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti Vezi comentarii 1
Coronavirus

Rectorul UBB Cluj: Este foarte puţin probabil ca noul an universitar să se desfăşoare în stil clasic

Rectorul UBB Cluj: Este foarte puţin probabil
ca noul an universitar să se desfăşoare în stil clasic

Daniel David, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, susţine că este foarte puţin probabil ca noul an universitar să se desfăşoare în stil clasic, în discuţie fiind un scenariu hibrid, cu prezenţa în oraş doar a studenţilor din anul I, care să participe fizic doar la seminarii şi laboratoare, şi a celor din ultimul an de licenţă sau masterat, de la facultăţile experimentale şi vocaţionale.

Universitar
Articol publicitar

Admitere la ASE - înscrieri în perioada 13 - 17 iulie 2020

Admitere la ASE - înscrieri în perioada 13 - 17 iulie 2020

Academia de Studii Economice din Bucureşti, liderul învăţământului superior economic şi de administraţie publică din Europa de Sud-Est, îţi oferă oportunitatea de a-ţi clădi un viitor sigur şi de a face parte dintr-o comunitate universitară de prestigiu, cu cea mai bună inserţie a absolvenţilor pe piaţa muncii autohtone, conform QS World University Rankings.

UMF „Carol Davila” urcă în Top Shanghai

UMF „Carol Davila” urcă în Top Shanghai

Universitatea de Medicină şi Farmacie ” Carol Davila” din Bucureşti a urcat în ierarhia unuia dintre cele mai presigioase clasamente internaţionale ale universităţilor – TOP Shanghai – poziţionându-se, anul acesta, în intervalul 151-200 în domeniul ”Medical Sciences”, pe subiectul  ”Clinical Medicine”.

De ce? Pentru că (i) Finanţarea din bani publici a cercetării nu urmează performanţa, ci este croită după chipul şi asemănarea celor ce se află în poziţii de putere; (ii) Munca şi speranţele le sunt călcate cu cizma de nişte evaluatori incompetenţi; (iii) Un evaluator „mioritic” prevalează în faţa unui „nobelist”; (iv) În România soţul evaluează în competiţii în care soţia câştigă;

acum 18 zile · comentarii (1)

Cu mai multe săptămâni în urmă l-am sunat la telefon, pe Mentorul meu. Mi-a răspuns cu acea voce inconfundabilă, cu care domina prin puţinele cuvinte rostite, limpezi, fără echivoc, semn al unei minţi extrem de ordonate, obişnuită să anticipeze mult, în timp, ceea ce era mai important în comunicarea cu semeni la care ţinea. Urma să ne vedem după sesiunea obişnuită de examene, de la debutul acestui an. A venit pandemia şi timpul s-a dilatat...

acum 26 zile · comentarii (1)

Cum-necum, pare-se că ajungem la liman şi cu Bacalaureatul acesta. Cam tot la fel cum am făcut-o şi cu aşa-zisa Evaluare naţională. Principiul de bază al reuşitei fiind acela al închisului ochilor. Să admitem că nu s-ar fi revenit, totuşi, la formula copiatului cu „binecuvântare“. Dar nici exigenţă nu a fost.

luna trecuta · comentarii (21)

Cehia, Ungaria, Italia şi Lituania au început demersurile necesare pentru constituirea unui  Consorţiu European de Infrastructură de Cercetare (European Research  Infrastructure Consortium) numit ELI-ERIC. În acest articol încercăm să prezentăm implicaţiile acestei acţiuni asupra celui mai mare proiect de cercetare românesc: ELI-NUCLEAR PHYSICS (Laserul de la Măgurele).

luna trecuta · comentarii (12)

Peste 155.000 de tineri sunt aşteptaţi la BAC. Nu avem o abordare psihoeducaţională în care în mod structurat prin cursuri din programă să abilităm copiii cum să înveţe eficient, cum să-şi gestioneze stresul înainte de examen, care sunt cele mai bune tehnici de memorare, etc. Parţial eşecul este explicabil şi din acest motiv. Scriu doar câteva recomandări pentru elevi şi părinţi desigur.

luna trecuta · comentarii (4)

În ultimii 30 de ani interesul faţă de absolvirea unei facultăţi tehnice a scăzut, iar acest lucru se datorează în general superficialităţii şi uşurinţei cu care universităţile private au eliberat diplome către "specialişti" care nu au dat o singură zi pe la cursuri sau examene. Vă voi prezenta mai jos câteva argumente, spun eu solide, care vă pot da de gândit.

luna trecuta · comentarii (12)

În România există, prin lege, doar un „cel mai înalt for naţional de consacrare ştiinţifică şi culturală”*, numit Academia Română (AR). Pe lângă AR mai sunt şi lipitori care sug banul public, numite tot Academii şi care sunt tot „for naţional, de consacrare ştiinţifică”, dar nu cel mai înalt.

acum 2 luni · comentarii (20)

Profesorul universitar Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, cea mai mare instituţie de învăţământ superior din această parte a ţării şi unul dintre partenerii strategici ai Asociaţiei Timişoara 2021, ne-a acordat un interviu în exclusivitate, în cadrul căruia lansează o ipoteză surpriză: Timişoara ar putea deveni prima Capitală Europeană a Culturii Digitală, în contextul pandemiei de coronavirus.

acum 3 luni · comentarii (1)

Rectificarea bugetară bate la uşă, iar cum nouă ne place să vorbim cu cifre pe masă ne-am uitat la cele din dreptul cercetării. Ştiţi voi, cele 0,xx% din PIB. Aşa că vă prezentăm mai jos evoluţia alocărilor bugetare ( în albastru) comparativ cu cât s-a executat efectiv la final de an (în roşu), ca procent din PIB. Comparaţia cu bugetul SRI puteţi să o înlocuiţi cu „pensii speciale”, „bani pentru biserici”, „buget PNDL”, şi altele asemenea.

acum 4 luni · comentarii (3)

România e virusată nu doar cu SARS-CoV-2 ci şi cu SCRS-CiR-2020 (Severe Chronic Research Subsistence – Cercetare-ioc-România – 2020). Nu vă plictisim cu cifre, dar suntem lanterna roşie a UE de ani de zile la (i) alocări bugetare ca procent din PIB; (ii) număr de cercetători la mia de locuitori; (iii) indicele global de inovare; (iv) brevete internaţionale şi tot aşa.

acum 5 luni · comentarii (4)

România este membră a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) din decembrie 2011 şi conform Legii 262/2011contribuţia financiară a României se suportă integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului-Autoritatea Natională pentru Cercetare Stiintifică, în limita prevederilor bugetare aprobate.

acum 5 luni · comentarii (3)

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) are în componenţa sa 35 de comisii de specialitate (aici), una din acestea dând recent verdictul de neplagiat în cazul lui Florin Iordache. Asupra acestor comisii, precum şi a Consiliului General al CNATDCU, apasă presiunea politică, permisă din păcate de lege.

acum 5 luni · comentarii (2)

Am citit în cursul săptămânii ce se încheie două texte care nu doar că m-au pus serios pe gânduri, ci m-au şi întristat profund. Ambele publicate de „Ziarul de Iaşi”, amândouă semnate de universitari prestigioşi, evident şi sincer preocupaţi de soarta instituţiei academice în care îşi desfăşoară de un număr considerabil de ani activitatea. Instituţie pe care o socotesc, pe bună dreptate, aflată acum la o răscruce.

acum 5 luni · comentarii (4)

Universitatea „Valahia” din Târgovişte îşi alege astăzi Rectorul care o va duce în cel de-al patrulea deceniu al existenţei sale. Laura Gorghiu, actualul prorector al instituţiei de învăţământ superior, a fost singurul candidat care a oferit o campanie vizibilă, orientată spre dialog şi soluţii, ceea ce a atras numeroşi susţinători din ţară şi din străinătate.

acum 6 luni · comentarii (0)

În continuarea foiletonului şi a articolului nostru în care dezvăluiam un caz grav de copy-paste managerial al unui candidat la funcţia de rector al Universităţii „Valahia” din Târgovişte, materialul de presă pe care-l supunem atenţiei cititorilor noştri arată dimensiunea reală a plagiatului universitar de care se face culpabil conf. univ. dr. ing. Iulian Nicolae Udroiu.

acum 6 luni · comentarii (0)