Topul Universităţilor din ţările în curs de dezvoltare. Ce instituţii de învăţământ superior din România sunt incluse 3

Cinci instituţii de învăţământ superior din România sunt incluse în clasamentul universităţilor din ţările în curs de dezvoltare, potrivit Times Higher Education. Printre acestea se află Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca şi Universitatea de Vest din Timişoara. Statele care ocupă cele mai multe poziţii sunt China, India şi Brazilia.

Topul Universităţilor din ţările în curs de dezvoltare. Ce instituţii de învăţământ superior din România sunt incluse Vezi comentarii 3

România e pe locul 5 în UE la procentul tinerilor aflaţi în afara sistemului de învăţământ, cât şi fără job. Una din patru femei se află în această categorie

România e pe locul 5 în UE la procentul tinerilor aflaţi în afara sistemului de învăţământ, cât şi fără job. Una din patru femei se află în această categorie

Procentul tinerilor cu vârste între 18 şi 24 de ani care se află în afara sistemului educaţional, dar şi fără o slujbă continuă să scadă, însă cu procente minimale în raport cu rezultatele pe care le-ar putea obţine statul român dacă ar atrage mai multe fonduri europene (destinate special acestui scop), afirmă specialiştii. Drept dovadă, România se află în continuare printre locurile fruntaşe la procentul de tineri NEETs în UE.

UPDATE Mesajul unei studente la Jurnalism: „Poţi să fii mega prost, dar să termini facultatea“. Reacţia conducerii Facultăţii de Jurnalism

UPDATE Mesajul unei studente la Jurnalism: „Poţi să fii mega prost, dar să termini facultatea“. Reacţia conducerii Facultăţii de Jurnalism

Cătălina Vlad, unul dintre studenţii Facultăţii de Jurnalism din Bucureşti, a scris într-o postare pe Facebook (care are peste 9.500 de like-uri) despre dezamăgirile pe care le are în legătură cu instituţia unde a studiat. Una dintre nemulţumirile sale este cu privire la profesorii care mai degrabă încurajează „învăţatul“ mecanic în locul creativităţii. Decanul facultăţii i-a răspuns studentei, luni, printr-un comunicat.

UPDATE Reprezentanţii tinerilor au discutat despre programul de credite cu vicepremierul Viorel Ştefan. Documentul este pus în dezbatere publică

UPDATE Reprezentanţii tinerilor au discutat despre programul de credite cu vicepremierul Viorel Ştefan. Documentul este pus în dezbatere publică

Reprezentanţii elevilor şi studenţilor s-au întâlnit miercuri cu vicepremierul Viorel Ştefan, pentru a discuta despre programul de investiţii “Investeşte în tine”, anunţat de Guvern. În acest context, vicepremierul a declarat că nu se doreşte o modificare a sistemului de finanţare a învăţământului şi că programul va fi ajustat astfel încât să nu ducă la creşterea taxelor de studii.

Ghidul Facultăţilor. INTERVIU Mircea Dumitru: Etica academică e importantă pentru a evita discriminarea, nepotismul, sau hărţuirea sexuală, nu doar plagiatele

Ghidul Facultăţilor. INTERVIU Mircea Dumitru: Etica academică e importantă pentru a evita discriminarea, nepotismul, sau hărţuirea sexuală, nu doar plagiatele

Etica este un domeniu care ar trebui să fie internalizat de studenţi pentru a evita comportamente imorale precum nepotismul, favoritismul, fabricarea rezultatelor unei cercetări, palgiatele sau hărţuirea sexuală. Dincolo de faptul că practicarea unor astfel de atitudini alterează demnitatea umană şi academică, acestea afectează şi procesul de învăţare-cercetare propriu-zis, explică Mircea Dumitru într-un interviu pentru „Adevărul“.

Ghidul Facultăţilor. INTERVIU Ioanel Sinescu, rector UMF Bucureşti: „În medicină, eşti un student toată viaţa”

Ghidul Facultăţilor. INTERVIU 

Ioanel Sinescu,
rector UMF Bucureşti: „În medicină, eşti un student toată viaţa”

De ani buni, medicina îi atrage ca un magnet pe absolvenţii de liceu care se pregătesc din timp să dea admiterea la facultăţile de profil, unde concurenţa este tot mai mare. Însă nu toţi care sunt admişi ajung să fie absorbiţi de sistemul medical pentru că o parte din ei renunţă pe parcurs, susţine academicianul Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila Bucureşti.

Câte locuri scot la bătaie universităţile pentru specializările cele mai căutate

Câte locuri scot la bătaie universităţile pentru specializările cele mai
căutate

Examenul Maturităţii şi admiterea la facultate se apropie cu paşi repezi. Iar pentru că numărul locurilor la buget este criteriul de bază în vederea alegerii facultăţii, „Adevărul“ a întocmit o sinteză cu numărul de locuri bugetate la cele mai căutate specializări de licenţă în anul 2018-2019. Universităţile care pun cele mai multe locuri la bătaie sunt Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai şi Politehnica din Bucureşti.

Lista drepturilor studenţeşti ce sunt încălcate în Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, cele 4 mari universităţi „persecutate politic“.

luna trecuta · comentarii (3)

Deşi România este o ţară care nu mai are flotă maritimă, marinarii civili români sunt răspândiţi pe toate meridianele lumii. Educaţia profesională a acestora se bazează pe instituţiile de învăţământ existente în ţară. Vă propun un interviu cu rectorul Universităţii Maritime din Constanţa, Cornel Panait, instituţie înfiinţată în zorii libertăţii post-comuniste.

luna trecuta · comentarii (1)

Îndată după Sărbătorile de Paşte, Ministerul Educaţiei Naţionale şi-a făcut publică decizia referitoare la modul, nu şi la principiile în conformitate cu care vor fi alocate locurile bugetate din învăţământul superior din România. Locuri aferente tuturor ciclurilor de studii - Licenţă; Masterat, Doctorat­ - şi pe care vor concura cei care îşi vor începe studenţia la data de 1 octombrie 2018.

acum 2 luni · comentarii (8)

Dacă un angajator ar ajunge faţă în faţă cu un student sau tânăr absolvent cu stil, cu eleganţă, rafinament, care stăpâneşte bine arta conversaţiei inteligente, cu o exprimare elevată şi expresivă, care ştie bine gramatică şi subtilităţile limbilor străine, care ştie să zâmbească, care miroase frumos,

acum 3 luni · comentarii (22)

Un rector, unul dintre aceia care şi-a depăşit grotesc competenţele, mai mult, a încălcat grav legea subordonând instituţia pe care prin cine ştie ce întâmplare şi jocuri a ajuns să o conducă subordonării politice, târând-o totodată într-o nemeritată mizerie, şi a făcut asta susţinând candidatura d-lui Valentin Popa-Pamblică la postul de ministru al Educaţiei, recidivează.

acum 5 luni · comentarii (10)

Un an nou, poate primul an pentru unii dintre voi. Faceţi parte dintre cei aleşi, aveţi o şansă pe care mulţi alţi tineri nu o au – în România şi în lume. La nivel global, faceţi parte dintre cei 1% care au (vor avea) studii superioare. Pentru că facem parte din „global village“ numit Pământ, avem fiecare dintre noi o responsabilitate asociată acestei poziţii privilegiate.

acum 9 luni · comentarii (6)

Săptămâna trecută, marţi, exact în ziua în care iresponsabilii şi analfabeţii politic lideri ai PSD erau gata-gata să joace ceardaş pe trecutul României doar spre a le face pe plac liderilor UDMR cu scopul de a-i convinge să le dea votul care să le permită perpetuarea la guvernare, din Germania, ţara care reprezintă motorul Uniunii Europene, preşedintele Klaus Iohannis s-a pronunţat ferm împotriva autonomiei pe criterii etnice.

acum 1 an · comentarii (41)

Atunci când eşti mic, toată lumea te întreabă ce îţi doreşti să devii când o să fii mare, iar tu răspunzi inocent ce îţi trece prin minte în momentul respectiv. Poate chiar crezi, pentru o secundă, că exact asta o să se întâmple. Apoi, când creşti, ai alte idealuri, dezvolţi pasiuni şi descoperi lucruri care te atrag şi îţi plac cu adevărat. Începi să-ţi conturezi personalitatea şi te gândeşti serios la ce ai vrea să faci în viitor.

acum 1 an · comentarii (0)

Ţi-ai dorit vreodată să părăseşti zona de confort şi să te laşi purtat pe aripile unui drum nou, atipic, care să te provoace spiritual şi intelectual? Dacă da, atunci e momentul să te pui pe căutat, să aduni informaţii şi să găseşti calea prin care să aduni într-un bagaj de cală o mulţime de experienţe noi.

acum 1 an · comentarii (6)

Mi-am scris lucrarea de licenţă în 1999, de mână. O am şi acum. Deşi nu aş fi crezut, am ajuns să o lucrez pe literatura română veche, cu domnul profesor Dan Horia Mazilu, Decanul Facultăţii de Litere Bucureşti pe vremea aceea. Avea un mod blând şi cald de a preda acea bucată, nu tocmai digerabilă a literaturii noastre, care te fermeca.

acum 1 an · comentarii (10)

Ministrul Muncii, doctorul în sociologie, deci intelectualul Olguţa Vasilescu, a făcut următoarea observaţie profundă: închisorile din România sunt pline de intelectuali. De fapt România geme de falşi universitari şi de pseudo-specialişti. Pretutindeni avem cercetători în apă de ploaie şi analişti ai găurilor din covrigi. Catastrofa intelectuală a României nu se vede în puşcării, ci în universităţi.

acum 1 an · comentarii (71)

Pe vremuri, în epoca democraţiei populare, se folosea frecvent sintagma „ştiinţa pentru toţi”. Existau şi o revistă şi o colecţie de carte cu acest titlu, ales anume ca să sugereze nu numai buna intenţie a „popularizării”, ci şi ideologia dreptului fiecărui cetăţean de a avea acces la un domeniu rezervat - pe vremea exploatatorilor - numai unor privilegiaţi ai soartei.

acum 2 ani · comentarii (149)

Experţii desemnaţi de CNATDCU spre a stabili cum stau cu adevărat lucrurile în cazul tezei de doctorat elaborată de doamna Laura Codruţa Kövesi au stabilit că şefa DNA este în procent de 4-5% mai puţin virgină din punct de vedere ştiinţific decât ar trebui să fie orice cetăţean care a obţinut pe căi absolut cinstite respectivul titlu ştiinţific.

acum 2 ani · comentarii (19)

Carevasăzică aşa. În imensa lui generozitate cu iz electoral, Parlamentul, adică aripa PSD-ALDE-UDMR din componenţa lui, vrea să îmi mărească leafa de bugetar cu aproximativ 15% . El vor, dar  eu nu vreau şi pace. Unde mai pui că mai şi scriu şi vituperez  împotriva acestei magnanimităţi, socotind-o iresponsabilă, ruşinoasă şi suspectă.

acum 2 ani · comentarii (47)