Universitar
Articol publicitar

Universitatea Româno-Americană: spaţiul educaţional care îi pregăteşte pe tineri pentru cerinţele pieţei muncii

Universitatea Româno-Americană: spaţiul educaţional care îi pregăteşte pe tineri pentru cerinţele pieţei muncii

Are sistemul de învăţământ soluţii viabile, pentru ca tinerii să se poată pregăti nu doar pentru obţinerea unei diplome, ci şi pentru realităţile unui loc de muncă? Un răspuns pare să vină dinspre sistemul privat, unde sunt instituţii, precum Universitatea Româno-Americană (URA), care le oferă tinerilor avantaje multiple: costuri accesibile, burse de merit şi o programă modernă, atrăgătoare, ancorată în cerinţele angajatorilor.

Studenţii cer creşterea burselor: Valoarea burselor, lovită de inflaţie şi de costurile revenirii în campus

Studenţii cer creşterea burselor: Valoarea burselor, lovită de inflaţie şi de costurile revenirii în campus

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) solicită Ministerului Educaţiei şi Guvernului din nou, în contextul economic actual şi având în vedere evoluţiile la nivel european, creşterea subvenţiei pentru burse, nemodificate din 2017, de la 201 lei/student bugetat/lună la 272 lei/student bugetat/lună, ţinând cont de nevoia stringentă de actualizare a cuantumului burselor studenţeşti.

SONDAJ Viaţa de student în pandemie: Nepotismul bate CV-ul, iar sistemul „pile, cunoştinţe, relaţii” rămâne o realitate DOCUMENT

SONDAJ Viaţa de student în pandemie:
Nepotismul bate CV-ul, iar sistemul „pile, cunoştinţe, relaţii” rămâne o realitate DOCUMENT

Studenţii români sunt pasionaţi şi antreprenoriali, 28% dorind să-şi deschidă firma proprie, decât să găsească un job în sectorul public. Dar progresul lor este frânat de creşterea tot mai accentuată a problemelor de sănătate mintală, abuz de alcool, ţigări şi alimente nesănătoase, precum şi a diferite fenomene cu care se confruntă în societate, precum lipsa egalităţii de şanse, arată rezulatele unui sondaj realizat la începutul acestui an.

Cîmpeanu: A fost modificat nivelul până la care poate fi depăşită capacitatea maximă de şcolarizare stabilită de către ARACIS, ca urmare a crizei din Ucraina

Cîmpeanu: A fost modificat nivelul până la care poate fi depăşită capacitatea maximă de şcolarizare stabilită de către ARACIS, ca urmare a crizei din Ucraina

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a anunţat miercuri că a fost actualizat nomenclatorul domeniilor de master şi programelor de licenţă. De asemenea, potrivit lui, a fost modificat nivelul până la care poate fi depăşită capacitatea maximă de şcolarizare stabilită de ARACIS, care va putea fi depăşit cu până la 20%, pentru a putea face faţă numărului de ucraineni care vor dori să studieze în România.

Cîmpeanu: Vom iniţia o OUG prin care activităţile dezvoltate prin mijloace electronice să poată fi incluse în programele de studiu din România

Cîmpeanu: Vom iniţia o OUG prin care activităţile dezvoltate prin mijloace electronice să poată fi incluse în programele de studiu din România

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, le răspunde studenţilor nemulţumiţi că, după ce luni de zile au învăţat online, sunt acum nevoiţi să meargă fizic la şcoală şi se confruntă cu dificultăţi financiare în a-şi asigura cazarea în centrele universitare. Cîmpeanu anunţă că din anul universitar viitor vor exista standarde de calitate pentru fiecare domeniu de învăţământ superior, care vor stabili ce activităţi pot fi parcurse online.

CNR cere Ministerului Educaţiei modificarea cadrului legal pentru a se putea utiliza avantajele oferite de sistemul online

CNR cere Ministerului Educaţiei modificarea cadrului legal pentru a se putea utiliza avantajele oferite de sistemul online

Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR) s-a reunit joi şi a decis că susţine trecerea activităţilor de predare-învăţare-evaluare în sistemul „faţă în faţă” odată cu încheierea stării de alertă. În acelaşi timp, cere Ministerului Educaţiei şi Parlamentului să modifice cadrul legal, astfel încât să se utilizeze avantajele oferite de sistemul online.

Şeful delegaţiei ruse la convorbirile de pace este Vladimir Medinski,  autor a trei teze de doctorat (1997, 1999, 2001), câte una la doi ani, în două domenii diferite, ştiinţe politice şi istorie, toate fiind demonstrate a fi fost plagiate. Aceasta nu l-a împiedicat pe Vladimir Putin să-l promoveze în cercurile înalte ale puterii şi să-l preia în nucleul ideologic al regimului său neoimperial.

acum 4 luni · comentarii (1)

Chiar şi numai aceste manevre ar trebui să-l „dea jos” din funcţia de ministru al Educaţiei. Este cunoscut de mulţi ani ca apărător al plagiatorilor, şi nu înţeleg ce a fost în mintea lui Iohannis când l-a propulsat în funcţia de ministru. Posibil, doar speranţa că-i va promova România Educată. A urmărit toate aceste manevre Emilia Şercan,  ale cărei articole m-au inspirat în articolul de faţă.

acum 10 luni · comentarii (10)

Pentru un student bun, inteligent, cu educaţie înaltă, internshipul nu mai are aceeaşi valoare ca acum 20 de ani. Sau, mai precis spus, valoarea nu mai vine din acelaşi loc. Atunci vedeai şi făceai lucruri despre care nu aveai unde să citeşti sau pe care să ţi le explice cineva sintetic şi coerent, şi trebuia să le înveţi experimentând.

acum 1 an · comentarii (10)

Când am făcut eu facultatea la Universitatea din Bucureşti, demult, profesorii nu se uitau la studenţi când treceau pe lângă ei, nu întorceau capul, nu ne zâmbeau, uneori sunt sigur că nici nu ne observau, de parcă nici nu am fi fost pe acolo. Dar la noi, studenţii, când vedeam profesorul încă din capătul holului, venind spre sala de curs sau doar în trecere, discuţiile se opreau şi ne întorceam cu toţii tăcuţi către el până trecea

acum 1 an · comentarii (30)

Ministrul Sorin Cîmpeanu şi-a publicat CV-ul abia la trei luni după ce a fost învestit în funcţia de ministru al Educaţiei. Şi abia după solicitări apărute pe reţele de socializare. CV-ul dlui ministru Cîmpeanu cuprinde multe informaţii despre funcţii şi onoruri primite, dar nimic despre opera ştiinţifică. Măcar titlul tezei de doctorat.

acum 1 an · comentarii (30)

Sesizarea CNATDCU cu privire la probele de plagiat doctoral pe care le-am semnalat pe Blogurile „Adevărul” constituie deznodământul firesc al unui demers etic care este menit să asaneze şcoala doctorală a Universităţii „Valahia” din Târgovişte de practici care au adus-o în atenţia opiniei publice într-o lumină negativă, în contrast cu ceea ce îşi doresc şi merită cei mai mulţi dintre profesorii acesteia.

acum 2 ani · comentarii (2)

Două evenimente la care am participat recent m-au determinat să aştern câteva gânduri pe hârtie, care compun acest articol. Primul eveniment a fost organizat de Centrul de Învăţare al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, la invitaţia profesorilor Simona-Elena Vrânceanu şi Alexandru Grădinaru, la o discuţie în format online cu studenţii universităţii despre ce înseamnă o „carieră de succes”.

acum 2 ani · comentarii (0)

Când te afli în faţa unei probleme complicate, nu trebuie să ai în minte, în primul rând, soluţia, ci metoda, respectiv modul în care ajungi la soluţie. Ca profesor, evident că apreciez acest mod de lucru, riguros, care se bazează pe evidenţe, pe date, pe analize comparative, pe rezultate predictibile. Politicienii, de regulă, nu îm­­brăţişează această metodă.

acum 2 ani · comentarii (3)

Ce ne mai poate spune filosofia astăzi? Ar trebui că ea să fie o parte a educaţiei tinerilor? Curiozitatea în faţa spectacolului lumii, dorinţa de a te înţelege şi de a îl înţelege pe celălalt. Nevoia de valori morale şi de un raport corect cu Statul. Iată câteva teme de reflecţie de care nu putem scăpa.

acum 2 ani · comentarii (1)

De ce? Pentru că (i) Finanţarea din bani publici a cercetării nu urmează performanţa, ci este croită după chipul şi asemănarea celor ce se află în poziţii de putere; (ii) Munca şi speranţele le sunt călcate cu cizma de nişte evaluatori incompetenţi; (iii) Un evaluator „mioritic” prevalează în faţa unui „nobelist”; (iv) În România soţul evaluează în competiţii în care soţia câştigă;

acum 2 ani · comentarii (1)

Cu mai multe săptămâni în urmă l-am sunat la telefon, pe Mentorul meu. Mi-a răspuns cu acea voce inconfundabilă, cu care domina prin puţinele cuvinte rostite, limpezi, fără echivoc, semn al unei minţi extrem de ordonate, obişnuită să anticipeze mult, în timp, ceea ce era mai important în comunicarea cu semeni la care ţinea. Urma să ne vedem după sesiunea obişnuită de examene, de la debutul acestui an. A venit pandemia şi timpul s-a dilatat...

acum 2 ani · comentarii (1)

Cum-necum, pare-se că ajungem la liman şi cu Bacalaureatul acesta. Cam tot la fel cum am făcut-o şi cu aşa-zisa Evaluare naţională. Principiul de bază al reuşitei fiind acela al închisului ochilor. Să admitem că nu s-ar fi revenit, totuşi, la formula copiatului cu „binecuvântare“. Dar nici exigenţă nu a fost.

acum 2 ani · comentarii (21)

Cehia, Ungaria, Italia şi Lituania au început demersurile necesare pentru constituirea unui  Consorţiu European de Infrastructură de Cercetare (European Research  Infrastructure Consortium) numit ELI-ERIC. În acest articol încercăm să prezentăm implicaţiile acestei acţiuni asupra celui mai mare proiect de cercetare românesc: ELI-NUCLEAR PHYSICS (Laserul de la Măgurele).

acum 2 ani · comentarii (12)
Modifică Setările