Român şcolit în Olanda şi Anglia: „Vreau să mă întorc fiindcă îmi plac oamenii şi pentru că aici mă simt confortabil”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi au de unde alege când vine vorba de cariera lor, mulţi tineri visează să îşi dezvolte parcursul profesional în România. L-am intervievat pe Filip Ciurel, care a experimentat de la 13 ani mediile educaţionale şi profesionale occidentale şi acum visează să se întoarcă în România să-şi pornească propria afacere.

Filip s-a mutat în Olanda împreună cu familia lui, unde a urmat cursurile din cadrul International School of Amsterdam, o şcoală internaţională privată pentru expaţi, care reuneşte în medie studenţi din peste 60 de ţări. 

Ceea ce i-a plăcut acolo a fost faptul că se punea foarte mult accent pe dezvoltarea unui proces de a învăţa şi a unui filtru prin care informaţiile să treacă şi nu atât pe tocit, aşa cum a auzit că se întâmplă în cadrul sistemului de învăţământ din ţară.

Cu toate acestea, şi-a dat seama destul de rapid că restul colegilor erau destul de diferiţi şi recunoaşte că: “în cei 6 ani în Olanda mi-a fost dificil să-mi fac prieteni noi sau să mă integrez unor grupuri care adesea erau formate din oameni foarte superficiali şi imaturi.”

Cântărind opţiunile din Occident pentru facultate, a ales Universitatea din Birmingham, UK pentru un Bachelor în Business de 3 ani.

“În Anglia a fost mai uşor din toate punctele de vedere. Era alt mediu, studiam acelaşi lucru, prin urmare eram într-un grup care avea aceleaşi interese. Sistemul de învăţământ din UK diferă foarte mult de cel din Olanda în sensul că oferă foarte multă libertate şi flexibilitate în ceea ce priveşte curricula, modalităţile de a învăţa şi a transpune informaţiile. Cumva este un sistem anti-toceală, ca să fiu mai clar.

Englezii sunt oameni foarte deschişi, însă cumva nu rezonam cu multe chestiuni, îndeosebi la modul în care ne petreceam timpul liber. Ei preferă să se joace pe Xbox şi parcă duc o viaţă mult prea pasivă pentru mine”, ”, a povestit Filip, care are un stil de viaţă foarte activ, fiind câştigătorul locul II pe ţară (în România) pentru downhill biking.

“Pasiunea pentru bicicletă o am de mic; de la 3 ani am învăţat să merg, iar prin clasa a 7-a am început să particip la concursuri ajungând să câştig locul 2 la un event de downhill biking în urma căruia am primit şi o sponsorizare.”

Acest hobby este şi unul din motivele pentru care se întoarce în fiecare vară în ţară, unde are şi un grup de prieteni cu care practică acest sport, dar şi o multitudine de evenimente care se organizează pentru a-i reuni pe cei pasionaţi de biking şi alte sporturi asemănătoare.

Filip lucrează la momentul actual la IBM ca şi Junior Business Consultant, având experienţa mai multor internship-uri în spate, toate în România.

“Am învăţat că teoria nu prea se pupă cu realitatea, iar la IBM, fiind şi primul meu job, am avut cadrul de care am avut nevoie pentru a învăţa foarte multe lucruri noi şi să observ cum funcţionează un business din interior. Stând printre oameni mai seniori şi participând la discuţiile lor am reuşit să văd lucrurile transpuse în practică, lucru care mi-a oferit o viziune diferită asupra lumii business-ului.”

Şi-a luat un an liber pentru a analiza piaţa şi a „vedea cum merg lucrurile pe aici” înainte de masteratul pe care îl va începe în două săptămâni, în cadrul EADA Business School din Barcelona, Spania pe Management Internaţional.

“Programul este axat pe antreprenoriat, ceea ce mă încântă foarte mult, fiindcă aş vrea după 2,3 sau 5 ani într-o corporaţie, să îmi deschid propria afacere în România.”

De ce în România?

“Fiindcă este un mediu foarte bun de a intra în afaceri, este o piaţa în dezvoltare, departe de saturaţie şi dinamică per ansamblu. Oamenii sunt muncitori, creativi, descurcăreţi, iar mie, unul, îmi face plăcere să lucrez cu românii.  În Occident, oamenii par mult mai robotizaţi, orientaţi spre lucruri care să le aducă valoare în CV şi atât.”

Pe viitor, i-ar plăcea să se dezvolte în domeniul turismului, dar îl atrage şi ideea dezvoltării aplicaţiilor pe mobil.

“Vreau să mă întorc fiindcă îmi plac oamenii şi pentru că aici mă simt confortabil. Degeaba aş avea mai mulţi bani în altă ţară sau un standard de viaţă diferit, dacă nu am cu cine să împărtăşesc din realizările mele. Singurul lucru care m-ar atrage în vest este ascensiunea şi dezvoltarea rapidă pe care poţi să o ai într-o corporaţie. Însă, am încredere în deciziile mele şi stiu că şi aici voi reuşi ceea ce îmi propun. Asta este cel mai important pentru mine.”

Sursa: http://www.reviro.ro/blog

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite