Mulţi dintre observatorii ultimei crize financiare (probabil incă foarte curentă in România) au căzut de acord că aceasta este rezultatul unei crize a vârstei mijlocii în masă, a Directorilor marilor companii financiare.  Aceştia din urmă, deşi acum cu un orgoliu rănit şi o avere ceva mai mică – dacă nu inexistentă, deţin cărţi de vizită infrmuseţate de trei litere: MBA.

Programele de MBA au fost primele scrutinizate de presa internaţională după marea prabuşire a fraţilor Lehman. Metodele de predare au fost puse sub semnul întrebării şi profesorii chestionaţi în legătură cu metodele mai putin etice pe care alumnii lor le-au folosit.  

Cu toate acestea programele de MBA si EMBA se vănd ca pâinea caldă.

Ziarul Financial şi Forbes Romania sunt singurele surse credibile(deşi sărace) de informaţie în ceea ce priveşte programele de MBA şi EMBA din România. Ziarul Financial publică singurul top de pe piaţa locală şi oferă o imagine destule de bună a pieţei studiilor in afaceri, in România.

Pentru cursurile din străinătate, cele mai bune surse de referinţă sunt  AMBA (the Association of MBAs), QS, Financial Times (secţiunea  de business education nu este dupa pay wall deci poate fi accesată gratuit), Bloomberg Business Week, The Economist - Which MBA, şi aproape exclusiv pentru Statele Unite, Poets & Quants.

Financial Times produce cele mai prestigioase topuri pentru programele şcolilor de afaceri internaţinale – de la programe de Master, la MBA şi EMBA.

QS ( cu cele doua variaţii – QS Top MBA şi QS Top EMBA) este o platforma online şi revistă care acoperă  în detaliu un număr impresionant de şcoli de afaceri. Aici găsiţi informaţii despre cursuri, costuri, interviuri cu studenţi şi profesori precum şi o sumedenie de sfaturi utile nu doar pentru cand te decizi ce program doreşti să urmezi dar şi pentru ceea ce urmază dupa ce ai fost acceptat.

Şi mai apoi găsţi sporadicele articole pe blogul Adevărul. Care sunt mereu folositoare datorită informaţiei succinte, uşurintei de a interacţiona şi nu numai. În urmatoarele luni mi-am propus să public săptamânal un post care să descrie în detaliu un program internaţional (Master, MBA sau EMBA)

Daca aveţi intrebări referitoare la cursurile şcolilor de afaceri din afara României, sau de ce nu sugestii pentru viitoare posturi, lăsaţi un comment dedesubt sau trimiteţi-mi un e-mail la alexandra@bluesky-pr.com . Mulţumesc.