Top 5 argumente împotriva studiului în Marea Britanie, combătute din interior

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irina Alionte, absolventă a universitaţii Warwick
Irina Alionte, absolventă a universitaţii Warwick

Am fost foarte surprinsă de vocile care susţin în ultima vreme că Marea Britanie nu este locul de studiu potrivit pentru tinerii noştri. Aşa că am rugat-o pe fiica mea Irina,  absolventă a universităţii Warwick, să vă împărtăşească gândurile ei legate de experienţa britanică. Iată răspunsul ei la cele mai frecvente contraargumente pentru înscrierea la o universitate din Marea Britanie.

Învinge-ţi temerile şi urmează-ţi visul de a studia în Marea Britanie

Ca proaspătă absolventă a unui program de masterat în Marea Britanie la University of Warwick, m-am lovit şi eu, la rândul meu, de diverse incertitudini şi frământări în procesul de aplicare la o universitate britanică. Oare fac alegerea potrivită? Am şanse să intru la o universitate renumită? Voi regreta faptul că sunt departe de familie şi prieteni?

Aşa că ştiu perfect cum te simţi, ca elev de liceu, pus în faţa opţiunii de a studia în străinătate. Eram însă curioasă să aflu cu ce frământări se confruntă elevii de liceu din ziua de astăzi, prin urmare am stat de vorbă cu sute de elevi de liceu care îşi doresc să aplice la o universitate din UK şi am întâlnit de fiecare dată acel ceva – frică, temere, nehotărâre – care îi ţine în loc. Oare îţi sunt familiare?    

Am scris acest articol pe baza celor mai des întâlnite frământări şi sper că te va ajuta să mergi înainte spre ţelul tău. Dar să le luăm pe rând.

1. „Universităţile din UK au preţuri exorbitante”   

Tarifele practicate de universităţile din UK pot reprezenta o provocare.

Însă din fericire, există multe posibilităţi de a-ţi bugeta studiile, incluzând joburi part-time pe care le poţi lua în campus. Nu uita: "Where there is a will, there is a way". Ştiu chiar studenţi din familii extrem de înstărite care aleg să lucreze în bibliotecă sau ceainăria din campus, doar pentru a nu rămâne izolaţi de alţi colegi din medii atât de diferite!

De asemenea, îţi recomand să aplici pentru un Student Loan, o variantă de împrumut extrem de populară printre studenţii.  Chiar dacă te sperie idea unui împrumut, e bine de ştiut că taxele de facultate sunt acoperite în întregime de Guvernul Britanic şi se restituite numai după ce câştigi un salariu de peste £21,000/an.

Vom aborda în detaliu posibilităţile de finanţare & aplicaţia pentru un Student Loan într-un training online pe care-l pregătim. De asemenea, universităţile din Scoţia au făcut gratuit sistemul de şcolarizare pentru toţi studenţii parte a Uniunii Europene – deci sunt o altă variantă demnă de luat în calcul.

2. „Cum o să mă descurc singur(ă)?”

Întotdeauna ne este frică de necunoscut, până când decidem să-l înfruntăm! Iar apoi ne dăm seama cât de uşor era.

Mulţi dintre colegii mei nu ştiau nici măcar să folosească o maşină de spălat! Experienţa universitară te învaţă tot ceea ce trebuie să şti, am învăţat unii de la alţii, iar până la urmă e OK să faci şi greşeli.

Când ajungi să te descurci pe cont propriu, devii atât de mândru de tine! Sentimentul de autonomie, faptul că eşti 'stăpânul' propriei vieţi şi spiritul de independenţă pe care ţi-l dă studiatul în afară te transformă atât de mult în bine. Pe măsură ce îţi extinzi zona de comfort, capeţi curaj şi forţe noi. Totul este să ai curajul să plonjezi şi te pui în acea situaţie nouă.

Sincer, până acum nu am întâlnit şi nu am auzit de nici un student care să nu se descurce! Aşadar sfatul meu este: embrace your fear and go for it anyway :-)

3. „Oare o să îmi fac noi prieteni?”

Este ceva ce simte orice om plecat într-o ţară străină. Şi mie, iniţial mi-a fost greu să mă desprind de prietenii de-o viaţă pe care îi aveam în România. La fel ca tine - mă întrebam dacă o să reuşesc să creez relaţii la fel de puternice cu persoane noi, din alte culturi. 

Ei bine, află că toată lumea e extrem de prietenoasă, pentru că toţi sunt în aceeaşi situaţie ca şi tine. Toate universităţile atrag un mix de studenţi din toate colţurile lumii, aşadar nu vei fi singurul student venit din afara Regatului Unit, gata de un nou început. Chiar şi studenţii britanici au, de cele mai multe ori, familia într-un alt oraş decât cel în care studiază. Şi cum nimeni nu cunoaşte pe nimeni, toată lumea e extrem de deschisă să-şi facă noi prieteni.  

O altă oportunitate fantastică pe care o oferă universităţile din Anglia sunt diversele societăţi din orice campus universitar, în care ai posibilitatea să te implici şi să-ţi urmezi un interes propriu, precum şi să întâlneşti noi oameni. Ca să îţi faci o idee - eu am fost membru în Romanian Society, Belly Dancing Society, Riding Society şi Entrepreneurs Society.

În cadrul societăţilor mi-am făcut o mulţime de noi prieteni în afara cursurilor. Chiar şi în ziua de astăzi, în Londra fiind, mai ţin legătura cu studenţii care au fost în aceleaşi societăţi ca şi mine!

4.E greu să intri la o universitate din UK”

Universităţile din UK sunt chiar mai accesibile decât par la prima vedere! Cu siguranţă ai şanse să fi admis, atâta timp cât ai un dosar de admitere care să îţi scoată în evidenţă toate punctele tale forte.

Cât despre ce poţi face să-l îmbunătăţeşti şi să îţi reduci această frică, vom vorbi pe larg în training-urile online pe care le pregătim. Toate activităţile extra-curriculare precum sporturi, internship-uri/voluntariat, organizare de evenimente în liceu, concursuri, training-uri, etc. pot adăuga un plus de valoare candidaturii tale. Important este cum vei corela toate aceste experienţe pe care le posezi cu domeniul/cursul ales de tine.

Avantajul tău ca elev de liceu este că încă mai ai timp şi te poţi pune la punct cu aceste cerinţe, asta în cazul în care eşti cu adevărat hotărât. Poţi face progrese fantastice, indiferent la ce nivel te afli în prezent! Sfatul meu ar fi să te concentrezi pe ceea ce ai de făcut, nu pe ceea ce nu ai făcut.

5. „Îmi este greu să găsesc informaţiile necesare ca aplicant străin, iar site-urile universităţilor sunt adevărate labirinturi…”

Şi eu în acele momente când mă pregăteam să aplic la universitate mă simţeam frământată de multitudinea informaţiilor fie auzite, fie găsite pe internet (uneori contradictorii), consilieri individuali care cereau sute de euro pentru o consultaţie one-to-one sau alţii care te îndrumă numai către universităţi de mâna a treia, cu care colaborează. Şi simţeam că nu am pe nimeni care să mă ajute şi să-mi arate pas cu pas tot ceea ce trebuia să ştiu pentru a aplica cu succes la o universitate de top. 

Este şi motivul pentru care pregătesc acum un sistem complet care să explice pas cu pas toate etapele procesului de admitere pentru absolut orice universitate din UK.

Cu susţinerea Shakespeare School, mi-am propus să ajut generaţiile viitoare să nu mai piardă acele ore în şir de cercetare pe internet. Vreau ca ţie să îţi fie mai uşor. Şi în colaborare cu o altă absolventă din Marea Britanie, în prezent doctorand la Oxford, ne dorim să creăm o platformă online, accesibilă tuturor elevilor, conţinând toată informaţia acumulată de noi în aceşti ani.

Având în vedere valoarea informaţiilor prezentate, accesul la acest training nu va fi gratuit, însă nici scump. Vrem să fie accesibil cât mai multor tineri dornici să studieze în UK, astfel încât să le salveze ore întregi de cercetare online şi să le ofere informaţii cheie direct de la sursă, la care nu ar fi avut acces altfel. 

Dacă mereu ai visat la studii în străinătate şi nu ai avut curajul să afli mai multe detalii, ei bine află că visarea cu ochii deschişi şi lipsa de ACŢIUNE nu îţi vor aduce nici un beneficiu. Da, tot ce este de valoare, presupune efort şi nu, nu va veni nimeni cu invitaţii speciale.

Sfatul meu? Lasă frământările deoparte. Şi concentrează-te pe ceea ce ai de făcut. Uneori, viaţa nu îţi oferă aceeaşi oportunitate de două ori. Aşa că luptă pentru ca visele tale să devină realitate.

Articol scris de Irina Alionte.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite