Raluca Ada Popa, Studentul Român al Anului la Gala LSRS: „Cred că pot să ajut mai mult din afară decât lucrând din România”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca Ada Popa îi înfruntă pe spionii de la NSA chiar la ei acasă     FOTO: Marian Iliescu
Raluca Ada Popa îi înfruntă pe spionii de la NSA chiar la ei acasă     FOTO: Marian Iliescu

Marele Premiu al celei de-a şasea ediţii a Galei Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) a fost câştigat de către Ada Raluca Popa.  Prin acest concurs, lansat în 2009, sunt recunoscute rezultatele deosebite ale acestor studenţi – atât finalişti, cât şi nominalizaţi – pentru excelenţă academică în străinătate.

URMĂRIŢI LIVE STREAM de la Gala LSRS AICI

Marele Premiu: Studentul Român al Anului din Străinătate a fost desemnată Raluca Ada Popa. „Studenţii români sunt ambasadori valoroşi ai României în străinătate. Doresc să mulţumesc familiei mele pentru sprijinul acordat şi aş vrea să mulţumesc din suflet mentorilor mei români şi americani. Mă simt foarte norocoasă că am avut ocazia să studiez la MIT şi că am avut parte de o educaţie excepţională. Îmi doresc ca şi România să ajungă la un nivel comparabil cu cel din Occident. Cred că pot să ajut mai mult din afară decât lucrând în România”, a declarat ea la Gală.

"Teza mea de doctorat contribuie la protejarea datele confidenţiale sau private împotriva hacker-ilor şi a câştigat premiul Sprowls pentru cea mai bună teză în informatică de la MIT. Proiectul meu CryptDB este folosit de companii de renume precum Google (începând din 2013), SAP AG şi Lincoln Labs, iar proiectul meu, Mylar (dezvoltat şi publicat în 2013-2014), este folosit de spitalul Newton-Wellesley din Boston. Mylar şi CryptDB au apărut în presă (Forbes, Technology Review, Adevărul) şi au fost publicate la conferinţe de top din IT. În anul 2013-2014 am aplicat la poziţii de profesor universitar. După interviuri, mi s-au oferit posturi de profesoară la toate facultăţile de vârf din lume inclusiv MIT, Stanford, Berkeley, Harvard, Princeton, etc. Am decis să accept oferta de la Berkeley şi voi începe munca de profesoară acolo în 2015", spunea Raluca Ada Popa, pe site-ul LSRS.

"Adevărul" a realizat un interviu cu ea în luna aprilie a anului trecut

Studentul Anului în România - Ionuţ Alexandru Budişteanu: „Îmi doresc o ţară frumoasă, să nu ne mai certăm şi să trecem la muncă”

Petronela Buiga şi Tiberiu Popescu au menţiuni speciale la categoria studentul anului în România. "Fiecare dintre noi aspirăm spre un grad înalt de fericire pe care dorim să îl şi menţinem. Odata cu începerea studiilor de Medicină Dentara (licenţa) la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca şi în paralel cele de Management (licenţa şi master) la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu am întalnit fericirea prin realizarea activităţilor plăcute mie. În tot acest timp m-am implicat în numeroase proiecte de voluntariat, am participat la 35 de conferinţe naţionale şi internaţionale (obţinând importante premii), am câstigat burse de cercetare atât la nivel european: Londra, Oxford, Strasbourg, Leeds cât şi în ţară. Continuând să mă implic în variate activităţi sunt convinsă că voi reuşi să îmi menţin starea de fericire şi în viitor", spune Buiga. 

Tiberiu Popescu: "Şansa mea a fost să cresc alături de oameni care insuflă excelenţă. Am început cu celule stem şi am ajuns la chirurgia robotică. Am învăţat de asemenea că arta în Medicina modernă rezidă în capacitatea de colaborare şi într-o viziune care „să provoace” viitorul. Alături de colegii mei de la UMF „Iuliu Haţieganu” am pus bazele S.A.R.U.S (Students’ Association of Robotic Urologic Surgery), o organizaţie unică în Europa prin parteneriatele şi activităţile întreprinse şi prin şansa oferită studenţilor de a lucra efectiv cu  robotul. Experienţa şi infuzia de inspiraţie pe care le-am dobândit în cadrul burselor câştigate în centre de referinţă (Milano, Strasbourg, Ioannina) au fost definitorii pentru a fi răsplătit cu o Bursă Ştiinţifică şi a alege Oncologia. Am preluat astfel activitatea Cercului Studenţesc de Oncologie şi Radioterapie din cadrul Institutului Oncologic, al cărui scop dedicat este motivarea şi dezvoltarea academică a studenţilor prin includerea lor în burse de cercetare. Nădăjduiesc să insuflu filozofia multidisciplinarităţii şi detaliilor, dar mai ales să transmit ceea ce am  primit, pentru a forma şi alţi deschizători de drumuri".

Studentul Român al Anului din Europa a fost ales Sergiu Iliev: „Vă mulţumesc mult pentru acest premiu şi mulţumesc finaliştilot, sunt persoane de excepţie, mulţumesc familiei, prietenilor şi profesorilor”. 

Isabela Manelici a fost recompensată cu menţiune specială. "Mă numesc Isabela Manelici, născută în Galaţi şi sunt studentă cu bursă în anul I de doctorat în economie la Columbia University, în New York City. Mi-am terminat studiile universitare de licenţă şi masterat în inginerie civilă la Ecole Polytechnique şi Ecole Naţionale des Ponts et Chaussees în Paris. Doi ani lucraţi la Banca Mondială, în Washington DC, pe teme de infrastructură de transport, energie şi telecomunicaţii, mi-au trezit interesul spre cercetare în economie. Munca directă cu ministere din Brazila şi Coreea de Sud reprezintă pentru mine o sursă de inspiraţie pentru viitoarele proiecte de cercetare pe teme de dezvoltare durabilă şi echitabilă. Pentru a înlesni tranziţia spre mediul academic, am urmat pregătirea în economie şi finanţe oferită de CEMFI, în Madrid, un centru de excelentă fondat şi susţinut de Banca Naţională a Spaniei. Sunt recunoscătoarea LSRS pentru tot efortul depus în organizarea Galei LSRS, şi nu numai", potrivit site-ului Ligii.

Studentul Român al Anului din Europa, nivel postuniversitar - Alexandra Ana-Maria Bocşe. "În prezent studiez la Universitatea Cambridge din Marea Britanie pentru un PhD in Politics and International Studies. Sunt membră a Trinity College, care îmi finanţează de altfel şi cercetarea doctorală.  Am  obţinut un MPhil în International Relations de la aceeaşi universitate în 2011. Cercetarea mea curentă se axează pe securitatea energetică Europeană. Interesele mele de cercetare vizează Guvernarea Globală şi Securitatea Energetică în Uniunea Europeană şi Europa de Est. În prezent sunt şi Coordonatorul Centrului pentru Studii Europene de la Universitatea Cambridge,  Cercetător Asociat la European Centre for Energy and Resource Security, King’s College London, Editor Asociat la Cambridge Review of International Affairs şi reprezentantul reales al studenţilor doctoranzi din cadrul Departmentului Politics and International Studies, Cambridge. La Cambridge predau Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană, iar la King’s College London sunt lector al unui curs de Politică Energetică Globală. Am decis să aplic până la urmă din respect pentru persoana misterioasă care m-a nominalizat pentru acest premiu"

Oana Ţifrea Marciuska şi Monica Enescu au primit menţiuni speciale. "În prezent îmi finalizez doctoratul în Imagistică Medicală la Universitatea Oxford, unde lucrez în cercetarea spre combaterea cancerului. Fac parte dintr-o echipă multidisciplinară, în care ocup rolul inginerului. Proiectul la care lucrez are drept centru de interes studiile clinice ale noilor tratamente pentru cancer, care sunt supervizate cu ajutorul imagisticii. În cadrul proiectului, rolul meu este de a modela matematic tumorile şi de a propune soluţii software în scopul analizei optime a imaginilor. Am obţinut un MSc in Biomedical Engineering de la aceeaşi universitate în 2011. Fiind pasionată de educaţie, pe langă doctorat, predau în cadrul cursurilor de Imagistică medicală, Metode numerice, şi C++ ale Universităţii Oxford, şi am îndrumat proiecte ale studenţilor din ani mai mici. Atunci când nu muncesc, îmi place să citesc, să vâslesc (am făcut parte din echipa de canotaj a colegiului Christ Church), sau să dezbat subiecte de actualitate", spune Monica Enescu. 

La rândul său, Oana Ţifrea arată pe site-ul LSRS: "Sunt studentă doctorandă în Informatică (anul III) la Universitatea Oxford unde dezvolt metode noi de căutare pentru un grup de persoane, fiind sponsorizată de bursa Google. Studiez modul în care comunică oamenii, combinând teorii din ştiinţele sociale, economie şi filozofie care sunt transpunse în limbaje ale inteligenţei artificiale. Informatica este o pasiune deoarece pot rezolva probleme şi aduce inovaţii în domenii foarte diverse, de la recunoaşterea automată a umorului în texte, la crearea de jocuri pentru copiii care au probleme de înţelegere a textului.Am acumulat experienţă atât ca cercetător cât şi ca programator în 6 ţări diferite – spirjinită de mai multe burse. Am creat “Oxford Women In Computer Science Society (OxWoCS)” o societate care sprijină şi promovează femeile în informatică printr-o multitudine de activităţi. Inspirată de mentorii mei, promovez informatica şi în România la fostul meu liceu şi facultate.

Studentul Român al Anului din America de Nord, Nivel Universitar - Mădălina Vlăsceanu. "La University of Rochester mi-a fost oferita o bursă integrală pentru toţi cei 4 ani de studiu. Am absolvit Colegiul Naţional Mihai Viteazul în 2012. În acest an particip la un program de schimb de experienţă în Londra, Marea Britanie, la University College London".

Florin Bogdănel Priboi a primit menţiunea specială. "Am fost, în 2013-2014, singurul român selectat pentru Hubert. H. Humphrey Fellowship Program şi primul etnic rrom din istoria Programului. Acest program de excelenţă pentru profesionişti “mid-career” aparţine Departamentului de Stat din Statele Unite ale Americii. Am organizat şi am participat la 7 conferinţe, şi am publicat cartea “The Human Rights: Roma Political Representation”.

Studentul Român al Anului din America de Nord, Nivel Postuniversitar - Carla Baricz. "Am plecat în Statele Unite la vârsta de zece ani, copilărind în Connecticut şi Florida, unde am terminat şcoala primară şi liceul. După ce am câştigat marele premiu în concursul naţional de istorie (2004), am început studiile universitare la CaseWestern ReserveUniversity (Cleveland) în programul prestigios oferit cu sprijinul Cleveland Clinic. Aici am dobândit o bursă integrală la medicină. Pentru că pasiunea vieţii mele este literatura, am aplicat pentru transfer după primul an. Am obţinut licenţa în Limba şi Literatura Engleză şi în Literatura Comparată, la Columbia University (New York City), unde am avut o bursă integrală de merit. Am urmat studii post-universitare la YaleUniversity, (New Haven CT), unde am obţinut masteratul şi M.Phil-ul (Master in Philosophy) în Limba şi Literatura Engleză şi m-am specializat în Studii Renascentiste. În prezent, îmi compun teza de doctorat – “Playing Parts: Early Modern Two-Part and Sequel Plays,1490-1690” – la aceeaşi universitate", spune ea pe site-ul Ligii.

Premiul Special în Arte - Raluca Alecsandra Drăgoi. "Am copilărit în oraşul universitar, Iaşi, România, iar la momentul actual sunt de trei ani stabilită în Marea Britanie. Întotdeauna am avut curiozitatea să descopăr locuri noi şi oameni din culturi diferite, astfel această mutare a fost benefică şi provocatoare pentru proiecte pe care le-am avut. După ce am studiat trei ani Fotografia la Universitatea Portsmouth, absolvind acest an cu First Class Honours Degree, am decis să nu mă opresc şi să avansez mai mult pe un subiect mai concis. Astfel, am aplicat pentru master la Universitatea Westminster din Londra, Fotografie Documentară şi de Fotojurnalism unde am fost acceptată şi premiată cu o bursă care îmi acoperă o parte din costurile taxei", potrivit descrierii sale de pe LSRS.

Sabrina Berariu a primit menţiune specială. "Sabina, 22 de ani, Bucureşti, mândră să fiu româncă. De-a lungul călătoriei mele studenţeşti am fost descrisă adeseori ca un spirit liber, vizionar, non-conformist, deschis mereu spre nou, înzestrat cu o curiozitate aparte şi o imaginaţie nemărginită. Flerul meu artistic a fost mereu ancorat de un stil pragmatic şi întreprinzător, demonstrând abilităţi de leadership şi management. Venerez subtilitatea complementată în milioane de idei, viteza de implementare, libertatea de expresie şi curajul. Trei ani de creativitate şi dezvoltare personală la Universitatea de Arhitectură din Portsmouth, UK au fost încununaţi cu o distincţie ca şef de promotie şi RIBA Student Prize 2014 pentru calitatea designului architectural şi a stilului grafic prezentat în cadrul Eldon Graduate Show 2014. Cu o dorinţă arzătoare de a-mi realiza propriul potenţial lucrez în prezent pentru firma multi-naţională de Arhitectură şi Design Scott Brownrigg urmând să îmi continui studiile post-universitare la UCL", spune ea pe site-ul LSRS.

Studentul Român Erasmus al Anului - Antonela Vieriu. "Mă numesc Vieriu Antonela, sunt din Iaşi şi momentan sunt studentă în anul VI în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” tot din Iaşi. În anul universitar 2013-2014 am fost plecată cu mobilitatea Erasmus pentru toată durata anului academic la Universitatea Albert-Ludwigs din Freiburg (Germania). Anul Erasmus petrecut în Germania a fost o adevărată provocare, cel mai greu an universitar de până acum, dar şi cel mai frumos!"

Studentul Român al Anului de pe Alte Continente - Viorica Raluca Conţu. "Întotdeauna m-a atras orientul şi misterul, motiv pentru care am decis să-mi părăsesc oraşul natal Buzău pentru a-mi urma studiile superioare în Japonia. Am studiat ştiinţe farmaceutice la Universitatea Hiroshima, apoi am urmat un curs de master în ştiinţe medicinale la aceeaşi universitate. Proiectul meu de cercetare a fost despre cauzele bolii Parkinson, o boală neurodegenerativă pentru care încă nu se ştie cauza concretă. Lucrând la proiectul meu, am realizat cât de puţine cunoştinţe are omenirea în materie de neuroştiinţe. Bolile neurodegenerative sunt una dintre puţinele categorii de boli pentru care încă nu există nici metode de prevenire, nici tratamente bine stabilite. Am simţit că trebuie să continui cercetarea în neuroştiinţe, motiv pentru care am decis să urmez un curs de doctorat. În prezent, sunt student doctorand la Universitatea Yamanashi, departamentul de neurologie, şi student cercetător susţinut de Societatea Japoneză pentru Promovarea Ştiinţelor la Institutul Naţional de Neuroştiinţe din Tokyo"

Andreea Duţu a primit menţiune specială la această categorie. "Am obţinut titlul de doctor inginer în domeniul Construcţii Civile la Bucureşti. Doctorand fiind, după un stagiu de cercetare în Portugalia (9 luni), am participat cu multe emoţii la prima mea conferinţă internaţională unde am obţinut premiul pentru cea mai bună prezentare a unui student. Acel moment mi-a deschis porţile către următorii mei paşi în carieră. Astfel, după doctorat, am obţinut burse post-doctorale în Turcia (2 luni), în Japonia (2,5 ani) şi în China (1 lună), la universităţi de prestigiu, unde am cercetat diverse metode de reducerea riscului seismic asupra clădirilor. După o experienţă internaţională minunată, ce m-a îmbogăţit atât profesional cât şi spiritual, mi-am dat seama că pot face faţă cu succes multor provocări, de aceea am decis să accept provocarea cea mai mare, întoarcerea acasă, ca asistent universitar la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, unde voi încerca să fiu de folos comunităţii inginereşti din România"

Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educaţiei: „Îmi doresc ca România să vă ofere oportunităţi destul de convingătoare ca să vă întoarceţi înapoi, avem nevoie de voi acasă”.

Raed Arafat: Sunt onorat că mă aflu la această gală şi să spun că e o plăcere să fiu printre cei care reprezintă viitorul României prin schimbare. Din păcate, stau şi mă întreb dacă am pregătit România să vă primească înapoi. (...) Trebuie să ne uităm la ce facem aici şi ce atmosferă creăm pentru când se întorc aceşti studenţi români din străinătate.

Klaus Iohannis, preşedintele României: Mulţumesc că nu aţi renunţat. Vă mulţumesc pentru invitaţie, îmi face mare plăcere să mă aflu aici printre atâţia tineri şi oameni dedicaţi educaţiei şi excelenţei. Vreau să mulţumesc LSRS pentru întreaga activitate, pentru iniţiativă şi consecvenţă care fac neînsemnate graniţele fizice şi distanţa. Sunteţi mii de oameni din zeci de ţări angrenaţi acestui proiect şi faceţi cnste României. Performanţă şi patriotism. Performanţa devenită deja un mod de a fi şi patriotismul care nu epatează şi se manifestă în fapt. Auzim adesea că în România nu mai există modele şi tinerii nu mai găsesc modele, valorile au puţină recunoaştere. Există modele, există valori şi există exemple, trebuie să avem curajul să le recunoaştem şi să le promovăm. Finaliştii LSRS sunt ei înşişi modele, dovada că tinerii pot deveni repere în societate. Nu ei au lipsit şi mai degrabă nouă ne-a lipsit preocuparea, noi nu i-am preţuit pe măsură, mă refer la cei din poziţii de putere care au puterea de a schimba asta. În primul rând este momentul să descoperim reperele şi modelele, să le scoatem la lumină şi să le respectăm şi dacă vrem să construim ceva durabil, trebuie performanţă în toate domeniile şi să investim în educaţia care duce la performanţă, educaţia de calitate care răspunde nevoilor. (...) Nu întâmplător am spus că este nevoie de reformarea educaţiei şi sănătăţii, românii plecaţi în străinătate vor veni înapoi când vor găsi condiţii comparabile cu cele din Occident - un sistem de sănătate corect şi eficient şi un sistem de educaţie care să-i pregătească bine pe copii.

România are nevoie de o strategie adevărată de promovare - o misiune şi un complex de acţiuni care să definească cine suntem în lume ca naţiune şi ca stat. Voi, prin ceea ce faceţi, sunteţi deja ambasadorii României, lucru de vare vă mulţumesc. 

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe: Dragi studenţi şi absolvenţi, sunt onorat să fiu astăzi aici şi vă urez la mulţi ani. Aveţi întreaga apreciere a Ministerului de Externe pentru aducerea exemplului academic românesc şi promovarea imaginii României în ţările în care vă desfăşuraţi activitatea. Îmi doresc şi voi urmări să aveţi tot sprijinul consulatelor şi ambasadelor româneşti şi îmi face deosebită plăcere să vorbesc despre încheierea unui parteneriat între Ministerul Afacerilor Externe şi LSRS. Trebuie să fiţi şi motivaţi pentru a vă întoarce şi a vă pune cunoştinţele în slujba ţării.

Reiterez interesul MAE de a încuraja calea spre o carieră diplomatică a tinerilor. (...) Amintesc că am demarat deja pregătirile pentru preluarea în 2019 a preşedenţiei Consiliului UE. Pentru ca România să-şi găsească rolul în lume, avem nevoie de participarea tinerilor bine pregătiţi. Este important ca vocea dumneavoastră să fie auzită şi ascultată pentru a nu permite ca în această perioadă, discursurile populiste să ştirbească imaginea României. 


Aflată la cea de-a şasea ediţie, Gala LSRS va fi transmisă în direct de „Adevărul“. Puteţi urmări aici finala competiţiei în care s-au înscris sute de studenţi români de peste hotare. Tinerii finalişti la Gala Ligii Studenţilor Români în Străinătate, ceremonie programată joi, 8 ianurie, la Palatul Parlamentului, sunt viitori cercetători, medici, astronauţi, programatori de top sau informaticieni care vor aduce prestigiu României. Mai mult de atât, ei contribuie deja la dezvoltarea ştiinţei, a cunoştinţelor şi a tehnologiei. 

Preşedintele României Klaus Iohannis va fi prezent la Gala LSRS, începând cu ora 18.00, când va ţine un discurs în deschidere. Administraţia prezidenţială a anunţat participarea sa pe pagina web. Alături de studenţi, de foşti câştigători, dar şi de membri LSRS din 50 de ţări, vor mai fi personalităţi din mediile academic, cultural, public şi privat precum Preşedintele Academiei Române Prof. Univ. Dr. Ionel Valentin Vlad, Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, Ministrul Educaţiei Mihai Sorin Câmpeanu, Ministrul Tineretului şi Sportului Gabriela Szabo, Secretarul de Stat Dr. Raed Arafat ş.a. 

Festivitatea de deschidere începe la ora 18:00, urmând ca pe parcursul evenimentului solistul Alexandru Porosanu împreuna cu Radu Nechifor & Band şi Nicu Mata sa ofere publicului mai multe momente artistice.

Cine sunt finaliştii 

Concursul LSRS are opt categorii - Europa universitar, Europa post-universitar, America de Nord universitar, America de Nord post-universitar, Alte Continente, România, Erasmus şi Arte - şi este o modalitate de a le recunoaşte meritele acestor români deosebiţi. Câştigătorii sunt aleşi dintre Ionuţ Budişteanu –, dar şi studenţi pe care nu-i cunoaşteţi încă, dar care pot schimba lumea.  

Despre Liga Studenţilor Români din Străinătate 

LSRS, lansată în 2009, este o organizaţie non-guvernamentală cu peste 8.500 de membri din peste 50 de ţări. Membrii LSRS sunt studenţi în străinătate, absolvenţi de studii peste hotare sau tineri din România care doresc să-şi continue studiile în străinătate. Organizaţia este administrată de peste 300 de voluntari activi, în 39 filiale şi reprezentanţe în întreaga lume.

Ştire în curs de actualizare. Rămâneţi pe www.adevarul.ro pentru a afla câştigătorii Finalei, interviuri cu aceştia, dar şi pentru a asculta discursul Preşedintelui Klaus Iohannis. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite