Secţiune în parteneriat cu Educativa

Sistemul universitar din SUA

Sistemul universitar din SUA

Peste 14 milioane de studenţi au ales sistemul universitar american      FOTO: Wikipedia

Sistemul universitar din SUA este considerat cel mai avansat şi performant sistem educaţional din lume. Acesta este compus din peste 4.300 de instituţii de învăţământ universitar şi postuniversitar în care învaţă aproape 14 milioane de studenţi, 570.000 reprezentând studenţi internaţionali.

Număr instituţii: ~4.300
Acces: SAT/ACT (selecţie în funcţie de scor şi Media la liceu)

Tipuri de instituţii

Universităţi

Particularităţi: Cele mai mari instituţii de învăţământ terţiar; private sau publice; cele mai prestigioase sunt private; au toate nivelurile de studiu (Bachelor, Master, Doctorat)

Colegii de 4 ani

Particularităţi: acordă în general numai diploma de Bachelor (Licenţă)

Colegii de 2 ani

Particularităţi: cele mai ieftine colegii, adeseori puternic subvenţionate de stat; acordă diplomele numite Associate Degree, care permit admiterea direct în anul 3 de Bachelor.

Sistemul universitar din SUA este considerat cel mai avansat şi mai performant sistem educaţional din lume. Acesta este compus din peste 4.300 de instituţii de învăţământ universitar şi postuniversitar în care învaţă aproape 14 milioane de studenţi, 570.000 reprezentând studenţi internaţionali. 

Pentru a putea aplica în sistemul universitar din SUA, un elev trebuie sa absolve 12 clase şi să susţină unul din cele două examene de absolvire naţionale: SAT sau ACT. Orice student internaţional trebuie să îndeplinească aceleaşi cerinţe pentru a fi admis în cadrul universităţilor mai cunoscute şi mai prestigioase. 

Multe din universităţile şi colegiile din SUA au început să recunoască şi alte examene de absolvire, printre care şi Bacalaureatul românesc.

Sistemul de educaţie terţiar în SUA este organizat în:

  • 4 ani studiu bachelor (echivalentul ciclului de licenţă în România)
  • 2 ani studiu master
  • 3 – 8 ani studiu doctoral
     

Bachelor Degree sau studiile Undergraduate

Cost de şcolarizare: 6.000 – 50.000 $/an (valabile pentru pentru studenţi internaţionali)
Posibilităţi de finanţare: Burse universitare de merit sau de nevoi: în general până la 30% din costurile de şcolarizare, însă în cazuri excepţionale se pot acorda şi burse de 100%
Job part-time: 300 $ /luna

Diploma de Bachelor (echivalentul diplomei de licenţă din România) este acordată în SUA după absolvirea a 4 ani de educaţie universitară. Aceste studii de bachelor se predau numai în cadrul Colegiilor de 4 ani şi în cadrul Universităţilor. 

Aşa numitele Associate Degrees sunt acordate de Colegiile de 2 ani pentru a oferi studenţilor o calificare rapidă (de doi ani) pentru a-şi putea începe o carieră. Aceste diplome intermediare se echivalează în funcţie de materiile studiate cu primii doi ani dintr-un program de Bachelor normal.

Studiile de Bachelor le oferă studenţilor o flexibilitate crescută mai ales în primii 2 ani de studiu astfel încât aceştia să poată opta pentru o diversitate cât mai mare de subiecte studiate, urmând ca mai apoi în anul 3 să hotărască asupra câtorva ce vor deveni Major sau Minor (Specializarea). 

Astfel, un student poate opta pentru un Double Major (o dublă specializare) sau pentru un Major şi unul sau două Minors (o specializare şi alte maxim două subspecializări). Paleta de specializări este de peste 900 de subiecte si domenii.

Master Degree sau studiile Postgraduate

Cost de şcolarizare: 15.000 – 50.000 $/an (valabile pentru studenţi internaţionali)
Posibilităţi de finanţare: Burse universitare de merit sau de nevoi: în general până la 30% din costurile de şcolarizare, însă în cazuri excepţionale se pot acorda şi burse de 100%
Job part-time: 300 $ /luna

Studiile masterale în SUA oferă o specializare mult mai aprofundată decât cele din Europa. Paleta de specializări existentă se restrânge de la 900 câte erau în cazul studiilor de bachelor la în jur de 450. Studiile masterale durează 1 până la 2 ani.

Tot după obţinerea unei diplome de Bachelor, studenţii pot fi admişi în cadrul aşa numitelor Law School sau Medical School care după o specializare de 3 – 4 ani le vor acorda titlurile profesionale dorite: jurist/avocat/procuror respectiv medic. Pentru a fi admişi în cadrul acestor programe, studenţii de trebuie să fi avut o serie de subiecte studiate prestabilite în cadrul programelor lor de bachelor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: