Secţiune în parteneriat cu Educativa

Sistemul universitar din Danemarca

Sistemul universitar din Danemarca

Universităţile daneze nu solicită naţionalilor şi, prin urmare, nici cetăţenilor UE taxe de studiu             FOTO: Travel Adviser

Toate nivelurile de educaţie în Danemarca sunt gratuite, de aceea toţi studenţii din Uniunea Europeană (incluzându-i pe cei din România) beneficiază de acelaşi tratament.

Tipuri de instituţii

Universităţi

Număr: 12
Acces: Bacalaureat
Particularităţi: studiu bazat în mare parte pe teorie; 5 universităţi au numeroase facultăţi şi domenii diverse, dar restul sunt specializate pe câte unul-două domenii de studiu.

Colegii sau Academii Profesionale

Număr: ~100
Acces: Bacalaureat
Particularităţi: se acordă AP Degree şi Professional Bachelor; studiul este foarte practic, în colaborare cu diverse companii

Liceul în Danemarca durează 3 ani şi se numeşte Gymnasium. La absolvire, elevii danezi dobândesc o calificare echivalentă cu Bacalaureatul Românesc. Absolvenţii de liceu pot, după absolvire, să aplice la două tipuri de educaţie, în funcţie de planurile lor de viitor:

  1. Universităţi de cercetare
  2. Colegii sau Academii profesionale
     

Universităţile au un sistem de predare, mai conservator şi cu accent mai mare pe teorie. Numai aceste instituţii au posibilitatea de a oferi programe post-universitare.

Colegiile şi Academiile se bazează foarte mult pe colaborarea cu companiile pentru a le oferi studenţilor o educaţie cât mai practică, ca ei să poată fi angajaţi chiar imediat după terminarea primilor doi ani de studiu.

Toate nivelurile de educaţie în Danemarca sunt gratuite, de aceea toţi studenţii din Uniunea Europeană (incluzându-i pe cei din România) beneficiază de acelaşi tratament.

Nivel Licenţă

Cost de şcolarizare: GRATUIT
Posibilităţi de finanţare: Job part-time (800 €/lună minim)

Acest prim nivel de educaţie universitară poate fi diferit în funcţie de tipul de învăţământ ales de student:

  1. Învăţământ într-o universitate – primul nivel este echivalent cu cel în România şi se numeşte Bachelor cu durată de 3 ani sau 3 ani şi jumatate.
  2. Învăţământ într-un Colegiu sau într-o Academie – de obicei există un nivel intermediar numit AP (Academic Professional) Degree de doi ani după care, pentru obţinerea unei diplome de Bachelor,  studentul mai trebuie să studieze încă 1 an şi jumătate (Top-up Degree sau Professional Bachelor Degree).
     

AP Degree: acest nivel reprezintă un nivel intermediar conceput de sistemul de educaţie din Danemarca pentru a răspunde nevoilor pieţei de muncă în lipsă de profesionişti.

Astfel, după numai doi ani de instruire academică şi practică în cadrul unor astfel de academii sau colegii, un absolvent poate cu uşurinţă să facă faţă exigenţelor cerute în majoritatea locurilor de muncă din entry şi mid level.

Studiul este extrem de practic, deseori companiile implicându-se în proiecte date studenţilor şi chiar prin evaluări ale muncii lor în cadrul programelor de studiu.

Nivel Master

Cost de şcolarizare: GRATUIT
Posibilităţi de finanţare: Job part-time (800 €/lună minim)

După terminarea unui bachelor în Danemarca, studenţii au acces la programele de Master.

De obicei, absolvenţii de AP Degree şi ulterior de Professional Bachelor Degree îşi încep cariera imediat după terminarea studiilor, urmând ca mai târziu să urmeze un Master pe baza experienţei de muncă acumulate.

Absolvenţii de bachelor în cadrul unei universităţi de obicei aleg să se înscrie imediat la un master. Durata unui program de master este de unu până la 2 ani.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: